Komutanların görev süresi değişti mi?

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görev süreleriyle ilgili haber ve yorumlarda yanlış değerlendirmelerin yapıldığını, Genelkurmay Başkanının yaş haddinin ve görev süresinin değiştirilmesine yönelik bir düzenleme yer alm

Komutanların görev süresi değişti mi?

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görev süreleriyle ilgili haber ve yorumlarda yanlış değerlendirmelerin yapıldığını, Genelkurmay Başkanının yaş haddinin ve görev süresinin değiştirilmesine yönelik bir düzenleme yer almadığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, basın yayın organlarında Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görev süresi ile ilgili haber ve yorumlarda yanlış değerlendirilmelerin yapıldığı bildirildi. Yürürlükteki 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 40. ve 926 sayılı TSK Personel Kanunu’nun 49. maddelerine göre orgeneral/oramirallerin yaş hadlerinin 65, Genelkurmay Başkanının yaş haddinin ise 67 olduğu belirtilen açıklamada, kuvvet komutanlığına atanan orgeneral/oramirallerin görev sürelerinin 2 yıl, Genelkurmay Başkanının görev süresinin ise 4 yıl olduğunun altı çizildi. 926 sayılı Kanunun 49. maddesine göre, kuvvet komutanlarının ihtiyaç duyulması halinde görev sürelerinin 1 yıl daha uzatılabildiği, ancak bu 1 yıllık görev süresini uzatmanın yaş haddini (65 yaşını) geçmediği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 30. maddesi ile 926 sayılı Kanunun 49. maddesinde ihtiyaç halinde kuvvet komutanlarını görev süresinin uzatılmasına ilişkin ‘bir yıl daha’ ibaresi ‘birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar’ şeklinde değiştirilmektedir. Bu suretle kuvvet komutanlığına adanan orgeneral/oramiral 2 yıl olan ve en fazla 1 yıl uzatılabilecek görev sürelerinin ihtiyaç duyulması halinde 2 yıllık normal görev süresinin bitiminden sonra 65 olan yaş haddini geçmemek üzere bir yıl daha uzatılması imkanı getirilmektedir. TBMM’de kabul edilen kanun değişikliğinde Genelkurmay Başkanının yaş haddinin ve görev süresinin değiştirilmesine yönelik bir düzenleme yer almamaktadır. Kuvvet komutanlarına atanan orgeneral/oramiral için ise kanunda öngörülen 65 yaş sınırı da değişilmemekte, sadece kuvvet komutanlarının bu görevlerini ihtiyaç halinde en fazla 3 (2+1) yıl yerine yaş hadlerini dolduruncaya kadar ifa etmeleri imkanı getirilmektedir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler