En tecrübeli de en istikrarlı da Trabzonsporlu

Spor Toto Süper Lig'de 2014-2015 sezonuna kulüpler ağırlıklı olarak teknik direktör değişikliği ile  giriyor. Ligde mücadele edecek 18 kulüpten 11'i geçen sezonu bitirdiği teknik adamlarla yolunu ayırırken, sadece 7 kulüp başarıyı eski teknik adamlarla ar

En tecrübeli de en istikrarlı da Trabzonsporlu

Spor Toto Süper Lig'de 2014-2015 sezonuna kulüpler ağırlıklı olarak teknik direktör değişikliği ile  giriyor. 

Ligde mücadele edecek 18 kulüpten 11'i geçen sezonu bitirdiği teknik adamlarla yolunu ayırırken, sadece 7 kulüp başarıyı eski teknik adamlarla arayacak. Ligde rekortmenlerin Trabzonspor'dan gelmesi de farklı bir ayrıntı oluşturdu. En tecrübeli teknik adam Şenol Güneş ve Halilhodzic olurken en istikrarlı ise Shota oldu.  

Balıkesirspor, Beşiktaş, Eskişehirspor, Kardemir  Karabükspor, Kasımpaşa, Sivasspor ve Torku Konyaspor takımları geçen sezonu tamamladıkları hocalarla yeni sezona hazırlanırken, Akhisar Belediyespor, Bursaspor, Çaykur Rizespor, Galatasaray, Gaziantepspor, Gençlerbirliği, Fenerbahçe, İstanbul Başakşehir (Eski adı İstanbul Büyükşehir Belediyespor), Kayseri Erciyesspor, Mersin İdmanyurdu ve Trabzonspor ise teknik adamlarını değiştirdi.       

- 13 Türk, 5 yabancı teknik adam 

Süper Lig kulüpleri teknik direktör konusunda tercihlerini yine ağırlıklı olarak Türk teknik adamlardan yana kullandı.

18 takımlı ligde yeni sezonda 13 Türk, 5 de yabancı teknik adam çalışacak.   

Lige geçtiğimiz sezon da 13 Türk, 5 yabancı teknik adamla girilmiş, ondan önceki 3 sezonda ise 14 Türk, 4 yabancı teknik direktörle başlangıç yapılmıştı.

- Yabancı teknik adamlar 

Yeni sezonda Süper Lig'de sadece 5 yabancı teknik adam görev yapacak. 

Ligde birer Hırvat, Gürcü, Brezilyalı, İtalyan ve Boşnak teknik adam, Türk meslektaşlarına karşı başarıyı kovalayacak.   

Beşiktaş Hırvat Slaven Bilic, Kasımpaşa Gürcü Shota Arveladze, Sivasspor Brezilyalı Roberto Carlos ile yoluna devam edecek. Galatasaray, İtalyan teknik adam Roberto Mancini'nin yerine aynı ülkeden Cesare Prandelli, Trabzonspor ise Hami Mandıralı'nın yerine Bosna Hersekli Vahid Halilhodzic ile sahaya çıkacak.      

- Mehmet Özdilek takım değiştirdi 

Yeni sezonda sadece tek teknik adam, Süper Lig'de geride kalan sezon çalıştırdığı takımla yollarının ayrılması sonucu, yeni bir ekiple yoluna devam edecek.   

Gençlerbirliği'nden ayrılan Mehmet Özdilek, Çaykur Rizespor'un başında 2014-2015 sezonunda görev yapacak.

- Lig başlamadan iki fire

Süper Lig'de yeni sezon başlamadan iki teknik direktör takımlarından ayrıldı.

Gençlerbirliği ve Fenerbahçe'de, sezon öncesi sürpriz biçimde teknik direktörlerle yollar ayrıldı.

Gençlerbirliği, Mehmet Özdilek'ten boşalan teknik direktörlük koltuğuna Kemal Özdeş getirildi. Ancak yönetim ile anlaşamayan Özdeş, takımın sezon açılışı öncesi sürpriz biçimde görevi bırakırken, yerine Mustafa Kaplan getirildi.

Fenerbahçe'nin başında geçen sezon kariyerinde ilk lig şampiyonluğunu yaşayan ve sezon bitiminde 2 yıllık sözleşme uzatan Ersun Yanal ise kulüp yönetimiyle arasındaki sıkıntılar nedeniyle istifa etti ve yerine yardımcısı İsmail Kartal getirildi.

- En istikrarlısı ikinci yılı göremedi 

Spor Toto Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en istikrarlısı henüz ikinci yılı göremedi. 

Kasımpaşa Teknik Direktörü Shota Arveladze, 10 Ekim 2012'den bu yana lacivert-beyazlı takımın başında sahaya çıkarak, bu alanda mevcut teknik adamlar içinde en uzun süredir görevde kalan isim olarak dikkati çekiyor. Balıkesirspor'u 39 yıl sonra Süper Lig'e taşıyan İsmail Ertekin de 13 Aralık 2012'den beri kırmızı-beyazlıları çalıştırıyor. 

- Ligin yenilerinin tercihi    

Ligin yeni takımlarından Balıkesirspor, kendisini Süper Lig'e taşıyan teknik adamla yoluna devam ederken, İstanbul Başakşehir ile Mersin İdmanyurdu ise teknik direktörlerini değiştirdi. 

Balıkesirspor'u lig ikincisi olarak doğrudan Süper Lig'e taşıyan İsmail Ertekin, takımıyla devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyespor olan adını İstanbul Başakşehir diye değiştiren lacivert-turunculularda Cihat Arslan'ın yerine Abdullah Avcı, Mersin İdmanyurdu'nu play-off finalinde Süper Lig'e taşıyan Hakan Kutlu'nun yerine ise Rıza Çalımbay getirildi.       

- En genç ve en yaşlı teknik adamlar

Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en genci 41 yaşındaki Okan Buruk, en yaşlısı ise 62 yaşındaki Şenol Güneş.

Gaziantepspor'un başında sahaya çıkacak Okan Buruk, 19 Ekim 1973 doğumlu. Ayrıca, Sivasspor'u çalıştıracak Roberto Carlos 10 Nisan 1973, Kasımpaşa Teknik Direktörü Shota Arveladze de 22 Şubat 1973 doğum tarihleriyle Okan Buruk'u takip ediyor.

Bursaspor'un yeni teknik direktörü Şenol Güneş ise 1 Haziran 1952 doğum tarihiyle, Trabzonspor'da yeniden göreve getirilen Boşnak Vahid Halilhodzic'in (14 Ekim 1952 doğumlu) 4,5 Ay önünde, "ligin en deneyimli hocası" unvanına aldı.

- Süper Lig kariyeri en fazla olan Güneş

Süper Lig'in en yaşlı teknik direktörü Şenol Güneş, aynı zamanda en çok maça çıkan teknik adam unvanını da sahibi.

Türk futbolunun en önemli teknik adamları arasında yer alan ve bu sezon Bursaspor'un başında görev yapacak Güneş, kariyerinde çeşitli takımlarla Süper Lig'de 17 sezonda 400'ü aşkın maça çıktı.

Şenol Güneş'i, 12 sezonla, bu yıl Mersin İdmanyurdu'nu çalıştıracak Rıza Çalımbay, 10 sezonla da Eskişehirspor'daki görevini sürdüren Ertuğrul Sağlam izliyor.

- İlk kez Süper Lig heyecanı yaşayacaklar

Yeni sezonda görev yapacak 4 teknik adam, kariyerlerinde ilk kez Süper Lig'de sezona başlayacak.

Galatasaray'ın deneyimli teknik direktörü İtalyan Cesare Prandelli'nin yanı sıra, Ersun Yanal'ın istifasının ardından Fenerbahçe'de göreve getirilen İsmail Kartal,  Balıkesirspor'u Süper Lig'e taşıyan İsmail Ertekin ile Gençlerbirliği'nin yeni teknik direktörü Mustafa Kaplan, kariyerlerinde ilk kez Süper Lig'de sezon başında takımlarının başında sahaya çıkacak.

Bu arada, İsmail Ertekin, 1996 yılında Bursaspor'un A takımında yardımcı antrenörlüğe başlamış, 1998 yılında Rasim Kara'nın ayrılması üzerine, son 4 maçta teknik direktörlük yapmıştı. Mustafa Kaplan ise 2010-11 sezonunun başında Gençlerbirliği'nde yardımcı antrenör olarak çalışırken, 26 Nisan 2011 tarihinde teknik direktör Ralf Zumdick'in istifa etmesinden sonra boşalan teknik direktörlük görevine geçici olarak sezon sonuna kadar getirildi.

- "Dört Büyükler"de oynayanlar

Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamların büyük çoğunluğu futbolcu olarak "Dört Büyükler"de forma giydi.

Rıza Çalımbay, Mehmet Özdilek ve Ertuğrul Sağlam Beşiktaş'ta, Bülent Korkmaz ve Okan Buruk Galatasaray'da, İsmail Kartal ve Roberto Carlos Fenerbahçe'de, Şenol Güneş, Shota Arveladze ve Tolunay Kafkas da Trabzonspor'da oynadı. Okan Buruk bir dönem Beşiktaş'ta, Tolunay Kafkas da Galatasaray'da yer aldı.

- Geçen sezon rekor kırılmıştı

Süper Lig'de geride kalan 2013-14 sezonunda görevinden ayrılan teknik direktör sayısı 14 olurken, 2010-11 sezonunda yaşanan 13 antrenör değişikliği rekoru da kırılmış oldu.

Süper Lig'de 2012-13 sezonunda 11, 2011-12 sezonunda 10 ve 2009-10 sezonunda da 7 teknik direktör değişikliği olmuştu.

- İstikrarsızlık giderek artıyor 

Türk futbolunda teknik direktör konusundaki istikrarsızlık son yıllarda giderek artan bir ivme kazandı.

Türkiye'nin en üst seviye ligi olan Süper Lig'de teknik adam istikrarı bir türlü sağlanamazken, kulüpler, saha sonuçlarıyla elde edilen başarıya rağmen teknik adamını değiştirmekte tereddüt etmiyor. Bu duruma son örnek, Fenerbahçe'nin başında geçen sezon Süper Lig'de kariyerinin ilk şampiyonluğunu yaşayan Ersun Yanal oldu.

Fenerbahçe'nin başında sezonun bitimine 3 hafta kala mutlu sona ulaşarak, 56 yıllık Süper Lig tarihinde en erken şampiyonluk rekorunu egale eden sarı-lacivertlilerin hocası, sezon bitiminde kulübüyle olan sözleşmesini 2 yıl uzatmasına rağmen kamp sürecinde yönetimle yaşanan sıkıntı nedeniyle 9 Ağustos'ta görevinden istifa etti. 

Yakın geçmişte ayrıca, Galatasaray ile 2011-12 ve 2012-13 sezonlarında üst üste lig şampiyonlukları yaşayan Fatih Terim, geride kalan 2013-14 sezonunun 5. haftasının ardından kulüp yönetimi tarafından görevinden alındı. Terim'in yerine göreve getirilen İtalyan Roberto Mancini, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Juventus'u devre dışı bırakarak gruptan çıkıp, Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşamasına rağmen sezon bitiminde görevini bıraktı.

 - Şampiyon 5 takımdan 4'ü değişikliğe gitti 

Süper Lig tarihinde şampiyonluk yaşayan 5 takımdan 4'ü, yeni sezon öncesi teknik direktörlerini değiştirdi. 

Son şampiyon Fenerbahçe, sezon bitiminde sözleşmesini 2 yıl uzattığı Ersun Yanal'ın istifasıyla yeni sezona İsmail Kartal ile girecek. 

Galatasaray, İtalyan Roberto Mancini'den boşalan koltuğa vatandaşı Cesare Prandelli'yi getirirken, sezonu Hami Mandıralı ile kapatan Trabzonspor, yeni dönem için tercihini Boşnak teknik direktör Vahid Halilhodzic'den yana kullandı. Bursaspor'da ise İrfan Buz ile tamamlanan sezonun ardından takım, deneyimli teknik adam Şenol Güneş'e emanet edildi.

Geçen sezonu üçüncü sırada bitiren Beşiktaş, şampiyonluk gören 5 takım içinde yoluna eski teknik direktörü ile devam eden tek ekip oldu. Siyah-beyazlılar, Hırvat teknik adam Slaven Bilic ile yeni sezonda başarıya ulaşmaya çalışacak. 

- Ferguson 27 yıl çalıştı, Wenger 18 yıldır görevde 

Teknik adam konusunda Türkiye'de son dönemdeki istikrarsız görüntüye rağmen Avrupa'daki istikrar örnekleri dikkati çekiyor. 

Manchester United'daki görevini geçen sezon bırakarak emekliye ayrılan Sir Alex Ferguson, eşine zor rastlanan bir istikrarın sahibi olarak kayıtlara geçti. İskoç teknik adam, "Kırmızı Şeytanlar"ın başında Kasım 1986'dan Mayıs 2013'e kadar aralıksız 27 yıl görev yaparak, dünya futbolunun en üst seviye liglerinde ulaşılması çok zor bir rekora imza attı.

İngiliz ekibi Arsenal'ın teknik direktörü Fransız Arsene Wenger ise 1996'dan bu yana "Topçular"ı çalıştırıyor.

Öte yandan, Thomas Schaaf,  Alman ekibi Werder Bremin'in başında 1999-2013 yılları arasında sahaya çıktı.

- Türkiye'de istikrar rekoru Milne'de 

Süper Lig'de geride kalan 56 sezonda istikrar rekoru Beşiktaş'ta görev yapan Gordon Milne'in elinde bulunuyor.

İngiliz teknik adam, siyah-beyazlı takımda 1987-88 sezonundan başlayarak aralıksız 6,5 yıl görev yaparak, şimdiye dek Türkiye'deki en üst seviye ligde bir takımı kesintisiz en uzun süre çalıştıran teknik direktör unvanını aldı.

Beşiktaş, Milne yönetiminde 3 şampiyonluk yaşarken, 3 kez de ligi ikinci sırada tamamladı. Beşiktaş'ın ardından çeşitli dönemlerde Trabzonspor ve Bursaspor'u da çalıştıran Milne, Türkiye'de yaklaşık 8 yıla yakın teknik direktörlük yaptı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler