Fenerbahçe küme düşer mi?

Fenerbahçe’nin durumu sabit olursa şampiyonluk Trabzonspor’a verilir. Ligin tescil edilmesi bile bu gerçeği değiştirmez. Ancak mahkeme sonuçlanana kadar ligin şampiyonu Fenerbahçe.İTALYA’daki “Temiz Ayaklar” operasyonunun bir benzeri Türkiye’de yaşanırken

Fenerbahçe küme düşer mi?

Fenerbahçe’nin durumu sabit olursa şampiyonluk Trabzonspor’a verilir. Ligin tescil edilmesi bile bu gerçeği değiştirmez. Ancak mahkeme sonuçlanana kadar ligin şampiyonu Fenerbahçe.

İTALYA’daki “Temiz Ayaklar” operasyonunun bir benzeri Türkiye’de yaşanırken, bu işte en çok etkilenen kulüp, ligin son şampiyonu F.Bahçe oldu. 22 Nisan’daki Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik, 22 Mayıs’taki Sivasspor-Fenerbahçe karşılaşmalarında şike soruşturmasına takılan sarı lacivertlilerin başı büyük belada. Eğer şike yaptıkları kanıtlanırsa, yeni yasa gereği şampiyonlukları ellerinden alınacak ve bir alt küme olan Bank Asya 1.Ligi’ne düşürülecek. İşte dünkü gözaltılar ve incelemelerin ardından gerçekleşmesi muhtemel durumlar...

ŞİKE soruşturması kapsamında Eskişehir-F.Bahçe, F.Bahçe-Konya, Eskişehir-Trabzon, Beşiktaş-İstanbul BŞB (Türkiye Kupası finali) maçlarının incelendiği ve önemli delillerin elde edildiği belirtildi. Ümit Karan (Eskişehir) ve İbrahim Akın’ın (İstanbul BŞB) oynadıkları bu maçlarda yaptıkları şike karşılığında kendilerine lüks otomobiller verildiğinin de polis tarafından belgelendiği öne sürüldü.

Devler Ligi’ne Trabzonspor mu gider? F.Bahçe’nin şampiyonluğu alınır mı?

Cevap: Durumu sabit olursa şampiyonluk, ligi averajla 2. sırada bitiren  Trabzonspor’a verilir. Ligin tescil edilmesi bile bu gerçeği değiştirmez. Ancak mahkeme sonuçlanana kadar ligin şampiyonu F.Bahçe’dir.

Bu yıl Şampiyonlar Ligi’ne kim gider?

Cevap: Eğer sonuç kısa sürede alınır şike yaptığı kesinleşirse ligin yeni şampiyonu unvanıyla Şampiyonlar Ligi’ne Trabzonspor gider. Lig üçüncüsü Bursaspor eleme oynar. Bu durumda bir kontenjan da Avrupa Ligi’ne açılır.

Kanıtlanırsa kurtuluşu yok

Fenerbahçe küme düşürülür mü?

Cevap: Sarı lacivertli takımın şikeye karıştığı kanıtlanırsa, yeni yasa gereğince bir alt lige (Bank Asya 1.Lig’e) düşürülecek.  Ceza bununla  sınırlı kalmayacak F.Bahçe ayrıca en az eksi 10 puan ile yeni sezona başlayacak.

Önümüzdeki sezon lig 17 takımla mı oynanır?

Cevap: F.Bahçe’nin küme düşürülmesine karar verilirse, Spor Toto Süper Lig’in 17 takımla mı oynanacağına ya da 18’e tamamlanıp tamamlanmayacağına ve hangi takımın lige alınacağına TFF’nin yeni yönetimi karar verir.

İtalya’daki olaydan ayrılan yönleri var

Bu operasyonun Juventus’la farkı ne?

Cevap: 2005-06 sezonunda yöneticileri hakemleri satın aldığı için küme düşürülen Juventus, Serie B’ye eksi 9 ceza puanıyla başlamıştı. F.Bahçe için yapılan suçlamalar ise farklı. Sarı lacivertliler aynı cezayı almayabilir.

Yayın geliri darbe alacak

Digitürk 450 milyon doları öder mi?

Cevap: F.Bahçe’nin olmadığı bir ligin değeri 450 milyon dolar etmeyebilir. Digitürk, F.Bahçe’siz bir lige 450 milyon dolar vermeyi reddedebilir ve yeni bir ihale talep edebilir.  Bu durumda tüm takımlar ve federasyon zorda kalır.

5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası

Başkan’ın cezası yüzde 50 artırılıyor

Cevap: Şikeye adları karışan kişiler yeni kabul edilen yasa gereği 5 ile 12 yıl arası hapis cezasına çarptırılacak. Yasada başkanlar için özel bir durum söz konusu. Eğer şikeye karışan kişi kulüp başkanıysa ceza yüzde 50 artırılacak.

Mahkeme ne zaman sonuçlanacak?

Cevap: Yasalaramıza göre normalde gözaltı süresi 4 gün. 4 gün sonunda mahkemeye çıkılacak. Savcılık tutuklama ya da ek gözaltı süresi talep edebilir. Ama bu dava kısa sürede de sonuçlanabilir, en az 2 ya da 3 yıl da sürebilir.

Gözaltıların nedeni yeni şiddet yasası

14 Nisan’da yürürlüğe giren Sporda Şiddet Yasası, Spor Toto Süper Lig’deki operasyonun kaynağında yer alıyor. Bu yasadaki iki madde, bu tür bir operasyonu yapılabilir hale getirdi.
1-)  Bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla, bir başkasına kazanç ve menfaat temin eden kişi 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.
2-) Suçun; yönetim kurulu başkan veya üyelerince, örgüt faaliyeti çerçevesinde, bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

Kim ne kadar ceza alacak?

KİŞİLER: Şiddet Yasası uyarınca 5 ile 12 yıl arasında değişen hapis cezaları... Futbol Fderasyonu Disiplin Talimatı’nın 55. maddesi gereği 1 ile 3 yıl arası hak mahrumiyeti.

TAKIMLAR: Futbol Disiplin Talimatı’nın 55. maddesi gereği bir alt kümeye düşürülürler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler