Doğan Spor61.net'e Konuk Oldu

Trabzonspor Teknik Direktörü Ziya Doğan, haber61 yayıncılık bünyesindeki www.spor61.net'te Atakan Kadıoğlu'nun sorularını yanıtladı. Kendi yaşamı ve Türk futbolu ile ilgili bilinmeyenleri açıklayan Ziya Doğan, Avrupalı meslektaşlarıyla ilgili de ilginç te

Doğan Spor61.net'e Konuk Oldu

Trabzonspor Teknik Direktörü Ziya Doğan, haber61 yayıncılık bünyesindeki www.spor61.net'te Atakan Kadıoğlu'nun sorularını yanıtladı. Kendi yaşamı ve Türk futbolu ile ilgili bilinmeyenleri açıklayan Ziya Doğan, Avrupalı meslektaşlarıyla ilgili de ilginç tespitlerde bulundu. Ziya Doğan takımının performansıyla ilgili olarak ise "bu sezon şampiyonluğun en güçlü adayı biziz" dedi.

 

- Aileniz yanınızda yok. Çocuklarınız öğrenimlerini sürdürüyor ve babaları yanlarında yok. Siz otelde kalıyorsunuz, bu yaşamınıza hangi boyutlarda yansıyor.?

"Teknik Direktörler ailelerini bir yere getiremiyorlar ama bu konuda ben şanslıyım. Çok kısa bir dönem İstanbul'dan ayrıldım. 8 yıllık bir dönem İstanbulspor'da yardımcı antrenörlük yaptım ondan önceki dönemde bir sene İstanbul'da Beşiktaş takımında oynadım bu nedenle hep ailemle beraberdim. Ankaragücü'ne 3 yıllık oyuncu olarak gittiğimde çocuklarım küçüktü henüz okula başlamamışlardı. O yüzden çocuklarımı yanımda götürdüm. Kocaelispor'a gittiğimde de çocuklarım yanımdaydı. Fakat okul başladığı anda mecbursun çocuğunu yanında götüremiyorsun bu birçok olumsuz etki yapıyor. Türkiye'de de Teknik Direktörlerin maalesef 2-3 haftada görevine son verilebiliyor. O zaman senede belki 1-2 kere yer değiştirmiş oluyorsun, tabi bu da özellikle çocukların üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Tabi bizde isteriz ki Avrupa' da ki meslektaşlarımız gibi skorları birinci planda tutmadan 5-6 senelik bir anlaşma olsa her kez ailesini yanında götürür, ama Türkiye'de bu böyle değil."

-Türk teknik adamların Avrupalı meslektaşları ile kıyaslamasını yaptınız. Bunu biraz açarsak bunun için hangi kriterleri ön planda tutuyorsunuz?

"Türkiye de ki antrenörler çabuk emekli olması lazım, çünkü çok yıpratılıyorlar. Belki ben iddia ediyorum Avrupalı meslektaşlarımızda bu sistemin çok daha iyi oturduğuna inanıyorum. Avrupalı meslektaşlarım için söylüyorum onların 10 yılda yıpranması bizim 1 yılda yıpranmamıza bedel. Tabi bu mantalite oturmadı. Türkiye'de bugün için demiyorum ama ben kendimi emekli yapmaya hazırım. Çok uzun süre yapmayacağım. Bazı hedeflerim var ve bu hedeflerimi yakaladığım anda emekliye ayrılmayı düşünüyorum. Biraz inatçı kişiliğim var. Çok şeyler yapabileceğimize ve başarabileceğime inanıyorum. Bu hedefleri yakaladığım anda da zirvede emekliye ayrılmayı düşünüyorum. Yani zirvede. Avrupa'da başarılı olmak cok zor değil, çok farklı bir futbol oynanmıyor. Türkiye ligi çok önemli bir lig haline geldi ama Türkiye'de takımlar sistemi daha oturtamadı. Günümüzde bakıyorum geçmiş yıllara göre Anadolu takımları daha sistemli daha planlı. Bir şeylerde artık uyandı. Türk toplumu onun içinde bu ligler kötü diye bahsediyorlar aslında bu ligler kötü değil, Anadolu takımları dengeyi sağladı daha düzenli daha prensipli oyun anlayışıyla  devam ediyor. Ben iddia ediyorum geçen sene ki gibi çok farklı lig olacak.

- Trabzon büyük başarılara imza atmış bir il ve aynı paralelde 40 yıllık mazisi olan Trabzonspor var. Burada şartlar ve olanaklar sizi zorluyormu. Kentin zorlu sizce varmı.?

"Trabzon, Türkiye liglerinde en zor çalışılacak yer. Bunu bütün dünya kabul etti. Sadece ben değil gelen yabancı oyuncular içinde geçerli. Arşivlere bakarsanız ondan da net anlaşılır. Tabi bunun sebepleri var, bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi başarıyı gören bir il ve camiadasınız, çıtayı yükseltilmiş, Karadeniz insanı biraz hırslı hep başarı istiyor. Bu başarı da zamanın da yakalanmış şimdi artık başarısızlık büyük baskı oluşturuyor, gerek oyuncu gerek teknik adam üzerinde baskı oluşturuyor. İşte bu baskıları kırarsan çok çok önemli iş yapmış olursun, bu da bir şekilde kırılır. Takımı zirveye oynatmak ve şampiyon yapmakta daha kolaylaşır. O zamanda da bu çektiğin sıkıntıların mükafatını manevi anlamda çok fazlasını alırsın. Trabzon'un dünya da hiç bir yerin de böyle bir şeyle karşılaşacağını düşünmüyorum sokaktaki her insan Trabzonspor'la yaşıyor bu çok doğru bir şey değil, aslında insanın yaşam şekli olur. Avrupa'da insanlar maça sadece o gün bir eğlence gibi gidiyor. Yendi yenildi hic önemli değil, mutlaka yenmek istiyor ama yenilgiyi de dünyanın sonu gibi görmüyor. Ama Trabzon'da da yenildiği zaman hayat duruyor ve insanlar küsüyor. Burada bir eksiklik var o eksiliği gidermek lazım onu da medyanın daha bilgi akışını halkı eğitim anlamında çok daha yardımcı olması lazım. Sonuçta yaptığın spor üç ihtimalli. Bunu kabul etmek lazım. Yenilgi suç değil bunu insanlara anlatmak lazım, bilinçli bir toplum meydana geldiğinde o camianın üzerinden baskılar kalkar.

-Teknoloji Dünya'da futbolu ne kadar etkiliyor. Teknolojik bilgiler çalışma prensiplerinizin hangi boyutunda. Siz, Dünya futbolunu hangi kriterlerde takip ediyorsunuz. Mektepli alaylı ayrımı konusunda ki düşünceniz?

Biz tabi ki teknolojiden faydalanıyoruz ama bazıları teknolojiden faydalanırken reklam yapar,  bazıları da icraat yapar yani fazla reklamını yapmaz biz teknolojik anlamda bugünün nimetlerinden hepsinden faydalanıyoruz bilimsel anlamda her şeyi yapıyoruz. Bugün futbolcunun gelişimini takip ediyorsun  bilgisayar çağında bütün her şeyi idmanları dünyadaki gelişmeleri ve futbol federasyonunun artık Türk antrenörlerine vermiş olduğu seminerlerde dünyada ki tüm gelişmelerini ortaya çıkartıyorsun. Dünyada futbol nasıl oynanıyorsa Türkiye'de futbol en azından öyle oynanmak isteniyor ve o yolda çalışmalar devam ediyor. Tabi ki üniversite mezunu hocamız var. yabancı dili var gelişmeleri en azından üniversite bazından takip ediyoruz. Üniversitelerde önemli isler yapılıyor. Spor akademileri önemli görevler üstleniyor. Futbol federasyonu her turlu yeniliğe acık, artık dünyadan kendini soyutlayamazsın. Bu anlamda gereken neyse yapılıyor. Ben konuşmalarımda bunu söyledim ama insanlar o bolumu alıyor bir şekilde dedim birlik beraberliği sağladığı anda şampiyonluğun en buyu adayı. Aradaki fark çok fazla. bu şartlar oluştuğu anda en güçlü adayız. Tam istediğimiz ortam mı, değil ama bir gerçek var. Trabzonspor elindeki mevcut kadroya maliyeti düşük oyuncular kattı. Bu sene ilk defa bonservisli oyuncu alınmadı. Fenerbahçe, Galatasaray takımınla yarışacaksın. Yarışırken şartlar eşit mı değil,  ama biz doğru isler yaparak ve kafayı kullanarak isler yapmak istiyoruz. İşte bu yan etkenleri bir araya getirirsek Trabzonspor şampiyonluğun en büyük adayıdır. Bizim şartlarımız oluşsun biz her türlü yarışırız.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Spor