Dev satranç yarışması başlıyor

Türkiye Satranç Federasyonu tarafından Antalya'da düzenlenen ve 81 ilden toplam 2 bin 278 sporcunun yarışacağı Türkiye Küçükler Şampiyonası, 23 ile 29 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Antalya Manavgat'ta yapılacak Türkiye Küçükler Şampiyonası,

Dev satranç yarışması başlıyor

Türkiye Satranç Federasyonu tarafından Antalya'da düzenlenen ve 81 ilden toplam 2 bin 278 sporcunun yarışacağı Türkiye Küçükler Şampiyonası, 23 ile 29 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Antalya Manavgat'ta yapılacak Türkiye Küçükler Şampiyonası, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası ve Türkiye Emektarlar Şampiyonası 7'den 77'ye her yaş grubundan satranççıyı buluşturacak. Şampiyonalara sporcular ve aileleriyle birlikte yaklaşık 5 bin kişi katılacak.

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından düzenlenen Türkiye Küçükler Şampiyonası, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası ve Türkiye Emektarlar Şampiyonası, 23 Ocak Cumartesi günü Antalya'da başlıyor. Manavgat Starlight Otel'de 7'den 77'ye her yaş grubundan toplam 2 bin 278 oyuncuyu buluşturacak satranç şöleni, unutulmaz başarı hikayelerinin de buluşma noktası olacak.

Şırnak'tan Adıyaman'a, Düzce'den Mardin'e, İstanbul'dan Mersin'e, Gaziantep'ten Artvin'e, Hatay'dan Bursa'ya, Diyarbakır'dan Tekirdağ'a, Tunceli'ye, Siirt'e, Batman'a kadar Türkiye'nin dört bir yanından gelen çocukları, gençleri ve emektar sporcuları bir araya getirecek bu dev organizasyonda Antalya yaklaşık 5 bin kişiyi ağırlayacak. Türkiye'nin 81 ilinden gelen 2009 doğumlu küçüklerden 1938 doğumlu emektarlara kadar geniş bir yaş yelpazesinde yarışacak satranççıların ve onları yalnız bırakmayan ailelerin heyecanı, hırsları ve coşkuları şampiyonalara ayrı bir renk katacak.

Şampiyonalar 24 Ocak Pazar günü açılış töreni ile başlayacak ve 9 turluk zorlu, heyecanlı mücadelelerin ardından 29 Ocak Cuma günü kapanış töreni ile sona erecek.

"SPOR BİRLEŞTİRİR"

Sporun birleştirici, bütünleştirici gücünü, güzelliğini dev satranç şöleninde görmenin mümkün olduğunu söyleyen TSF Başkanı Gülkız Tulay, "Şampiyonalarımıza Türkiye'nin 81 ilinden katılım var. Siirt'ten Batman'a, Muğla'dan Kocaeli'ye, Tekirdağ'dan Bitlis'e kadar Türkiye'nin her köşesinden gelen çocuklarımız, gençlerimiz Antalya'da buluşacak. Kıyasıya bir mücadele yaşanacak gözüküyor. Doğru hamleler başarıyı getirecek. Satranç taşına değen eller, stratejik yolculuğa çıkan zihinler, çok büyük gelecek hamlelerine ve başarılara imza atıyorlar. Türkiye'de herkes satranç oynamalı ve öğrenmeli" şeklinde konuştu.

ANTALYA'DA SATRANÇ RÜZGARI ESECEK

Antalya'daki şampiyonalar, satrançla daha disiplinli çalışmayı, doğru zaman yönetmeyi, analitik ve stratejik düşünmeyi küçük yaşlardan itibaren öğrenen çocukların ve gençlerin madalya kazanma mücadelesine sahne olacak.

Küçükler Şampiyonası'nda 7 ile 12 yaşlar arasındaki minik sporcular, genel ve kızlar olmak üzere iki ayrı kategoride yarışacak. Yıldızlar Şampiyonası'nda ise 13 ile 18 yaşlar arasında genç sporcular, genel ve kızlar olmak üzere yine iki ayrı kategoride yarışacak. Her yaş grubunda birinci olan sporculara şampiyonluk beratı, ilk 3 dereceye giren sporculara kupa, ulusal takım havuzuna girmeye hak kazananlara madalya, bütün sporculara ise katılım belgesi verilecek.

Türkiye Emektarlar Şampiyonası ise 2 kategoriye ayrılarak; Emektarlar Kategorisi (50 yaş ve üstü) ve Kıdemli Emektarlar Kategorisi (65 yaş ve üstü) şeklinde olacak. Şampiyonada her kategoride ilk 3 dereceyi alan sporculara kupa, ilk beş dereceye giren sporculara madalya ve tüm katılımcılara katılım belgesi verilecek.

SATRANÇTA BAŞARI HİKAYESİ

Türkiye TSF öncülüğünde son yıllarda çok büyük başarılara imza attı. Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) ELO listesine göre, Türkiye'de 8 Büyük Usta (GM), 3 Kadın Büyük Usta (WGM), 18 Uluslararası Usta (IM), 3 Kadın Uluslararası Usta (WIM), 48 FIDE Ustası (FM), 7 Kadın FIDE Ustası (WFM) 15 Usta adayı (CM), 21 Kadın Usta adayı (WCM) olmak üzere 123 unvanlı sporcu yer alıyor. TSF'nin 2005 yılında unvanlı sporcu sayısı ise 6 idi.

Son 10 yılda satranç alanında Türkiye'ye 15'i dünya, 44'ü Avrupa şampiyonluğu olmak üzere toplam 59 altın madalya kazandırıldı. Türkiye, TSF'nin girişimleriyle 1 Satranç Olimpiyatı, 21 Dünya Şampiyonası, 9 Avrupa Şampiyonası, 2 Akdeniz Şampiyonası, 3 Grand Prix'e ev sahipliği yaptı.

Son yıllarda satranç camiası olarak çok güzel hamlelere imza attıklarını kaydeden Gülkız Tulay, "Bu başarı yolculuğu devam ediyor. Sporcularımız gurur duyduğumuz başarılara imza atıyor. Uluslararası Ustamız Cemil Can Ali Marandi Avrupa Yaş Grupları Şampiyonasında 10, 12, 14, 16 ve 18 yaş kategorilerinde şampiyon olarak kırılması zor bir rekora imza attı. 25 sporcuyla katıldığımız 2015 Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası'ndan 5 madalya ile döndük. Spora yatırım geleceğe yatırımdır. Satranç sporuna yatırım ise bu ülkenin sağlıklı, stratejik düşünen genç beyinlerine yatırımdır. Başarılı, güçlü, düşünen, üreten nesillere yatırımdır. Bugün ile gelecek arasında sağlam köprü kurabilmektir. Özgüveni yüksek nesillerin oluşması için ışık olmaktır" şeklinde konuştu.

SATRANÇ FUTBOLLA YARIŞIYOR

Lisanslı sporcu sayısı bakımından, Türkiye Futbol Federasyonu ile yarışan TSF, Türkiye Tekvando Federasyonu, Türkiye Basketbol Federasyonu, Türkiye Voleybol Federasyonu'nu geride bıraktı. TSF, 2005 yılında 30 bin lisanslı sporcuya sahipken bugün bu oran 653 bin 503'e ulaşmış durumda. TSF'nin hedefi ise 1 milyon lisanslı sporcuya ulaşmak.

ON BİNLERCE SATRANÇ ÇOCUĞU VAR

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Ana Sponsoru Türkiye İş Bankası'nın destekleriyle önemli başarılara imza atan TSF, Türkiye'nin farklı köşelerinde satranç sınıfları açılarak on binlerce çocuğun hayatına dokunuyor.

TSF, küçükleri ve gençleri stratejiyle, analitik düşünceyle, disiplinli çalışmayla tanıştırarak, kadınları, emektarları, Türkiye'nin en iyilerini büyük bir titizlikle düzenledikleri Türkiye Şampiyonalarında bir araya getiriyor.

Sürekli yeni projelerle satranç sporunun yaygınlaştırılması için çaba harcayan TSF, "Sokakta Satranç Var" projesi ile satrancı dört duvar arasından sokaklara taşıyor. Belediyelerle işbirliği yaparak gerçekleştirdikleri "Doğru Hamlede Buluşalım" projesi ile ise öğrencileri, öğretmenleri ve aileleri satrançla tanıştırmaya devam ediyor. "Satrançla Büyüyorum" projesinin hedefi ise ana sınıflarından itibaren çocukları satrançla tanıştırmak.

ŞAMPİYONALARLA İLGİLİ BİLGİ

Türkiye Küçükler Şampiyonası: 1733 sporcunun katılacağı Türkiye Küçükler Şampiyonası'nda 7 - 12 her yaş grubunda sporcular, genel ve kızlar olmak üzere iki ayrı kategoride yarışacak. Her yaş grubunda ilk 3 dereceyi alan sporculara kupa, ulusal takım havuzuna girmeye hak kazananlara madalya, bütün sporculara katılım belgesi, birinci sporculara şampiyonluk beratı verilecek.

Türkiye Yıldızlar Şampiyonası: 499 sporcunun katılacağı Türkiye Yıldızlar Şampiyonası'nda 13 - 18 her yaş grubunda sporcular, genel ve kızlar olmak üzere iki ayrı kategoride yarışacak. Her yaş grubunda ilk 3 dereceyi alan sporculara kupa, ulusal takım havuzuna girmeye hak kazananlara madalya, bütün sporculara katılım belgesi, birinci sporculara şampiyonluk beratı verilecek.

Türkiye Emektarlar Şampiyonası: 46 sporcunun katılacağı Türkiye Emektarlar Şampiyonası 2 kategoriden oluşacak; Emektarlar Kategorisi (50 yaş ve üstü) ve Kıdemli Emektarlar Kategorisi (65 yaş ve üstü). Her kategoride ilk 3 dereceyi alan sporculara kupa, ilk beş dereceyi alan sporculara madalya ve tüm katılımcılara katılım belgesi verilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor