Pele "Türkiye'yi kutluyorum"

"Türk milli takımının mükemmel bir seviyede olduğunu belirten Pele. "Başarılı bir ülkenin milli takımıyla aynı seviyede" dedi.Beş yıl öncesine kadar en iyi futbolcunun Zidane, son 5 yıldır ise Ronaldinho olduğunu ifade eden Pele, "Bugünkü oyuncular sadaka

Pele "Türkiye'yi kutluyorum"


"Türk milli takımının mükemmel bir seviyede olduğunu belirten Pele. "Başarılı bir ülkenin milli takımıyla aynı seviyede" dedi.

Beş yıl öncesine kadar en iyi futbolcunun Zidane, son 5 yıldır ise Ronaldinho olduğunu ifade eden Pele, "Bugünkü oyuncular sadakatlerini kaybediyorlar. Çünkü basınla ilişkileri söz konusu. Çok para alıyorlar. Bizden bir miktar farklılar" dedi.

Soysal Danışmanlık tarafından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Perakende Günleri'ne katılmak üzere Türkiye'ye gelen Brezilya'lı futbolcu Pele, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye'ye ilk defa gelmediğini belirten Pele, buraya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu, Türkiye'de gördüğü misafirperverlikten çok etkilendiğini anlattı.

Toplantı öncesinde efsane futbolcunun 10 numaralı formasının da bulunduğu açık arttırmaya katılan Pele'nin, 84 bin YTL'ye satılan formasının geliri köy okullarına bağışlanacak. Söz konusu açık arttırmaya katıldığını belirten Pele, "Ben hayatım boyunca bunu yaptım. Unicef'le, Unesco ile çalıştım. Futboldan aldığım şeylerin bir kısmını insanlara, toplumlara geri verdim. Tanrı bu sayede beni zinde tutuyor." dedi.

Türkiye'nin dün akşam yaşadığı Bosna Hersek galibiyetinden mutlu olduğunu ifade eden Pele, Türkiye'yi tebrik ettiğini dile getirdi. Türk futbolcuları hakkındaki düşünceleri sorulan Pele, Türk futbolunun on yıllarda çok büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Pele, "Türk milli takımı mükemmel bir seviyede. Başarılı bir ülkenin milli takımıyla aynı seviyede." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Pele'nin bir veliahtı var mı" şeklindeki sorusuna Pele, espirili bir şekilde, "Yeni bir Pele'nin çıkması çok zor. Çünkü annemle babam dükkanı kapattı artık" diye cevap verdi.

Eskinin yıldız futbolcu tanımıyla şimdiki arasında fark olduğu yönündeki bir değerlendirme üzerine de Pele, şöyle konuştu:

Haklısınız çünkü artık daha ekip işi. Bugünün artrönörleri artık oyuncuları birer sporcu atlet gibi yetiştiriyor. Artık takım oyununu istiyor.


-"ÇOCUKLARI EĞİTECEĞİM HİÇBİR ZAMAN MENAJER YA DA BAŞKAN OLMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCEM YOK"-


"Futbol yöneticileri arasında neden Pele yok?" şeklindeki soruya Pele, Afrika'dan, Asya'dan, Orta Avrupa'daki birçok takımdan antrönör, menajer teklifleri aldığını belirterek, "Ama hayatım boyunca futbolcu olarak görev yaptım. Ben mükemmeliyetçi bir insanım. O yüzden o kadar süre futbol oynadıktan sonra o tarafa geçmek o kadar kolay gelmedi. Diğer bir nedeni de herhangi bir problem olduğunda ipi çekilen ilk kişi antronör oluyor." şeklinde cevap verdi.

8-18 yaş çocuklarla devam etmek istediğini dile getiren Pele, "Hiçbir zaman menajer ya da başkan olmak gibi bir düşüncem yok." dedi.

Futbolun artık endüstriyel bir sektör haline gelmesinin futbolu nasıl etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine Brezilyalı Eski Futbolcu Pele, büyük bir değişim yaşandığının doğru olduğunu söyledi. "Benim zamanımda da futbolcular büyük paralar alıyordu Ancak şimdikinden daha farklıydı. Şimdi oyuncular TV'den, sponsorluklardan ücret alıyor. Bugünkü oyuncular sadakatlerini kaybediyorlar. Çünkü basınla ilişkileri söz konusu. Çok para alıyorlar. Bizden bir miktar farklılar." diyen Pele, bugün futbolcular gittikleri her takımda birden bire 'o takımlı' olduklarını anlattı. Ayrıca, futbolcularda gelecek için endişe olduğunu kaydetti.

Pele, başka bir soruyu yanıtlarken de, kendisi gibi eski bir futbolcu olan babasının, başarının sırrını anlatırken, futbolun tanrının ona bahşettiği bir yetenek olduğunu, başarının iyi bir eğitim ve insanlara saygı göstermekten geçtiğini anlattığını ifade etti. Pele, babasının "O zaman kimse seni tutamaz" dediğini belirterek, bugün kendisinin de yetiştirdiği çocuklara ve insanlara bunu anlattığını ifade etti.

İş dünyası ile futbol arasındaki bağa da değinen Pele, futbolun dünyadaki en büyük sektör olduğuna işaret etti. Futbolcunun aynı işadamı gibi olduğunu ifade eden Pele, "Sporda kimse kendi başına bir şey yapamaz. Tam 1280 gol attım. Yalnız atmadım. Takımımla oynadım." dedi. Pele, iş dünyasının da aynı futbol gibi takım oyunundan ibaret olduğunu söyledi. Pele, iki futbolla iş dünyası arasında kilit öneme sahip ikinci bir kavramın da 'bilgi' olduğunu kaydetti.

Başarılı olmanın eğitim ve şansa bağlı olduğunu anlatan Pele, özellikle şansın burada önemli olduğunu vurguladı. Pele, örneğin, Brezilya'da birçok futbolcunun bir-iki yıl oynadıktan sonra sakatlandıkları için futbolu bırakmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Pele, futbolcuların diğer mesleklerde olduğu gibi eğer zinde kalırlarsa uzun süre oynayabileceklerini belirterek, birçok oyuncunun fiziksel kondisyonlarına dikkat etmediğini söyledi.


-HALİT KIVANÇ 1958 YILINDA PELE İLE YAPTIĞI RÖPORTAJIN RESMİNİ HEDİYE ETTİ-


Bu arada, toplantının sonunda, 1958 yılında, henüz ünlü bir futbolcu olmadan önce, Dünya Kupası'nda Brezilya Milli takımının yedek oyuncuları arasında bulunan Pele ile röportaj yapan Halit Kıvanç, Ünlü Futbolcu'yu o zaman Metin Okyay, Halit Kıvanç ve Pele'nin bulunduğu resmi hediye etti.

Öte yandan Toplantı öncesinde efsane futbolcunun da katıldığı ve geliri köy okullarına bağışlanacak bir açık arttırma düzenlendi. Efsane futbolcunun 10 numaralı forması 84 bin YTL'ye Twigy'nin sahibi Sinan Öncel tarafından satın alınırken, Pele İmzalı Türk Milli Takım forması da 30 bin YTL'ye Roman firmasının sahibi Turgut Toplusoy'a, Türk Telekom'dan 1910 model Cem Yılmaz imzalı telefon, Mehmet Akbacakoğlu'na, Aykut Hamzagil'den 1945'lerde doğmaya başlayan Türkiye'deki markalar listesi Abdullah Kiğılı'ye, satıldı.


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor