Özyazıcı'dan kupa açıklaması

Teknik direktörlük dönemine 4'ü birinci lig şampiyonluğu olmak üzere 17 kupa sığdıran Trabzonspor'un eski teknik direktörü, yıllardır Çarşı Mahallesi Kemeraltı Çarşısı'ndaki nalbur dükkanında sakin bir yaşam tarzını benimsiyor. 'Ben burada mutluyum'' diye

Özyazıcı'dan kupa açıklaması

Teknik direktörlük dönemine 4'ü birinci lig şampiyonluğu olmak üzere 17 kupa sığdıran Trabzonspor'un eski teknik direktörü, yıllardır Çarşı Mahallesi Kemeraltı Çarşısı'ndaki nalbur dükkanında sakin bir yaşam tarzını benimsiyor.

'Ben burada mutluyum'' diyen Özyazıcı, futbolculuk ve teknik direktörlük yaşantısında Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve milli takımdan teklif aldığını, ancak bu teklifleri geri çevirdiğini söyledi. Şu anda babasından kalan mağazayı 3 erkek çocuğuyla birlikte işleten ve Trabzonspor Futbol Koordinatörlüğü görevini yürüten 74 yaşındaki Özyazıcı, mağazasında eski dostlarıyla zaman zaman futbol sohbetleri yaparken, önemli teknik adamlar ve yöneticileri de ağırlıyor.

Kendini bildi bileli aynı mağazada çalıştığını söyleyen Özyazıcı, yaptığı açıklamada, ''İnsan bildiği, sevdiği işi yapmalı. Ben de bu işi ve futbolu biliyordum. İkisini de yaptım. Kemeraltı'da mutluyum. Burada kendimi hep huzurlu hissediyorum. Burada birçok anım var'' dedi.

Sade bir yaşantısının olduğunu anlatan Özyazıcı, ''Bu belki aileden kaynaklanıyor. Geçmişe bakıldığında, dindar bir ailem var. O gelenek hep devam ediyor. İslami bir anlayışımız var. İşten eve, evden işe gidip gelirim. Burada dostlarımızla sohbet ediyoruz, zaman geçiriyoruz'' diye konuştu.

 

-FUTBOLA BAŞLAMASI-

Futbola 1953-54 sezonunda Trabzon'un amatör kulüplerinden Yolspor'da başlayan ve bir yıl sonra Trabzon İdmanocağı'na transfer olan Özyazıcı, ''Ben futbolu çok sevdim. Çamur sahalarda yalın ayak top oynadık. Okumayı terk ettim spor yüzünden. İkisi bir araya gitmedi. Babam beni Ticaret Lisesi'ne verdi, mağazadan dolayı. 'Sabah okula, sonra iş yerine gel' diyordu. Futbol da olunca hepsi birarada gitmedi. Sonra babam hepsini birarada yapmamın mümkün olmadığını anladı, başarılı olacağım futbolu sürdürmeme izin verdi. İnsan sevdiği işte başarılı olur, zorla çalıştığı bir işte başarılı olamaz'' dedi.

Özyazıcı, 1959-60 yıllarında Türkiye Amatör Mili Takımı formasını giydiğini anlatarak, ''Biri Akdeniz oyunları, diğeri Roma Olimpiyatları'nda olmak üzere 11 defa milli takım formasını giydim. Olimpiyat dönüşü Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'dan teklif aldım. En cazip öneriyi Fenerbahçe'den almıştım. Trabzon'a gidip geleyim ve imzayı atayım dedim. Fakat Trabzon'a döndüm ve bir daha İstanbul'a gitmedim. Çünkü Trabzon'da huzurlu olacağımı biliyordum. Çok büyük para verilmişti. Zira mutlu bir hayat yaşadığımı düşünüyordum. Halen bu düşüncedeyim'' diye konuştu.

İdmanocağında hem futbolculuk, hem teknik direktör olarak Türkiye Amatör Futbol Şampiyonluğu yaşadığını, Trabzonspor'un kurulmasıyla 1967 yılında futbola burada devam ettiğini kaydeden Özyazıcı, 1970 yılında teknik direktörlüğe başladığını ve Türkiye genç takımlar şampiyonluğu elde ettiklerini kaydetti.

Özyazıcı, 1973-74 sezonunda ikinci lig şampiyonluğu ve 1975-76 sezonunda da birinci lig şampiyonluğu ile futbolda ''Anadolu Devrimini'' gerçekleştirdiklerini ifade etti.

 

''ALLAH BANA TÜM KUPALARI NASİP ETTİ''-

Özyazıcı, teknik direktörlük yaşantısında Türkiye amatör futbol şampiyonluğu, genç takım şampiyonluğu, ikinci lig şampiyonluğu ve birinci lig şampiyonluğu olmak üzere tüm kategorilerde şampiyonluk yaşayan tek teknik adam olduğunu kaydetti.

Doğruyu söylediği zaman sanki kendini övmüş gibi hissettiğini söyleyen Özyazıcı, şöyle konuştu:

''Ama bu bir gerçek, bütün kategorilerde şampiyonluk yaşadım. Bir tane daha arayın böyle bir futbol adamı bulabilir misiniz?. Biri ikinci ligde olmak üzere 5 lig şampiyonluğu, 5 Cumhurbaşkanlığı, 2 Başbakanlık, 3 Türkiye Kupası, 1 Kara Kuvvetleri Kupası, 1 Kıbrıs Barış Kupası olmak üzere 17 kupayı futbol yaşantımıza sığdırdık. 10'a yakın da özel kupa var. Her kupadan var Allah'a şükür. Genç takımdan birinci lige kadar alamadığım kupa yok. Türkiye'de her cinsten kupadan Allah nasip etti kazandım.''

Fatih Terim ile birlikte en fazla lig şampiyonluğu yaşayan teknik direktör olan Özyazıcı, ''Şampiyonluk sayımı bir yerli teknik adamın geçmesini isterim ama bugüne kadar geçemediler. Bir teknik direktör göster ki tüm kategorilerde takımı şampiyon yapmış olsun. Belki birinci ligde 4'den fazla şampiyon yaşayan bir teknik adam olur ama diğer kategorilerden itibaren bulamazsınız'' dedi.

 

-''10. OLDUK PRİM ALDIM...''

Özyazıcı, Trabzonspor'un birinci ligde ilk kez mücadele ettiği 1974-75 sezonunda ligi 10. sırada bitirdiğini belirterek, ''Ligde kaldık diye prim aldım. Fakat averajla ligi ikinci sırada bitirdiğimizde bir başka sezon ise şampiyon olamadık diye kovulduk'' dedi.

Futbolun böyle yanlarının da olduğunu söyleyen Özyazıcı, bavulun her zaman antrenörün yanında olması gerektiğini kaydetti.

-''TÜRKİYE'DE FUTBOL ÇOK GELİŞTİ''-

Özyazıcı, Türkiye'nin geliştiğini ve futbolun da buna paralel olarak geliştiğini belirterek, şöyle devam etti:

''O dönemlerde bu şekilde imkanlar yoktu, dünya futbolunu takip edemiyorduk. İngiltere'ye kursa gidip onlardan bir şeyler öğrenip geliyorduk. Gazeteler, Trabzon'a 1 hafta sonra gelirdi. Haberleşme çok kötüydü. Telefonla bir yeri arayamazdık ama şimdi şartlar değişti. Günümüz futbolu her geçen gün iyiye gidiyor. Kulüpler ekonomik yönden güçlendiler. İyi yabancı oyuncular da Türkiye'yi tercih ediyor. Avrupa ile makas daraldı.''

Futbolcuların ekonomik yönden güçlendiğini belirten Özyazıcı, ''Futbolcuların geçmişteki gibi öğleden sonraya kadar kendi işinde çalışıp antrenmana gitme devri kapandı. Futbol, meslek haline geldi. Şimdi oyuncular idman sonrası istirahatli. Beslenme yönünden daha iyi imkana sahip. Önceden peynirli pide yer gelip maça çıkarlardı. Şimdi dört dörtlük beslenmeleri var. Kendi beslenmese bile kulüpler besliyor. Eti, sütü, sebzesi, bütün vitaminlerin olduğu yemekler veriliyor. Dengeli besleniyor. Siz tek başınıza yalnız bir yemek yiyerek doyabilirsiniz ama ondan alınan kalori yetmiyor. Çok fazla enerji sarf ediyorsunuz'' diye konuştu.

Özyazıcı, önceden futbolcuların forma rengi için, şimdi ise para için oynadığını belirterek, ''Ben para kazanmak için dükkanı açıyorsam futbolcu da daha çok emek sarf ederek daha büyük takımlarda oynayıp para kazanmak için hedefler koymalı. O hedef nedir? 'Şampiyon takımda, milli takımda oynayayım' olmalı'' dedi.

-ÖZYAZICI'NIN KUPALARI-

 

Teknik direktör Özyazıcı'nın Trabzonspor'da yaşadığı kupa şampiyonları şöyle:

1973-74: İkinci lig şampiyonluğu

1974-75: Kıbrıs Barış Kupası

1975-76: Lig, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık

1976-77: Lig, Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Kupası

1977-78: Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Türkiye Kupası

1979-80: Lig, Cumhurbaşkanlığı

1981-82: Kara Kuvvetleri Kupası

1982-83: Cumhurbaşkanlığı

1983-84: Lig, Türkiye Kupası

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler