Flaş 13 Türk kurtarıldı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’dan İtalya’ya giderken yangın çıkan "Norman Atlantic" adlı feribottaki 13 Türk vatandaş kurtarıldığını açıkladı.Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kazak mevkidaşı Yerlan İdrisov ile bir araya geldi. Başbaşa ve heyetl

Flaş 13 Türk kurtarıldı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’dan İtalya’ya giderken yangın çıkan "Norman Atlantic" adlı feribottaki 13 Türk vatandaş kurtarıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kazak mevkidaşı Yerlan İdrisov ile bir araya geldi. Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çavuşoğlu ve İdrisov, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda görüşmelerde ele alınan bölgesel ve uluslararası konulara ilişkin açıklama yapan iki bakan, ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Kazakistanlı bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan ziyareti belli oldu mu? Bu ziyaretten beklentileriniz nelerdir?" sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Önümüzdeki günlerde tarih teklifinde bulunacağız ve en kısa zamanda her iki tarafa uygun bir tarih belirleyeceğiz" dedi.

Ziyaretin ve 2. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının başarılı geçmesini arzu ettiklerini belirten Çavuşoğlu, "İyi hazırlanmamız gerekiyor. Sayın İdrisov’un ziyaretinin bir amacı da bu. Dolayısıyla 2015 yılının ilk aylarında, Şubat ya da Mart’ta bu ziyareti gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Her iki tarafa uygun bir tarih için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

DÜN YAŞANAN GEMİ KAZALARI

Dün yaşanan gemi kazalarına ilişkin güncel bilgilerin bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Maalesef dün iki üzücü kaza haberini aldık. Bir yük gemi kazası ve feribotta yangın. Bugün de Erbil’den bir tünel kazası haberi geldi. Dünkü gemi kazasında 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, ilk bilgilere göre Erbil’deki tünel kazasında 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ben öncelikle vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum" dedi.

Çavuşoğlu, "Dünkü gemi kazasında yani ’Gökbel’ isimli Türk bandıralı yük gemisine Belize bandıralı başka bir yük gemisinin arka yandan çarpması neticesinde ’Gökbel’ isimli gemi hızla battı ve 2 vatandaşımız vefat etti, 5 vatandaşımız kurtarıldı, 4 vatandaşımız hala kayıp. İtalyan yetkililer yoğun bir şekilde araştırmaları sürdürüyor. Dün akşam hava kararınca helikopterler arama çalışmalarını sona erdirdiler ama gemiyle arama çalışmalarını devam ettirdiler, bugün de devam ediyorlar. Gerek Dışişleri Bakanlığı, gerekse Ulaştırma Bakanlığımız İtalya’daki mevkidaşlarımızla ve yetkililerle temas halindeyiz. Kurtarılan 5 vatandaşımızın 1’inin durumu hala kritik, travma geçirmiş, 4’ü bugün hastaneden taburcu olabilir. Bu vatandaşlarımız taburcu olunca Polonya üzerinden Türk Hava Yolları’yla ülkemize intikalini yapacağız ve yakından takip ediyoruz" açıklamasında bulundu.

NORMAN ATLANTIC’TEKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Dün Patra-Ancona seferini yapan Norman Atlantic isimli feribotta yangın meydana geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Çok şükür yangın kontrol altına alındı, söndürüldü. Geminin de İtalya’ya doğru çekilmesine dün akşam başlanmıştı ve bu süreçte belli sayıda insan gemiden kurtarıldı. Bunların içinde 13 vatandaşımız var. 1 Yunan vatandaşı gemiden atladığı için hayatını kaybetti. Bize gelen bilgilere göre bugün birkaç saat içinde geminin tamamının boşaltılması söz konusu. Çok şükür hayatını kaybeden vatandaşımız yok. Bu süreci de yakından takip ediyoruz, Atina Büyükelçiliğimizde bir kriz merkezi oluşturuldu. Başkonsolosluğumuz, Arnavutluk’taki Büyükelçiliğimiz, İtalya’daki hem Roma Büyükelçiliğimiz hem de Milan Başkonsolosluğumuz her iki kazayı ve süreci de yakından takip etmektedirler. Hatta fahri başkonsoloslarımız da işin içinde ve Ankara’da arkadaşlarımız da, biz de süreci yakından takip ediyoruz. Bir kere daha hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.

CİZRE’DE YAŞANAN OLAYLAR

Cizre’de yaşanan olaylarda iki grubun içinde provokatörler olduğuna yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Cizre’deki olayla ilgili çok klasik bir açıklama ama ne zaman pozitif bir gelişme olsa, ne zaman bazı konularda ilerleme olsa çözüm süreci dahil hemen bir provokasyon. Cizre’deki olaylara, kimler arasında olduğuna baktığımızda karşılıklı provokasyon olduğunu görüyoruz. Bu tür provokasyonlara müsaade edilmeyeceğini de kesin bir şekilde Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, İçişleri Bakanımız ve ilgili arkadaşlar açıklamıştır. Biz Türkiye’de huzur istiyoruz, Türkiye’nin sorunlarının çözülmesini istiyoruz ama kamu düzenini sağlamak bizim görevimiz. Gerekli tedbirler alınmaktadır. Umarım, bu tür yollara bir daha tevessül etmezler" karşılığını verdi.

RUSYA’DAKİ SURİYE GÖRÜŞMELERİ

“22 Ocak’tan sonra Moskova’da yapılması planlanan Suriye görüşmelerine Türkiye’nin davet edilmesi söz konusu mu? Sizin bu konudaki tavrınız nedir?" sorusunu da cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Rusya’daki muhalefet toplantısına gelince, biz de süreci gerek muhalefette, gerekse Rus yetkililerle yakından takip ediyoruz. Türkiye ve 114 ülke için Suriye halkının meşru temsilcisi Suriye Ulusal Koalisyonu’dur. Suriye Ulusal Koalisyonu’nun diğer muhalif gruplarla da temasta olduğunu söyleyebilirim. Bundan da mutluluk duyuyoruz. Eğer Suriye’de istikrarı getirmek istiyorsak, kalıcı barışı ve huzuru getirmek ve var olan sorunların üstesinden gelmek istiyorsak siyasi bir dönüşüm şart. Cenevre Deklarasyonu da bu siyasi dönüşümün temelini oluşturmaktadır. Bu siyasi dönüşümde hiç kimse dışlanmamalıdır. Suriye içinde de hiç kimse dışlanmamalıdır. Yani Suriye içindeki Hristiyanlar, Nusayriler, Şiiler, Sünniler, Araplar, Kürtler, Türkmenler. Herkes işin içinde olmalıdır, hiç kimse dışlanmamalıdır. Ama Esad rejiminin meşruiyetini yitirdiğini zaten söyledik, bunu en son İran ziyaretimizde açık bir şekilde söyledik ama bu siyasi dönüşümü sağlarken hiçbir ülke de bu süreçten dışlanmamalı. Buna Rusya ve İran da dahil. Bugün Suriye rejimi konusunda farklı düşündüğümüz için bu ülkenin ismini özellikle verdim. Herkesin siyasi dönüşümde desteği olması lazım, hiç kimsenin endişesi olmamalıdır. Dolayısıyla bu yönde muhalefet ile Rusya’nın görüşmesi son derece doğaldır. İletişimimiz son derece şeffaf bir şekilde devam etmektedir."

"TÜRKİYE İLE KAZAKİSTAN ARASINDA SERBEST TİCARET DÜZENLEMELERİNE BAŞLANACAK"

"1 Ocak 2015 tarihinden itibaren hayata geçecek olan Avrasya Ekonomik İşbirliği ile Türkiye arasında nasıl bir ilişki öngörüyorsunuz?" sorusu üzerine konuk Bakan İdrisov, "Gemi kazalarıyla ilgili ben bir kez daha başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum" dedi.

Avrasya Ekonomik Birliği’nin 1 Ocak’ta resmen hayata geçeceğini belirten İdrisov, "Şu anda Avrasya Ekonomik Birliği’nin 4 üyesi var. Bu 4 üye ülke için ekonomik işbirliği ve refah artarak, hitap ettiğimiz insan sayısını 17 milyondan 200 milyona çıkaracağız. Serbest ticaret, malların ve hizmetlerin, iş gücü ve sermayenin serbest dolaşımı ekonomik kalkınma için bir fırsat yaratacak. Açık bir yapı içerisinde çalışmak istiyoruz. Avrasya Ekonomik Birliği, ekonomik ortaklıklara açıktır. Serbest ticaret düzenlemelerine Avrasya Ekonomik Birliği ile Türkiye arasında başlanacak. Türkiye zaten Rusya, Kazakistan ve Belarus’la bu çalışmaları yapıyor. Avrasya Ekonomik Birliği ile Türkiye arasında serbest ticaret düzenlemelerini nihayetlendirdiğimiz zaman yeni fırsatlar ortaya çıkacak, ekonomik ve ticari işbirliği artacak. Vietnam ve diğer ülkelerle yaptığımız görüşmeler herkes için faydalı olacak" ifadelerini kullandı.

KAZAK BAKANDAN ÇAVUŞOĞLU’NA SÜRPRİZ

Toplantının ardından Kazak Bakan İdrisov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Kazakistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 20. yılını sembolize eden bir madalya verdi. Bakan Çavuşoğlu, İdrisov’a teşekkür ederek, "Bugüne kadarki tüm görevlerimde Türk dünyasına elimden gelen desteği vermeye çalıştım, bundan sonra da Dışişleri Bakanı olarak aynı desteği vermeye devam edeceğim" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler