PASSOLİG Anayasa Mahkemesi'nde

Taraftar Hakları Dayanışma Derneğinin, Passolig uygulamasının iptali için açtığı davada, Ankara 16. Tüketici Mahkemesi, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmasına k

PASSOLİG Anayasa Mahkemesi'nde

Taraftar Hakları Dayanışma Derneğinin, Passolig uygulamasının iptali için açtığı davada, Ankara 16. Tüketici Mahkemesi, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmasına karar verdi.

Duruşmaya derneğin avukatları ile davalılar, Türkiye Futbol Federasyonunun ve Aktifbankın avukatları ve bazı spor kulüplerinin taraftarları katıldı.

Duruşmada Hakim Atilla Pınar, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 5. maddesinin 4. fıkrasındaki, spor müsabakası için bilet almak isteyenlere yönelik elektronik kart düzenlenmesi ile 11. fıkrasındaki yer alan ve elektronik kart için alınacak kişisel bilgilerin federasyon bünyesinde oluşturulan merkezi veri tabanında tutulacağını, elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasında federasyonların yetkili olacağını ve federasyonların buna ilişkin yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredebileceğini de düzenleyen hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmasına karar verdi.

Tutanakta, yüksek mahkemeye götürülen düzenlemelerin Anayasa'nın 17/1. maddesindeki, "Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir", 20/1. maddesindeki, "Herkes özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz", 20/3. maddesindeki, "Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir" ve 59/1. maddesindeki "Devlet her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder" düzenlemeleri ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin özel hayatın korunmasına ilişkin çeşitli maddelerine aykırı olduğu kaydedildi.

Duruşma, dosya Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmek üzere 30 Haziran 2015'e ertelendi.

Bu arada duruşma bittikten sonra adliye bahçesinde toplanan grup, meşaleler yaktı, slogan attı. Grup adına açıklama yapan avukat Ertuğrul Cem Cihan, "Anayasa Mahkemesinin anayasaya, temel insan haklarına aykırı olan bu maddeleri iptal edeceğine, böylece de Passolig'in dayanak kanun maddesinin kalmayacağını düşünüyoruz. Taraftarlara söyleyeceğimiz şu: Passolig almasınlar, çünkü zaten bunun da kanuni dayanağı da Anayasa Mahkemesi tarafından kalkacak. Umuyorum ki lehimize bir karar verilir ve taraftar tribüne kavuşur" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler