Federasyon kararını verdi! Yabancı kuralı değişiyor!

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın yeni başantrenörü Ergin Ataman, bugün düzenlenen basın toplantısının ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.Ergin Ataman, geçtiğimiz günlerde ortaya atılan Pınar Karşıyaka'nın ABD'li oyuncusu Bobby Dixon'ın mil

Federasyon kararını verdi! Yabancı kuralı değişiyor!

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın yeni başantrenörü Ergin Ataman, bugün düzenlenen basın toplantısının ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Ergin Ataman, geçtiğimiz günlerde ortaya atılan Pınar Karşıyaka'nın ABD'li oyuncusu Bobby Dixon'ın milli takım kadrosuna dahil edilmesi haberleriyle ilgili olarak, "Milli takım kadrosunda en formda olan oyuncular olacak. Bugünden 'Takımı gençleştireceğiz" diye bir kavram içerisinde değiliz. 5 ay sonra bir Dünya Kupası oynayacağız. Ve bu turnuva bir sonraki EuroBasket'in hazırlığı değil. En formda oyuncularla oynayacağız. Tabii ki bu kadroda EuroBasket ve Olimpiyatlarda oynayabilecek genç oyuncular da olacak. Kadroyu ligler bittikten sonra açıklayacağız. Dünya Kupası'nda mutlak hedefimiz ilk 4 içinde yer almak.

Kurallar gereği kadromuzda bir adet devşirme oyuncuya yer verebiliyoruz. Milli takımın ihtiyacına göre kim daha iyiyse onu kadroya alacağız. Preldzic, Simmons ve Ersin Dağlı gibi seçeneklerimiz var ama ihtiyacımız başka bir yönde olursa, başka bir oyuncuyu deneriz. Ama şu anda Dixon'ı kadroya alalım görüşümüz yok."

Galatasaray'ın Ergin Ataman'ın milli takımın başına geçmesiyle ilgili de Ataman, "Fikstürün sağladığı avantajla milli takım, Galatasaray'a olan konsantrasyonumu etkilemeyecek.

Futbol ve basketbol arasındaki farkı başkan Ünal Aysal'a anlattık. Basketbolda maçlar sezon sonunda oynanıyor. Milli turnuvalar ligler sona erdikten sonra oynanıyor. Futbolda milli takım antrenörleri özel ama basketbolda milli takım antrenörleri aynı zamanda kulüp de çalıştırıyor. Başkan da bunu anladığı için destek verdi. Ben de Ünal Aysal'a anlayışı için teşekkür ederim" diye konuştu.

Ergin Ataman'ın öne çıkan sözleri şöyle;
"Geçmişte EuroBasket 2013 öncesinde Tanjevic rahatsız olduğu için bir arayış söz konusuydu. O dönemde benim de ismim ön plandaydı. Bu beni rahatsız etmeye başladı. Sürekli bu şekilde gündemde olmak rahatsız etti. Ama milli takımın Avrupa Şampiyonası'na Tanjevic ile gitmesi beni rahatsız etmedi. Bu bir tercih. Kulübün ve takımın bir tercih yapması doğal. Ben de oyuncu seçerken aynısını yapıyorum."

"Hidayet ile ilk olarak 15 yaşında çalıştım. Ardından Hidayet benim çalıştırdığım ve EuroLeague'de Final Four oynayan Anadolu Efes takımında 19 yaşında 35 dakika ortalamayla oynadı. Aramızda abi-kardeş ilişkisi var. En takdir ettiğim sporculardan. Türkiye'yi dünyaya tanıtan en değerli sporculardan. Olimpiyatlar'da altın madalya kazanan sporcular kadar değerli. Son aldığı kararı dün sabah televizyondan öğrendim. Hidayet ile görüşme yapmadım ama önümüzdeki dönemde değerlendiririz. Hidayet belki kendini yorgun hissediyordur, belki yeniden forma girer ve bu kararını tekrar görüşürüz."

"Yıllardır yabancı koçlarla ligde ve Avrupa sahnesinde bir rekabet içindeyiz. Ama ülkemizde bu kadar önemli yabancı koçların olması lig için pozitif. Oyuncular daha iyi antrenman yapıyor ve daha iyi hazırlanıyor. Ama aynı derecede başarılı Türk koçlar da var. Mesela onlardan biri de benim. Yabancı koçun olması kaliteyi arttırır. Rekabetin olduğu yerde kalite artar. Ozan Bulkaz çok başarılı bir sezon yaşıyor. Ahmet Çakı çok başarılı. Ahmet Kandemir iyi bir sezon geçiriyor. Milli takımda benim olmam yerli genç hocalar için de bir ışık olacak. Üzerimdeki tek baskı kamuoyunun beklentisi. Hedefim milli takımı layık olduğu yere getirmek."

"Ufuk Sarıca ile Anadolu Efes ve Beşiktaş'ta beraber çalıştım. Türk basketbolunda sembol olmuş bir isim. İlk teklifi ona yaptım ve o da çok istekli. "Senin olduğun yerde ben de varım" dedi. TBF Başkanı Turgay Demirel ve A Milli Takım Teknik Menajeri Harun Erdenay ile de görüştü. Şimdilik yardımcı antrenörlerimiz Ufuk Sarıca ve Ömer Uğurata olacak. Ekibimize bir antrenör daha katılabilir."

"Euroleague takımlarında çok önemli katkılar sağlayan Türk oyuncular var ama başrolde Türk oyuncu yok. Ama bir avantajımız birçok ülkede olmayan NBA oyuncuları. Yunanistan ve Litvanya'nın bu kadar kaliteli bir NBA havuzu yok. Enes, Ersan ve Ömer sıradışı oyuncular. Bir takımda 12 yıldız oyuncu olmaz. Önemli olan takımın kimyası. Mutlaka iyi bir kimya oluşturacağız. Bu şampiyonaya dünya ikincisi olarak gidiyoruz. Bu özgüvenle oynayacağız."

"YABANCIDA REKABETTEN YANAYIM"

Ergin Ataman yabancı oyuncu kuralının yeni düzenlenmesinde rekabetten yana olduğunu ve milli takımın başına geçmesinin bu fikrini değiştirmediğini anlattı.
"Kulüpler federasyonla beraber yabancı oyuncu düzenlemesini görüşecekler. Ben rekabetin artmasından yanayım. Bu oyuncuların kalitesini yükseltir. Öte yandan Türk oyuncuları koruyan bazı maddeler de olmalı. Türk basketbolunun başarısı milli takımdan ibaret değil, kulüpler de buna dahil. Kulüpler de başarılı olunca milli takıma yansıyacak. En doğru kararı kulüpler ve federasyon görüşerek alacaktır."

"ENES'İN MİLLİ TAKIMDA OYNAMASINI İSTERİM"

"Geçtiğimiz yıl Enes Kanter A Milli Takım kampına katılmadı. Sizin yeni dönemle birlikte tasarrufunuz ne olacak?" yönündeki soruya başarılı antrenör, "Enes, Türkiye'yi dünyada temsil eden çok önemli bir oyuncu. Bu yıl da müthiş bir sezon geçiriyor. Altyapılardan yetişmiş, Fenerbahçe'de oynamış bir oyuncu. Bir takım hatalar yapmış olabilir. Geçmişte ben de Türkiye Basketbol Federasyonu'da, basın da hatalar yapmış olabilir. Artık geçmişi konuşmak değil, Enes Türkiye'ye nasıl katkı verir bunu konuşmak istiyorum. Onun gibi bir Türk oyuncunun oynamasını çok isterim. O da bu düşüncededir" yanıtını verdi.

"OLİMPİYAT'TA OLMAYI HAK EDİYORUZ"

"Ergin Ataman her zaman büyük hedeflerin peşinde olmuştur. Önümüzdeki dönemde A Milli Takım'ı şampiyonluğa taşımayı vadediyor musunuz ?" şeklindeki soruyu Ataman, "Aşama aşama hedeflerimize ulaşmamız gerekiyor. Dünya Şampiyonası'nda ilk dört içerisinde olmak istiyoruz. Gruplara baktığımızda da bu yol hayal değil. İlk dört içinde olmak ve sonrasında da yeniden bir madalya kazanmayı hedefliyoruz. İlk olarak, katılacağımız her turnuvada madalya düşünüyoruz. Başkan Turgay Demirel'in söylediği gibi, artık basketbolumuz Olimpiyat Oyunları'nda olmayı hak ediyor. Basketbolumuz, dünyanın parlayan yıldızı diyoruz. O zaman bu durumu Olimpiyat Oyunları'na taşımamız gerekiyor. Sonrasında da NBA oyuncuları, daha büyük keyifle Ay Yıldızı taşıyacaktır. Pau Gasol ve Dirk Nowitzki gibi, bu oyuncuların da Milli Takıma geleceğini düşünüyorum. Sonuçta bu organizasyonlarda yer almayı kim istemez ki, Türk oyuncuları da isteyecektir" şeklinde yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler