Çok Yattaralar geldi, geçti

Trabzonspor'un efsane hocası Ahmet Suat Özyazıcı, Haber61 Gazetesi'nin 30 Eylül 2008 tarihli 3. sayısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.TRABZONSPOR'DAN ÇOK YATTARALAR GİTTİ Trabzonspor'u 4 kez şampiyon yapan ve efsane hoca Ahmet Suat Özyazıcı, bugün ki Sa

Çok Yattaralar geldi, geçti

Trabzonspor'un efsane hocası Ahmet Suat Özyazıcı, Haber61 Gazetesi'nin 30 Eylül 2008 tarihli 3. sayısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TRABZONSPOR'DAN ÇOK YATTARALAR GİTTİ

Trabzonspor'u 4 kez şampiyon yapan ve efsane hoca Ahmet Suat Özyazıcı, bugün ki Sadri Şener başkanlığındaki Trabzonspor'u masaya yatırdı.

Özyazıcı, “Trabzonspor her 4 maçta 10 puan alıyor, 2 puan kaybediyorsa şampiyondur demektir” dedi.

FUTBOL ELDEKİ MALZEMEYE GÖRE OYNANILIR

“Futbol eldeki malzemeye göre oynanılır. Eldeki futbolcuların verebileceği verime göre oynanılır. Ersun Yanal, benim oynattığım gibi Trabzonspor'u oynatıyorsa, şimdiki futbolcular da eski futbolcular kadar kabiliyetli diyebiliriz”

HER 4 MAÇTA 10 PUAN ALIRSANIZ ŞAMPİYONSUNUZ

“Her 4 maçta Trabzonspor 10 puan aldığında Trabzonspor şampiyondur. 4 maçta 2 puan kaybediyorsanız, şampiyon adaylarının en kuvvetlisi adayı olursunuz”

BUGÜN Kİ İYİ FUTBOL YANAL'IN BAŞARISIDIR
“Trabzonspor çok iyi yolda. İyi bir kadrosu var. Kısa zamanda çok oyuncu alındığı halde, takım oyunu oynuyorlar. Bu bir handikaptır. Kısa zamanda çok oyuncunun bir araya gelmesi ve bugün ki güzel futbol ortaya çıkıyorsa, Ersun hocanın başarısıdır”

TS-BJK MAÇINDA KORKAK OYNAMADI
“Trabzonspor Beşiktaş maçında Ersun Yanal'ın korkak futbol oynattığı eleştirisine katılmıyorum, korkak demeyelim de kontrollü oynattı diyelim. Ama aynı şekilde Beşiktaş'ta öyle oynadı. Beşiktaş ne olursa olsun yenilmeyelim diye oynadı. Ersun hocada bu oyuna karşılık çok maceracı bir oyun oynatmadı, karşısında Beşiktaş vardı. Son haftaların en formda takımıydı. Onun için o da dikkatli oynadı. Geçmiş maçlarda olduğu gibi hücum üstünlüğü çok fazla elinde tutmaya çalışmadı. O da yenilmeyeyim, yenemesem de olur düşüncesinde oynadı”

KİMSEYİ TAKLİT ETMEDİM
“Ben antrenörlük hayatımda şu takım şu sistemle oynuyor, bu takım bu sistemle oynuyor diye onun kopyasını çekmeye, onu taklit etmeye çalışmadım. Ben elimdeki oyuncuları iyi inceleyip, bu oyuncularla neyi oynayabilirim düşüncesinde oldum. Ve de öyle oynattım. Demek ki şu takım şöyle oynuyor, biz de böyle oynayalım diye bir şey yok. O uygulamaları o taktik anlayışını uygulayacak futbolcuların özellikleri önemlidir. Antrenörlük hayatımda kadroma baktım, bu kadro ile ne iş yaparım, ligde hangi hedefi belirlerim ve bu oyuncularla hangi oyun sistemi daha iyi yapabilirim diye düşündüm”

OYUN KURUCUYA İHTİYAÇ VAR
“Trabzonspor'da bana göre çok iyi bir oyun kurucuya ihtiyaç var, çok daha iddialı bir takım olmak için iyi bir oyun kurucu şart. Mevcut oyun kurucuların benim anladığım manada gol pası verdiği yok. Forvetteki futbolcularda bunun zorluğunu çekiyor”

COLMAN BU TAKIMLA KESİNLİKLE OYNAR
“Colman bu takımda kesinlikle oynar ama daha iyi bir orta saha oyuncusuna da ihtiyaç var. Colman'ı çıkartalım da başkasını alalım demek istemiyorum, hoca orta dörtlüde kim aksıyorsa onu çıkartmalı. Bana göre orta sahada çok iyi bir oyun kurucuya ihtiyaç var”

GÖKHAN, UMUT BİRBİRİNİ TAMAMLAMIYOR
“Gökhan Ünal daha önce gol kralı oldu. Ama dünya futboluna baktığımız zaman böyle 2 tane santroforun birbirini tamamlaması mümkün değil, yani Umut ile Gökhan'ın birbirini tamamladığı yoktur, dünyada bütün takımların çoğu 2 santrofor birbirini uç adamı olarak oynatır, öbürünü ise yardımcı olarak oynatıyor. O yardımcı olarak oynattıkları adam daha çok oyuncu kurucu ve gerektiğinde gol yapabilen bir adamdan oluşuyor. Ona baktığımız da bu ikili birbirini tamamlamıyor. Çünkü ikisi de oynatılmaya muhtaç oyuncular”

TAKIM OYUNU OYNUYORUZ
“Ben takım olarak Trabzonsporu 4 maçta çok beğendim.Takım ruhu içinde oynuyorlar. Takımı teşkil eden 11 kişi, o maçı nasıl kazanabilirim diye mücadele veriyor, bu da bir sistem içinde oluyor”

HER TAKIMA HÜSEYİN LAZIM
“Hüseyin Çimşir gibi her takıma bir oyuncu lazım, 2 tane demiyorum 1 tane diyorum. Hüseyin gibi liglerde futbolcu yok, herkesin açığını kapatmaya çalışıyor, özveri ile 90 dakika koşuyor, yapabileceğinin en fazlasını yapıyor. Ama siz Hüseyin'den gol pası bekliyorsanız, yanılıyorsunuz. Her takıma bir Hüseyin lazım. Ama her takımda böyle 2 tane oyuncu olmaz”

TRABZONSPOR ŞAMPİYON ADAYIDIR
“Trabzonsporun diğer takımlardan fazlası var, eksiği yok. İnanmış ve daha canla başla oynayan bir takım var, diğer takımlar da onu göremiyoruz. Fenerbahçe de aynı şeyi göremiyorsun. Son maçında Galatasaray'ı da çok beğendim, Beşiktaş diri ve mücadele eden bir takım, şampiyon da bu takımlardan biri olacak”

YATTARA İYİ BİR FUTBOLCU
“Yattara çok iyi bir futbolcu, Trabzonspor eğer Beşiktaş maçında gol atamamışsa, hep ortaya yığıldığı için yapamamıştır. Hücum oynayan bir takım mutlaka kenarları kullanması lazım, bu kenarlarda 2 tane açık 2 tane bek tipi olabilir, geriden bindirmek şartıyla ortaya sıkıştığınızda müdafa yapan takımın işini kolaylaştırırsınız. Hücum yapacaksınız oyunu genişlemesine oynayacaksınız, kenarlara doğru oynayacaksınız. Kenarlarda en başarılı oyuncu Yattara, sağ kenarda oynar, benim Ali Kemal'i geçmişte oynattığım gibi…”

YILDIZ FUTBOLCULARIN ÇOĞU SORUNLUDUR
“Sorunsuz oyuncu olmaz, Yıldız futbolcuların çoğu sorunlu olur, önemli olan antrenörün o sorunları dışarıya aksettirmeden çözmesidir. Bir ailenin içinde bile zaman geliyor çocuk babasını dinlemiyor. Önemli olan orada idarecilik odur. Antrenörlük o tip oyuncu kendi inancında kullanabilmektir”

ALT YAPIDAN FUTBOLCU YETİŞMİYOR
Trabzonspor'un alt yapısından futbolcu yetişmiyor eleştirisine katılmamak elde değil. Takımda alt yapıdan futbolcu yoksa bu eleştiriye katılıyorum.Trabzonspor her zaman milyon dolarları bulup ta futbolcu alacak durumu yoktur. Trabzonspor milyon dolarlar bularak transfer yapmıyor, yapılan transferlerle borç para ile yapılıyordur.Trabzonspor her sene 40 milyon dolar vererek, kadro kurması mümkün değildir. Onu tamamlayacak futbolcular alt yapıdan yetişmeli, çünkü alt yapıdan gelen futbolcunun maliyeti düşük olur.

ARA TAKIMI BÖLGE TAKIMLARIDIR
“Trabzonsporun ara takımı Trabzon'daki diğer profesyonel ligde oynayan takımlardır, bir tanesi seçilmesi yanlıştır. Bir takımı ara takım olarak alırsanız, diğerlerini de gücendirirsiniz. Bir takıma maddi manevi destek olursanız, diğer bölge takımları da bizim insanımız onları da gücendirmiş olursunuz”

TRABZONSPOR BABALIK YAPMALI
“Sadece bir takım alınmamalıydı, Trabzonspor bölge takımlarına babası ve evlat olarak görmeliydi. Onların hepsine maddi ve manevi yardım yaparak, eşit mesafede olmalıydı”

ŞAMPİYONLUK İÇİN SABIR GEREKİYOR
“Trabzonspor şampiyon olur mu kehanetinde bulunamam, şampiyonluk hemen bir seferde gelmez. Şampiyonluk için sabır gerekiyor. Biz son yıllarda yaptığımız şudur iyi transferler yapıyoruz, şampiyon olmayınca o takımı yıkıyoruz. Yeni bir kadro yapıyoruz. Her sene yenilenen kadronun kısa zamanda başarılı olması mümkün değildir. Geçmişe bakarsanız, biz şampiyon olmadığımızda bile o kadroyu bozmuyorduk. Bir yıl sonrada o kadro ile oynuyorduk. Biz şampiyon olduğumuz bir yıl öncesinde dokuzuncu olduk, şimdi ise böyle durumda antrenörü kovuyorsunuz. O zaman beni kovmadılar. Bana inandılar, ben de onlara inandım o kadroyu bir yıl sonra şampiyonluğa taşıdık”

YATTARA ŞOV YAPIYOR
“Trabzonspor'da şov yapabilecek futbolcu Yattara'dır,taraftar sadece maçı kazanmak değil, kazanırken de iyi hareket görmek istiyor. Taraftarın bir kısmı, seyir zevki almak istiyor. Bunlara göre Yattara oynasın, diğer bir kısmına göre de vuralım, kıralım ne olursa olsun maçı kazanalım. Yattara vurmaya kırmaya giren bir oyuncu değil. Öyleyse Yattara'ya ihtiyaç yok, mücadele eden oyuncuya ihtiyaç var. Bu sorunun cevabını vermek çok zor, tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıktı. İkisi de doğru… şimdi Yattara iyi futbolcu mu, kötü futbolcu mu. Bana göre iyi futbolcu size göre kötü olabilir..”

ALİ KEMAL YATTARA'DAN ÇOK DAHA İYİYDİ

“Benim dönemimde Yattara'dan çok daha iyi futbolcu Ali Kemal vardı, neticeye koşardı, şova değil, bire bir de adam rahat geçerdi, atılan gollerin çoğunda Ali Kemal'in imzası vardı. Daha sonra Nejdet vardı, Yattara'nın şov yönü insanı tedirgin ediyor”

BU TAKIMDAN ÇOK YATTARALAR GEÇTİ

“Trabzon insanı evvela neticeyi almak istiyor. Trabzon insanı sabırsızdır. Evvela ben sonucu alayım düşünür. Yattara'nın sonuç umurunda değil, o sonuç alınmış, alınmamış onun için önemli değildir, Yattara kendimi tatmin edeyim, havasındadır. Bir kısım insan Yattara oynasın, bir kısmı oynamasın. Kimilerine göre Yattarasız olmaz, kimilerine göre de Yattara neden oynuyor. Bu takımdan öyle adamlar geldi, geçti, Trabzonspor hala dimdik ayakta. Takım ruhu ile oynayacak oyunculara ihtiyaç var. Yattara'dan çok daha ünlü futbolcular geldi ve gitti, Yattara'nın da zamanı dolduğunda o da gidecektir”

Haber61 Gazetesi

Röportaj: Selahattin AYDINLI

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Spor