Dünya Kupası'na ırkçılık gölgesi!

Brezilya'da devam eden FIFA Dünya Kupası'nda yaşanan bazı ırkçı olaylar, turnuvaya gölge düşürüyor. Fortaleza kentindeki Castelao Stadı'nda Almanya ile Gana arasında cumartesi günü oynanan maçta bazı taraftarların yüzünü siyaha boyaması ve vücudunda ırkçı

Dünya Kupası'na ırkçılık gölgesi!

Brezilya'da devam eden FIFA Dünya Kupası'nda yaşanan bazı ırkçı olaylar, turnuvaya gölge düşürüyor. 

Fortaleza kentindeki Castelao Stadı'nda Almanya ile Gana arasında cumartesi günü oynanan maçta bazı taraftarların yüzünü siyaha boyaması ve vücudunda ırkçı yazılar bulunan bir Alman taraftarın maç esnasında sahaya girmesi tepkiye neden oldu.

Dünya Kupası'nın ilk günlerinde Brezilyalı vatandaşlara ırkçı söylemde bulunduğu iddiasıyla iki Arjantinli taraftar da gözaltına alınmıştı.

En son "A'dan Z(ico)'ya: Brezilya futbolunun alfabesi" kitabı yayımlanan Brezilyalı yazar Mauricio Savarese, yaptığı açıklamada, ırkçılığın uluslararası ve Brezilya futbolunun en önemli sorunu arasında yer aldığını vurguladı.

Futbolun 20. yüzyılın başlarında zenginlerin yaptığı bir spor olarak ortaya çıktığını ve kulüplerin siyahi oyuncuları kadrosuna kattığı ilk yıllarda çeşitli zorluklar yaşadığını belirten Savarese, "Futbol beyaz elitlerin ve zenginlerin elindeydi. Gelecek tepkilerden çekindikleri için kulüpler kadrosuna kattığı ilk siyahi oyuncuların tenini daha beyaz görünmesi amacıyla pirinç unuyla boyardı. Hatırladığım kadarıyla hiçkimsenin yüzünü siyaha boyadığını görmedim ama pirinç unuyla rengini açmaya çalışanları biliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Günümüz futbolunda ırkçılığın daha az yaşanması nedeniyle daha zor fark edildiğini vurgulayan Savarese, "Bu tür ırkçı yaklaşımlarda, futbol alimleri siyahi oyunculara 'takımın beyni' ya da 'harika oyuncu' gibi sıfatları yakıştırmaktan çekiniyor. Hatta, Pele gibi biri bile siyahi oyuncuların sadece güçlü sporcular olabileceğini ama asla güçlü beyinler olamayacağını savunuyor" ifadesini kullandı.

Bu arada İngiltere ve Almanya medyasındaki haberlere göre, FIFA olaylarla ilgili soruşturma başlattı.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor