Emre Güral ile yeniden gündemde: Futbolcular...

Acıbadem Hastanesi Sporcu Sağlığı Merkezi Girişimsel Kardiyoloji Bölümü Hekimi Doç. Dr. Ahmet Akyol, Trabzonsporlu futbolcu Emre Güral'ın yaşadığı kalp rahatsızlığının muhtemel nedenleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.Doç. Dr. Akyol, kalp ritminde düzen

Emre Güral ile yeniden gündemde: Futbolcular...

Acıbadem Hastanesi Sporcu Sağlığı Merkezi Girişimsel Kardiyoloji Bölümü Hekimi Doç. Dr. Ahmet Akyol, Trabzonsporlu futbolcu Emre Güral'ın yaşadığı kalp rahatsızlığının muhtemel nedenleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Akyol, kalp ritminde düzensizlik meydana geldiği kaydedilen Emre Güral'ın durumundan hareketle şunları söyledi:

"Oyuncuya ait detaylı tetkikler yapılmadan konuşmak tabii ki çok zor fakat spor kamuoyunun şunu bilmesinde fayda var. Kalp ritminde yaşanan her bozukluk tehlikeli olmayabilir. Kalp ritminin düzensizliği ile ilgili üzerine konuşulabilecek 10-15 farklı unsur var. Bu ritm bozukluğunun hangi türde olduğu çok önemli. İçlerinde hayati tehlikeye sebep olabilecekler de var, olmayabilecekler de. Dolayısıyla, Trabzonsporlu Emre Güral'ın ne tür bir ritm bozukluğu yaşadığını anlamadan, 'futbol hayatı tehlikeye girdi' ya da 'bundan böyle spor yapamaz' demek son derece yanlış olur."

 GENETİK YAPILARININ İNCELENMESİ GEREKLİ

Türkiye'de yaşanan ani futbolcu ölümlerinin tümünün, kalp krizi sebebiyle meydana gelmediğinin vurgulayan Akyol, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde bir futbolcu kalp kaynaklı bir rahatsızlık sebebiyle yaşamını yitirdiğinde herkes kalp krizinden öldü sanıyor. Bu tamamen yanlış bir düşünce. Futbolcular kalp krizinden ölmüyor. Kalp krizi yalnızca sebeplerden bir tanesi olabilir. Bu tür kalp rahatsızlıkları yaşayan oyuncuların genetik yapılarının incelenmesi çok gerekli. Kalp kası ya da elektrik sistemindeki sıkıntılar ani ölümlere yol açabilir. Her ölüm kalp krizi sebebiyle meydana gelmez."

EFOR TESTİNDE KALP RİTMİ İLE İLGİLİ BİR BULGUYA RASTLANMAYABİLİR

Spor kulüplerinin sezon öncesi ve sırasında, oyuncuları detaylı olarak kontrol ettirdiğini hatırlatan Doç. Dr. Akyol, sözlerine şöyle devam etti:

"Emre Güral'ın yaşadığı ritm bozukluğu sıkıntısından hareketle şunu belirteyim. Bir futbolcu sezon başı kontrollerinde, ancak 'kalbimde bir çarpıntı ya da ritm bozukluğu sıkıntısı hissediyorum' derse, bu durumun önüne geçebilecek tedbirler alınabilir. Efor testinde, kalp ritmi ile ilgili bir bulguya rastlanmayabilir. Bu şikayet belirtilmezse, saklı kalma ya da anlaşılamama şansı çok yüksek. Türkiye'de yapılan kontroller dünyada bir çok ülkeden daha detaylı ve kapsamlı. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bizim ülkemizdeki gibi derinlemesine kontrol yapan hiçbir yer bulamazsınız. Buna rağmen tekrar söylemekte fayda görüyorum, efor testleri ve eko, kalp krizi için fikir vermeyebilir."

ANİ ÖLÜMLER YAŞI İLERLEMİŞ SPORCULARDA GÖRÜLÜYOR

Ani ölümlerin büyük oranda, yaşı ilerlemiş sporcularda görüldüğünü de açıklayan Akyol, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Bazen yapılan tetkiklerde kalp ile ilgili birçok sorun tespit ediliyor. Futbolcuya kalbinde sorun yaşadığı da söyleniyor ama ne yazık ki oyuncu bazen hayati riski bulunmasına rağmen spor yaşantısına devam etmek isteyebiliyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor