Platini TFF'yi muhatap almadı

UEFA Başmüfettiş Cornu'nun raporu doğrultusunda, F.Bahçe'ye "Çekil" çağrısı yaptı, yanıt alamayınca, federasyona "Gereğini yapmazsanız, Türkiye'yi Avrupa'dan men ederiz" mesajı yolladıFutbol Federasyonu İcra Kurulu, Milli Takıma da yansıyacak tehdit üzeri

Platini TFF'yi muhatap almadı

UEFA Başmüfettiş Cornu'nun raporu doğrultusunda, F.Bahçe'ye "Çekil" çağrısı yaptı, yanıt alamayınca, federasyona "Gereğini yapmazsanız, Türkiye'yi Avrupa'dan men ederiz" mesajı yolladı

Futbol Federasyonu İcra Kurulu, Milli Takıma da yansıyacak tehdit üzerine olağanüstü toplandı, sarı-lacivertli takımın Şampiyonlar Ligi'ne gönderilmemesi yolundaki kararını açıkladı

Platini, Monaco'da ikinci bombayı patlattı, Trabzon'u, Şampiyonlar Ligi'ne aldıklarını açıkladı. Futbol Federasyonu, medyadan öğrendiği bu ani kararla şaşırdı kaldı, ardından itiraz kararı aldı

 

Türkiye'deki şike ve teşvik soruşturmasına "el koyan" UEFA, Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nin dışında bıraktı, yerine Trabzonspor'u aldı. UEFA Başkanı Michel Platini'nin talimatıyla pazartesi Türkiye'ye gelen ve şike soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk ile görüşen Disiplin Başmüfettişi Pierre Cornu'nun raporu doğrultusunda, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne katılmasının sakıncalı olduğu görüşüne varıldı.

Başmüfettiş Cornu'nun Savcı Berk'den aldığı bilgiler ve Futbol Federasyonu yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra "Hakkında bu kadar iddia olan bir takımın Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmesine izin verilmemeli" diye rapor hazırladığı öğrenildi.

 

Federasyona tehdit

Cornu'nun raporu doğrultusunda derhal harekete geçen UEFA, kararını önce salı günü Futbol Federasyonu'na, ardından da Fenerbahçe'ye bildirdi. Fenerbahçe'den kendi isteği ile Şampiyonlar Ligi'nden çekilmesini isteyen UEFA, federasyona "Gereğini yapmazsanız, Türkiye'yi, Avrupa'dan men ederiz" uyarısında bulundu.

Sarı-lacivertli kulüp, UEFA'nın talebine dün akşama kadar yanıt vermeyince, Futbol Federasyonu İcra Kurulu olağanüstü toplanarak Fenerbahçe'nin, Şampiyonlar Ligi'ne gönderilmemesi yolundaki şok kararı aldı. Federasyon, Fenerbahçe'nin "tedbir" olarak Şampiyonlar Ligi'ne gitmeyeceği kararını, resmi açıklamayı yapmadan önce UEFA'ya bildirdi.

UEFA Disiplin Başmüfettişi Pierre Cornu, İstanbul'a yaptığı 24 saatlik ziyaretten sonra özellikle Fenerbahçe ile ilgili kaygılarını bizzat Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'a iletmiş ve Şampiyonlar Ligi'nin marka değerine vurgu yaparak hakkında bu kadar çok iddia bulunan bir takıma sıcak bakılmayacağı mesajını vermişti.

UEFA'nın şike konusunda son derece duyarlı olduğunun altını çizen Cornu, özel yetkili savcı Mehmet Berk'e de soruşturmada sarı-lacivertli takımı ilgilendiren kuşkulu kaç maç olduğunu sorması dikkat çekmişti.

Futbol Federasyonu'nun basına yaptığı açıklamanın ardından bu kez ikinci şok karar, dün gece 22.00'de Monaco'dan geldi. UEFA Başkanı Platini, Şampiyonlar Ligi'ne, Fenerbahçe'nin yerine Trabzonspor'un alındığını açıkladı. Platini'nin bu demecinin ardından UEFA resmi sitesi de haberi yayınladı ve Trabzonhspor'un bugünkü kuralara katılacağını, Atletico Bilbao ile bugün oynaması gereken Avrupa Ligi maçının iptal olduğunu, İspanyol ekibinin de direkt olarak Avrupa Ligi'ne katılacağını bildirdi.

Trabzonspor ile ilgili karar, Futbol Federasyonu'nda da bomba etkisi yarattı. Çünkü, UEFA bu kararını Türkiye Futbol Federasyonu'na bildirmemişti. Yöneticiler, TV'den öğrendikleri yeni durum karşısında şaşkına dönerlerken, Trabzonspor’un Şampiyonlar Ligi’ne alınmasına itiraz etmeyi kararlaştırdılar.

 

 

 

ŞİMDİLİK CEZA YOK

UEFA'nın talimatı doğrultusunda bugün yapılacak kura çekimi öncesi Şampiyonlar Ligi'ne katılması yasaklanan Fenerbahçe'ye şimdilik bir ceza verilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi. Şike soruşturmasında hukuki sürecin aylar süreceğini ilk ağızdan öğrenen Cornu'nun raporu doğrultusunda UEFA'nın, Futbol Federasyonu tarafından yapılacak ikinci incelemenin sonucunu bekleyeceği ifade edildi. UEFA ise federasyonun kararından sonra ilgili kulüp veya kulüpleri Yunanistan örneğinde olduğu gibi asgari 5 yıl Avrupa kupalarından men edecek.

 

 

 

LİGE DEVAM AMA

Futbol Federasyonu'nun 15 Ağustos'ta aldığı karar gereği Süper Lig daha önce açıklanan takımlarla başlayacak. UEFA'nın net tavrına rağmen tamamlanmış bir inceleme olmadığı için Fenerbahçe "şimdilik kaydıyla" lige devam edecek.

Ancak savunmaların alınmasından sonra şike ve teşvik eylemine karıştığı saptanırsa Fenerbahçe ligin kaçıncı haftası oynandığına bakılmaksızın ligden ihraç edilerek bir alt kümeye düşürülecek. Böyle bir olasılıkta sarı-lacivertli kulüp, Bank Asya 1. Ligi başlamış olduğundan sezon sonuna kadar beklemek zorunda kalacak. Yeniden yarışmacı kimliğine ise 2012-13 sezonundan itibaren kavuşacak Fenerbahçe'nin Süper Lige dönmesi ise en iyi olasılıkla 2013-14 sezonunu bulacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler