Fındık fiyatları bir yerlere gelecek!

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık fiyatlarının şu anda 12 lira civarında olduğunu söyledi.Fatsa Kooperatifini ziyaret eden Bayraktar, burada yaptığı açıklamada, birliğin 2005 – 2006 yılı

Fındık fiyatları bir yerlere gelecek!

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık fiyatlarının şu anda 12 lira civarında olduğunu söyledi.

Fatsa Kooperatifini ziyaret eden Bayraktar, burada yaptığı açıklamada, birliğin 2005 – 2006 yılında 400 milyon liralık bir maliyet yüklendiğini belirterek, birliğin üreticinin yanında olduğu için zarar ettiğini  savundu.

Geçen sene 5 bin ton, bu sene ise 1 ton fındık aldıklarını vurgulayan Bayraktar, “Fındık fiyatları piyasada arz ve talebe göre şekilleniyor. Fındık fiyatları şu anda 12 lira civarında ve piyasanın durumuna göre fındık fiyatları bir yerlere gelecek. Doğu Karadeniz'de 8 Ağustos, Batı Karadeniz'de ise 20 Ağustos'tan itibaren fındık alımına başladı. Bugüne kadar üreticiden bin tona yakın fındık aldık" diye konuştu.

FİSKOBİRLİK'in üreticiye borçlarının yüzde 93’lük kısmını ödediğini anlatan Bayraktar, birliğin üreticinin güvenini kaybettiğini söyledi.

Bayraktar, bu güven kaybının fiili bir nedenden kaynaklı olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"FİSKOBİRLİK, 2005 ve 2006 yılında üreticiye fayda sağlamak adına yaptığı alımlarda 400 milyon liralık bir maliyet yüklendi. İstese bu fiyatı kooperatifler kanunu gereği üreticinin bu zararını geri dönüp ödemeyebilirdi. FİSKOBİRLİK, yasal olarak üreticinin parasını ödememek gibi bir imkanı varken bu parayı ödemeye çalışıyor. Kamuoyunda böyle bir tüccara, böyle bir esnafa 'namuslu ve şerefli bir insan' der. Biz o yüzden bu şekilde davranarak üreticinin alacağını ödemeye çalışıyoruz ve çok az bir borcumuz kaldı."

Bayraktar, bölgede birçok esnaf ve tüccarın iflas ederek kaçtığını dile getirerek, "Üreticinin parasını ödemedi. FİSKOBİRLİK, üreticiye katkı sağlamak adına 1 olan ürün fiyatına 2 verdi. Bu kurum üreticiye olan borcunun yüzde 93’ünü ödedi ve hala daha ödemeye devam ediyor" dedi.

SIKINTILARIN SEBEBİ ÜRETİCİNİN YANINDA OLMAMIZDIR!

Üreticinin FİSKOBİRLİK’e güven duymamasının, birliğin geçmiş dönemlerde sahipsizliğinden kaynaklandığını savunan Bayraktar, şunları kaydetti:

"FİSKOBİRLİK’in korumaya çalıştığı üretici, kurum dara düşünce yanımızda yer almadı. Geçen sene üreticiden 5 bin ton fındık aldık ve bu ürünün parasını peşin olarak ödedik. Her geçen gün güven anlamında ve piyasada söz sahibi olma adına gelişme kaydediyoruz."

Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in, özeleştirme sürecinden sonra birtakım sıkıntılar yaşadığını anlatarak, 2005 - 2006 yılında o günün piyasasının üzerindeki fiyatlardan üreticiye fayda sağlamak adına ürün aldıklarını söyledi.

FİSKOBİRLİK’in 10 yıldır çektiği sıkıntıların, üreticinin yanında olmasından kaynaklandığını vurgulayan Bayraktar, "Üreticimiz son 5 yılda FİSKOBİRLİK’in olmadığı piyasanın şartlarını çok iyi gördü. Biz fiyat 15 lira olsun derken bölgede üreticinin dörtte üçü yemeye bile fındık bulamıyor. Bu üreticilerin sorunu devletin desteğiyle bir şekilde çözülmeli. Fındık fiyatıyla ilgili olarak yüksek sesli tartışmayı bu üreticiye haksızlık olarak görüyorum" şeklinde konuştu.

Bayraktar, Türkiye’nin fındıkta söz sahibi bir ülke olduğuna dikkati çekerek,  fındıkta tekel bir ülke konumunda olduklarını söyledi.

Fındık fiyatlarının Türkiye'nin tekelinde olması gerektiğini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bir gün 1 lira, ikinci gün 2 lira olan ürüne yatırım yapılmaz. Türkiye fındıkta müdahale alımından vazgeçerek hem stok kontrolünü hem de dünya pazarındaki piyasayı yönlendirme yetkisini kaybetti. Bu sene Türkiye’de stok yok ve ürün de az. Türkiye’deki yerel aktörlerin hiçbiri fındık piyasasını etkileyecek güçte değil. Bugün fiyat 12 lira yarın ise 15 liraya çıkabilir ama kimse, 'seneye fındık kaç lira olacak?' sorusuna cevap veremez” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler