Futbolcular risk altında!

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kaan Kulan, kalpteki ileti ve ritim bozukluklarının rutin muayeneler esnasında saptanmasının oldukça güç olduğunu ifade ederek sporcuların mutlaka rutin periyodik muayene

Futbolcular risk altında!

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kaan Kulan, kalpteki ileti ve ritim bozukluklarının rutin muayeneler esnasında saptanmasının oldukça güç olduğunu ifade ederek sporcuların mutlaka rutin periyodik muayenelerini yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Sporcuların yeterince ısınmadan oyuna girmeleri durumunda bazı olumsuzlukların olabileceğine dikkat çeken Dr. Kulan, futbol müsabakalarında bayılma ve ani ölümlerin bir çoğunun, kalpteki ritim ve ileti bozukluğundan kaynaklandığını belirtti. Sporcuların mutlaka rutin periyodik muayenelerini yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kaan Kulan "Bunlar içinde en önemlisi kardiyolojik muayenelerdir. Kardiyoloji, fizik muayenenin yanı sıra kalbin anatomik yapısını belirleyen fonksiyonlarını değerlendiren EKO, Kardiyografi ve efor kapasitesini değerlendiren kroner hastalığı önceden haber veren Efor Testi mutlaka uygulanmalıdır. Genellikle futbol müsabakalarında bayılma ve ani ölümlerin bir çoğu, kalpteki ritim ve ileti bozukluğundan meydana geliyor" dedi.
Bir çok sporcuda spora eş değer olarak sporla gelişen kalp adalesi büyümesi bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kaan Kulan "Kalp adalesi büyük olanların ritim ve ileti bozuklukları, normal bireylerden daha fazladır. Yeteri kadar ısınmadan yapılan spor müsabakalarında vucuttaki elektrolit ve asit baz dengesi, özellikle laktik asitin aşırı birikmesine bağlı rutin ve ileti bozukları daha kolay ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda ani ölümler meydana gelmektedir. İleti ve ritim bozuklukları malesef rutin muayeneler esnasında saptanması oldukça güç olan kalp rahatsızlıklarıdır" diye konuştu.

Sporcuların ani ölüm nedeni yüzde 70-80 kalp krizinden kaynaklandığını belirten Dr. Kulan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Yoğun stres altındaki rekabet sporu yapan sporcularda adrenalin seviyesi yükselir ve bunun içinde bazı ilaç kullanımı da eklendiğinde bu plak yırtılır. Bu plak yırtıkları pıhtılaşarak aniden damarların tıkanmasına neden olabilir. Bu da kalp krizinden ölümleri beraberinde getirir. Özellikle final karşılaşmaları gibi çok önemli maçlarda, oyunun skorunun penaltı atışları ile beraberliği düşünüldüğünde, futbolcuların üzerine binen sorumluluk çok fazladır.

Futbolcunun o anda takımının kaderini değiştirecek bir atış yapması gerekmekte, bir anlamda da maçın gidişatını onun ayağından çıkan top belirlemektedir. İşte o an tarif edilemeyen bir yüksek adrenalin seviyesi ortaya çıkmaktadır. Bu durumda sporcunun aşırı stres altında kalp krizi geçirerek sahanın ortasına yığılıp kalması söz konusu olabilir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler