Kosova savaş alanına döndü

Kosova’nın başkenti Priştine’deki protestoları polis durduramıyor. Protesto edenlerin ve yaralıların sayısı artıyor. Çatışmalar sürüyor. Bu arada Priştine Belediye Başkanı Şpend Ahmeti gözaltına alındı. Kosovalı annelere 'vahşi' diyen Topluluklar ve Geri

Kosova savaş alanına döndü
Kosova’nın başkenti Priştine’deki protestoları polis durduramıyor. Protesto edenlerin ve yaralıların sayısı artıyor. Çatışmalar sürüyor. Bu arada Priştine Belediye Başkanı Şpend Ahmeti gözaltına alındı.
 
Kosovalı annelere 'vahşi' diyen Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Jablanoviç'in halen görevden alınmayışını protesto eden Vetvendosye Hareketi üyeleri, Kosova'nın Başkenti Priştine'de bulunan Başbakanlık binası önünde gösteri yapmak isteyince polis müdahalede bulundu. Göstericilerin taş yağmuruna polis de biber gazı ile müdahale etti. Çıkan çatışmada 52’si polis olmak üzere 110 kişi yaralandı. Polis Priştine Belediye Başkanı Şpend Ahmeti’yi ve bazı eylemcileri gözaltına aldı. Priştine savaş alanına döndü.
 
Saat 12 sularında Vetvendosye Hareketinin düzenlendiği protestolar sakin başladı. 10 bin kişinin hazır bulunduğu protestolarda, AAK partisi milletvekili Donika Kaday Buyupi konuşmaya başladığı anda, Kosova polisi başbakanlık binası önünde toplanan ve barikatları aşmaya çalışan göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya başladı.
Polis zırhlı araçlarla protesto edenlere müdahale etti. Kosova Polisi plastik mermi de kullanmaya başladı. Sakin başlayan protestolar çatışmaya dönüştü ve olaylar Priştine geneline yayıldı. 
 
Gazdan ve plastik mermilerden kaçan göstericiler Zahir Payaziti Meydanı’na doğru kaçmaya başladı. Polisin çok sayıda eylemciyi gözaltına aldığı gösterilerde müdahale devam ediyor. Polis Zahir Payaziti Meydanı’nda göstericileri tazyikli su, gaz ve plastik mermilerle ile uzaklaştırmaya çalışıyor. Göstericilerin polise taş ve soplarla saldırıyor.
 
Protesto sırasında yaralanan Vetvendosye Hareketi lideri Albin Kurti konuştu. Bugünkü protestolarda yaralanan Vetvendosye Hareketi lideri Albin Kurti, Kosova Polisinin müdahalesini ve plastik mermi kullanmasını  kınayarak, Kosova Hükümetinin, Sırp yanlısı bir hükümet olduğunu ileri sürdü. Kurti, protestoların yalnız Priştine’de kalmayıp Kosova geneline yayılacağını belirtti.
 
KOSOVA CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
 
Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, başkent Priştine'deki protestoya ilişkin, "Sokaklardaki şiddet ve kaotik sahneler kabul edilemez" ifadesini kullandı.
 
Yahyaga, yayımladığı yazılı açıklamada, kentteki sokaklarda ve meydanlarda yeniden düzenin sağlanması ve barış çağrısında bulundu.
 
Açıklamada, "Hala Priştine sokaklarında olan göstericileri, barışçıl bir şekilde dağılmaya ve vatandaşların güvenliğinden, ülkedeki düzenin korunmasından sorumlu Kosova polisi ile çatışmaya son vermeye çağırıyorum. Onlar bizim polisimiz" ifadesi yer aldı.
 
İktidar ve muhalefet partilerine "yeniden diyalog kurma" çağrısında bulunan Yahyaga, sorunların çözülüp sokaklardaki şiddetin sona ermesi için ortak bir dil bulunması gerektiğine işaret etti.
 
Sokaklardaki şiddet ve kaotik sahnelerin "kabul edilemez" olduğunu belirten Yahyaga, Kosova'daki bu son gelişmelerin kurumsal bir çözüm ve diyalog dili ile birlikte çözülebileceğini ifade etti.
 
Bu arada, Kosova hükümeti de yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların protesto hakkına saygı gösterildiğini ancak ülkeye, devlet kurumlarına, kamu ve özel mal varlıklarına zarar verilmesine hoşgörülü davranılamayacağı bildirildi.
 
Açıklamada ayrıca, protestolar esnasında polise yapılan saldırıların da hükümet tarafından kınandığı ifade edildi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler