Burada herkes Sivil Polis!

Hastane koridorunda beklerken yanınızdan geçen genç doktor ve hemşire, alışveriş merkezinde bebek arabasını süren modern giyimli genç çift, stadyumda hemen yanınızda canla başla takımınıza tezahürat yapan ‘taraftar’ aslında gizli görevli polis olabilir.İs

Burada herkes Sivil Polis!

Hastane koridorunda beklerken yanınızdan geçen genç doktor ve hemşire, alışveriş merkezinde bebek arabasını süren modern giyimli genç çift, stadyumda hemen yanınızda canla başla takımınıza tezahürat yapan ‘taraftar’ aslında gizli görevli polis olabilir.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, ‘simitçi’, ‘mısırcı’ ya da ‘Noel Baba kıyafetli’ sivil polis konseptini genişletti. İstanbul çapında görev yapan 1450 sivil polis, elektrikçi, ayakkabıcı, garson, tezgâhtar, çöpçü kılığında ve devamlı görev yapıyor.

‘Gizli polisler’ bölgelerindeki bir olaya müdahale ettiklerinde yani deşifre olduklarında başka bir yerde görevlendiriliyor. ‘Güven Timleri’ olarak bilinen ‘gizli polis’ler, daha çok İstiklal Caddesi, Kadıköy Çarşısı, Eminönü Meydanı, Bağdat Caddesi gibi büyük caddelerde, kalabalık semt pazarlarında, otobüs duraklarında, Akmerkez, İstinyepark, Kanyon ve Cevahir’de görevli.

‘Güven Timleri’ kuruldukları 10 Ağustos 2009’dan bugüne kadar hırsızlık, kapkaç, dolandırıcılık başta olmak üzere 55 bine yakın olaya anında müdahale etti. Bu olaylara karışan 70 bine yakın kişiyi suçüstü yakaladı. Bu kişilerden 10 bine yakını tutuklandı. Örneğin, Kumkapı, Eminönü gibi yerlerde günde 4-5 olan kapkaç olayı timlerin gelmesiyle günde 1-2 ye düştü. Hafta içi 1, hafta sonu 1.5 milyon kişinin dolaştığı İstiklal Caddesi’nde yankesicilik olayı günde 1’e kadar indi. Caddede 290 polis görev yapıyor. ‘Yetkililere göre timlerin göreve başlamasıyla asayiş olayları yüzde 80 azaldı.

‘Güven timlerinin’ başarılarıysa haftalık performans değerlendirmesiyle ölçülüyor. Başarılı olan polis eşiyle nezih bir ortamda yemeğe, sinemaya, konsere yada tiyatroya gönderilerek ödüllendiriliyor. Timde görev alacak polis altı aylık bir hizmet içi eğitimden geçiriliyor. Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı 1450 sivil polis sayısının 3 bine çıkarılması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor