Özkan Sümer bilinmeyeni arıyor

Trabzonspor'un her kategorisinde görev aldı.Şimdi izleme konseyi adı verilen komitenin başında ,Trabzonspor'un geleceğini planlıyor. Bu planlama içersinde, birim teknik adamlarıyla fikir alışverişinde bulunuyor. Sümer şuanda hızlı bir program kullanmak zo

Özkan Sümer bilinmeyeni arıyor

Trabzonspor'un her kategorisinde görev aldı.Şimdi izleme konseyi adı verilen komitenin başında ,Trabzonspor'un geleceğini planlıyor. Bu planlama içersinde, birim teknik adamlarıyla fikir alışverişinde bulunuyor. Sümer şuanda hızlı bir program kullanmak zorunda olduklarını ifade ederken ,bunun zorluklarını da biliyor. Görevde ne yapacak. Oyuncu transferi konusunda tercih kimin olacak. Yeni sistemi nasıl işleyecek ?

 

Sümer arkadaşımız Orhan Çavuşoğlu'na neleri planladığını anlattı

 

“İyi oyuncu üretmek için imkan ,sonuç üretmek içinde iyi oyuncu gerekiyor .Buna Türkiye'de ilk başlayan kulüp bizdik ,sonra  ihmal ettiğimiz ve kesintiye uğradığı için  büyük bedeller ödedik”

 

Trabzonspor  de bir futbol komisyonu  kurup başına geçtiniz yeni göreviniz neleri içeriyor neler yapacaksınız?

 

“Ağırlıklı olarak transfer var, bu transfer küçük oyuncudan büyük oyuncuya kadar Bu güne kadar transferlerde böyle  bir bağlantı kuramadığı için verimlilik de büyük ölçüde yitirilmiş.Örneğin  Karadeniz sporu beslemek için PAF takımını güçlendirmek gerekiyor.Bu mevcut şekil içerisin de de geleceği olan bir oyuncuyu Karadenizspor'a kazandırmak kolay olmuyor.Yaşı elverdiği taktirde Karadenizspor'a değil de PAF takıma getirmek gerekiyor.  Her şeye rağmen PAF takımın Trabzonspor profesyonel  takımının,  işlevine yeterince cevap verebilmesi için ,onunda bir kadro zenginliğine ihtiyacı var.Çok gözde ve önde oyuncuları takıma katmak kolay olmuyor. Saklı  ve göz önünde olmayan oyuncuları bulup Trabzonspor'a kazandırmak ise derin bir arayışı gerekli kılıyor.Şu anda içinde bulunduğumuz durum nedeniyle, hızlı bir program kullanmaya ve uygulamaya çalışıyoruz . Bu riskli ve çok  rahat bir program değil. Çünkü  hızlı verdiğin kararın kuşkulu pek çok tarafı vardır. Kısıtlı imkanlar ve süre içersinde,bir kaç tane oyucunun ismini  yönetim kuruluna takdim ettik Ersun hocayı da bu konuda bilgilendirdik. Ancak bununda zorlukları var.Örneğin kulüpler hedefleri içersinde bu tür  oyuncularını satmak  istemeyebilir.  Ayrıca ekonomik şartlar da  sıkıntılar çıkabilir. Doğru tespit ettiğin oyuncunun bile bünyeye  katılması garanti değil. Profesyonel takımın ihtiyaçlarını birbirimizle haberleşerek  bir bağlantı içinde belirliyoruz Düşünce bütünleşmesi sağlanmadığı sürece verimlilik dediğimiz olgu ortaya çıkmaz .Düşünceler birleşince eylemlerde birleşir. Hareketlerde ki tamamlayıcılık da bu yolla daha etkin bir şekilde ortaya çıkar”

 

 Transferde  büyük yanılgılara büyük bedeller ödendi Trabzonspor maalesef Transfer gibi bir olayı göz ardı ve ihmal etti Şimdi sizin  basında olduğunuz sistemle bu yanılgıları azaltır mı?

 

 “Şuan ki mekanizmanın kurulmasında en geçerli düşünce bu yanılgıları azaltmak.Transferi niçin yapıyorsun. Bir sportif başarı getiren yanı var, bir de  hesapları var .Bunları tutturabilmek için en önemli ihtiyaç da doğru transfer yapmak.Bir takımın iyi oyuncularını transfer etmek, ayrı bir şeydir, kendi ihtiyacın doğrultusunda  bir transfer yapmak ise çok ayrı bir şey.Bir oyuncuyu tespit etmek de ayrı  bir şey , onu kadroya katmaya çalışmakta ayrı bir şeydir.  Transfer dediğimiz olguyu bir belirsizlik, bir plansızlık  içersinde yaptığınız sürece kaos kaçınılmazdır.Transfer denilen şeyi planlamaz isen, ne bir sonucu  koruyabilir nede inşa edebilirsin.Doğru bir düşünce içersin de ,transferi planlamak  100 de 100 başarıyı güvence altına almaz,ama bunu planlamamak  100 de 100 başarısızlığı güvence altına almaktır.Burada hiç hata yapılmayacak mı,elbette yapılacak. Dünya artık bulunmuşu bulup ,almak gibi çaba içinde değil. Şimdi kaynaktan oyuncuyu elde etmeye çalışıyor. Bu yolla transferler hem daha kalıcı oluyor,hem de  gelecekte de size ekonomik katkı sağlıyor. Bu bizim geçmişte de yaptığımız bir çalışma. Dünya bizden birazcık  daha farklı. Benim başkanlık dönemimde bir takım devamlılığı olsun diye, genç oyuncuların transferlerine ağırlık verdik.Gelecekte te bu oyuncular para etsin istedik. Şimdiki strateji çok ünlenmiş futbolcuları değil burada kariyer yapabilmeye ihtiyaç olan futbolcuları bulmak Çünkü onlar daha  verimli olduğu gibi,  katkıları da somut bir şekilde ortaya çıkıyor. .Ancak bazen ihtiyaçlar için farklı bir strateji de uygulanabilir. Bu düşünceden yola çıkmak lazım. Bunu kalkıp da başka yollara bağladığın zaman da  o yollar içinde  kaybolabilirsin”

 

 

Ekibiniz hazır mı Yurtdışında izleme ve araştırma  olacak mı?

 

“Ekibimizi kuruyoruz. Zaten şu anda bile çalışmalarımız devam ediyor. Ekibimiz gayet dinamik bir ekip. Nerde,neyi arayacağımızı biliyoruz. Biz bir maçı izleyip de ,orda bir oyuncu görür müyüz göremezmiyize bakmıyoruz.Bir referans doğrultusunda, veya farklı araştırmalarla oyuncuyu önceden buluyor ve takibe alıyoruz.Ancak farklı uygulamalar da yapacağız .Çok önemli turnuvalar takip edilecek .Burada ise  bireye değil,genele bakıp ihtiyacımıza dönük oyuncu var mı diye araştıracağız Karadeniz bölgesi de bu alanın içerisinde olacak”

 

Süper ligde  Trabzonlu  oyuncular var  bunlarla ilgili bir değerlendirme olacak mı

 

“Süper Ligde forma giyen Trabzonlu oyuncularda değerlendirmenin içinde olacak.Onlarla ilgili de düşüncelerimizi söyleyeceğiz .Ama Süper ligdeki Trabzonlu futbolcuların zaten çok bilinmedik bir tarafı yok. Onlar göz önündeler ve teknik  kadrolar da o oyuncuları tanıyor. Biz bu futbolcular için ,sadece  kendi kanaatimizi belirteceğiz.Bizim işimiz  daha çok bilinmedik oyuncuları tespit etmek”

 

 Bir röportajınızda Alt yapıyı çeşitli tehlikelerden korumak için buradayım demiştiniz Alt yapıyı bırakarak izleme komitesinin başına geçtiniz.Şimdi o tehlikeler geçti mi ?

 

Ben alt yapıya kendimi adadım ,bırakırken de bu kararı kolay almadım. Alt yapının varlığı Trabzonspor'un varlığının dışında düşünülmemesi gerektiği inancını ortaya koydum.Ancak alt yapının sadece kendi kaynağından yetinmemesi gerekiyor.Bir takım imkan ve teknik yetersizlikler nedeniyle bunu yapamadık. Şimdi yönetimle aynı anlayış içersinde buluştuk. PAF takımına da transferler yapacağız. Alt yapıyı yerel imkanlarla güçlendirirken artık bünyeye dıştan da oyuncu katacağız.Bizim yarıştığımız kulüpler dışardan oyuncu takviyesi yapıyor. Galatasaray alt yapısına Avrupa'dan  Türk kökenli  8 oyuncu kattı

Biz kendi kaynaklarımızdan dahi 8 oyuncu katamadık. Doğruları imkan yetersizlikleri ile kaybetmemeliyiz.Alt yapının başına Sadi hoca geçti Bu iyi bir şey iyi bir düşünce”

 

 

Bu sistem için geç mi kalındı

“Tabi ki çok geç kalınmış bir sistem. Bakın Oyuncu yetiştirmek için imkan, sonuç üretmek  içinse iyi oyuncu gerekiyor.Buna Türkiye'de ilk başlayan bizdik ama ihmal ettiğimiz için geri kaldık. İhmal ve kesintiler nedeniyle büyük bedeller ödedik”.

 

Faty Papy Trabzon'a geldi.Bu uygulama sürecek mi.Bir dönemde siz Nijerya'dan futbolcu getirmiştiniz?

“Burundili futbolcu Faty i 2 hocamız izledi. Bu farklı bir uygulama. Biz bir dönem Nijeryalıları aldık. Onları almamızdaki neden kendi kültür ve anlayışımıza dönük yetiştirmekti . Onlar Faty'e göre daha gençti. O dönem  PAF takımında yabancılarda oynuyordu.  Ancak  şura da yanıldık.Birincisi oyuncuların yaşları.Pasaportlarındaki yaşları ile kendi yaşları farklıydı. Afrika'da bu sıkıntı var.İkincisi doğru bir ilişki kuramadık. Faty Paty ise ülkesinin A milli takımında .Bizim aldığımız Nijeryalılar ise ümit milli ve daha alt guruplardaydı Faty'nin  riski daha az”

 

 Avrupa'da ara takım düşüncesi var mı?

 

“Bu konuda araştırma ve çalışmamız var. Ancak çok kolay hal olacak bir hadise değil.Türkiye'den  ara takım bulurken bu kadar  zorlandık, kaldı ki Avrupa'da kolay olsun.Yalnız bu bir heves değil ihtiyaç.Buna heves olarak değil ihtiyaç olarak bakıyoruz.Nasıl olacak bilmiyorum”

 

 Trabzon başarır

 

Trabzonspor'un ilk yarı performansı benim umduğumdan daha iyi bir noktada. Oyuncu teknik  kalitesi veya beceri bağlamında bir takım yetersizlik olabilir ,ancak mücadele yönü oldukça iyi. Zaten onla o eksiklikleri tamamlıyor. Ruhsal yönüyle iyi bir  ekip oluşmuş .Birbirlerine  inanmış ve güvenmişler ve bir bütünlük sağlanmış .Bu takıma bir kısım daha becerikli oyuncular ,katıldığında ve bir kısım eksikler tamamlandığında şüphesiz Trabzonspor'un  takım performansı 2.yarıda  daha da artacaktır.Geçmiş de düşük performansı olan ancak  doruk hesabı olan rakiplerin  düşük performansı da  giderek artacaktır.Bundan sonraki süreçte yarışma ve çekişme daha zor olacağı gibi bu takımlar daha yüksek bir performans ortaya koyacaklar. Diğerlerinin ilk yarı performansı kötü Trabzonspor'un ki iyiydi. Trabzon'da doruktaki yerini korumak için daha  performansın artırmalı.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor