Beşinci şampiyon çok zor

Trabzonspor'un kaptanı ve ilk on birde fire vermeden oynayan tek Trabzonlu oyuncu. Tecrübesi, oyun sezgisi ve takım üzerindeki toparlayıcı etkisiyle kaptanlık görevini eksiksiz yerine getiriyor. Zaman zaman tribünler tarafından eleştirilse de yıllardır fo

Beşinci şampiyon çok zor

Trabzonspor'un kaptanı ve ilk on birde fire vermeden oynayan tek Trabzonlu oyuncu. Tecrübesi, oyun sezgisi ve takım üzerindeki toparlayıcı etkisiyle kaptanlık görevini eksiksiz yerine getiriyor. Zaman zaman tribünler tarafından eleştirilse de yıllardır formasını korumayı sürdürüyor. Sahaya çıktığında eleştirileri değil vicdanını sesini dinlediğini belirterek, ortaya koyduğu performanstan mutlu olduğunu anlatıyor.

Eylül 2007'de Malta ile oynanan 2008 Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu maçından beri seni Milli Takım'da göremedik. Bu ayrılığın sebebi ne sence?

İdmanlarda sıkı şekilde çalışıyorum, maçlarda da düzenli olarak oynuyorum. Biliyorsunuz, bu konuda son karar A Milli Takım'ın Hocası Fatih Terim'de. Geçmişte olduğu gibi, bana tekrar görev verilmesi durumunda, bu görevi en iyi şekilde yapacağımı herkesin bilmesini isterim.

Sezon başında yapılan hazırlık kampını takip ettiğimizde sanki ilk on birdeki yerinin tehlikeye düşebileceğini hissetmiştik. Böyle bir durum oldu mu? Eğer cevabın evetse, sence bunun nedeni neydi?

Sonuçta yeni oluşan bir takımımız vardı. Hocamız Ersun Yanal da oyun şablonunu oturtmak için bana bazı maçlarda görev verdi, bazılarında vermedi. O dönemde en iyi ilk on birin arayışı içindeydi. İlk on birde olamam diye hiçbir zaman paniğe kapılmadım. Zaten benim Trabzonspor'daki mücadelem de ilk on birde yer almak değil, takımın başarılı olması için. Hatta tek amacım bu diyebilirim.

Kaptanın otoritesi olmalı

Takımlarımızda kaptanlık makamı önemini kaybetmiş gibi görünüyor. Takımlarına o sezon gelmiş birçok oyuncu kaptanlık bandını takıyor. Takımının altyapısından yetişmiş, yıllardır aynı kulüpte oynayan kaptan örneği olarak senin dışında bir oyuncu yok ortada. Kaptanın fonksiyonu nedir? İyi bir kaptanın özellikleri neler olmalı?

Öncelikle kaptan, iyi bir lider olmalı. Bütün takımın sevgisini ve saygısını kazanarak, arkadaşları üzerinde bir çeşit otorite elde etmeli. Onun söylediklerine diğer oyuncular tarafından uyulmalı, kaptan da arkadaşlarına sevgi ile yaklaşmalı. Takımın sorunlarıyla ilgilenmesi de gerekli. Diğer kulüpler kaptanlarını belirlerken hangi hususları dikkate alıyorlar bilmiyorum ama genellikle tecrübesi olan, taraftarlarca kabul gören oyuncular kaptanlık pazubandını takar.

Takımın bu sezon sergilediği performansı değerlendirir misin? İlk yarıda bir ara farkı açarak önde gidiyordunuz ancak daha sonra bu fark kapandı. O dönemde ne oldu?

16. haftalık ilk yarı boyunca, takımımız sergilediği mücadele ve oynadığı futbol bakımından lige renk kattı. Bulunduğumuz konum da çok başarılı bir performans gösterdiğimizin belirtisi. İlk periyodu averajla ikincisi sırada bitirdik. Tabii bu noktada biraz özeleştiri yapabiliriz. Kaybetmememiz gereken bazı maçları kaybettik. Elde ettiğimiz 34 puan, Trabzonspor için kötü değil, ancak ikinci yarıda bu puanları artırmamız gerekiyor. Sezon içindeki puan kayıplarının fazla olması ise ligin çekişmeli geçmesi ve kalitesi yüzünden oldu bence. Takımların kadroları kaliteli. 6-7 takım şampiyonluk mücadelesi verecek puana sahip. Ligin dibinde de bir-iki takım haricinde bir kopma yok. Bu yüzden hem biz kaybettik hem de rakiplerimiz puan kaybetti.

Fortis Türkiye Kupası'nda işler istediğiniz gibi gitmedi. Bir konsantrasyon probleminiz mi vardı?

Sezona başladığımız zaman önümüze koyduğumuz hedeflerden bir tanesi bu kupayı kazanmaktı. Ama Gaziantepspor karşısında aldığımız 3-1'lik mağlubiyet ve İstanbul'da Beşiktaş'a 2-1 kaybetmemiz bizi bir anda kupanın dışına atıverdi. Gaziantepspor'a karşı olmasa bile Beşiktaş'a iyi oynadığımız halde yenildiğimiz düşüncesindeyim. Böylece, hedeflerimizden bir tanesinden vazgeçmek zorunda kaldık.

Bir dönem yurtdışından transfer teklifleri aldığına ilişkin haberler duymuştuk. Bu teklifler sürüyor mu?

Bazen bir nabız yoklama şeklinde benimle ilgilenildiğini duyuyorum ama şu zamana kadar bana iletilen resmi bir teklif olmadı. Sezon sonuna kadar Trabzonspor'la sözleşmem devam ediyor. Şu anda sadece bu zamana dek Trabzonspor formasını başarıyla giymekten başka bir şey düşünmüyorum.

Sezon sonunda sözleşmen bitiyor. Kariyerinde nasıl yön vereceğine karar verdin mi? Trabzonspor'da devam mı, yoksa yeni bir rotaya doğru yelken mi açacaksın?

Şu an için bu konuda hiçbir şey söylemem mümkün değil. Trabzonluyum ve Trabzonsporluyum. Kâğıt üzerinde sözleşmem bitiyor olsa da ben Trabzonspor'a gönülden imza attım. Gelecek için şu an bir kararım yok.

Fatih Tekke ve Gökdeniz ile Rusya Ligi üzerine konuşuyor musunuz? İrtibatınız devam ediyor mu?

İkisi de benim dostlarım. Tabii ki sürekli görüşüyoruz, ancak konuşmalarımız Rusya Ligi'nin dışındaki konular oluyor.

Antalya kampının takıma ne gibi katkılar sağladığını düşünüyorsun? Oyun stratejinizi benimseme yönünde daha fazla adım atabildiniz mi?

Yeni kurulan kadromuzla kimse bu kadar puan toplayabileceğimizi tahmin etmiyordu. Tabii tahminlerin aksi çıktı ve ilk yarıyı ikinci sırada bitirdik. İkinci yarının çok daha zor geçeceğini tahmin ediyorum ama takım uyumu anlamında da aşama kaydedeceğimize eminim. Antalya'daki devre arası kampı eksiklerimizi görmemiz bakımından faydalı oldu. İnşallah bunu da ikinci yarıya yansıtırız ve kaldığımız yerden devam ederiz.

Bu yıl futbol mevsimi başlamadan önce Trabzonspor yönetimi ve teknik ekip, yeni şekillenen oyuncu kadrosunu baskı altına almamak için şampiyonluk kelimesine çok fazla vurgu yapmadı. Bu doğru bir strateji miydi? Şimdi siz oyuncular olarak nasıl hissediyorsunuz? Ligde ikinci sırada olmak kendinize olan güveninizi arttırarak, şampiyonlukta kendinizi iddialı bir konumda görmenizi sağlıyor olmalı. Sen ne dersin?

Yönetim ve teknik ekibin bu yaptığı çok doğru bir stratejiydi. Aslında Trabzonspor takımı her sezona şampiyonluk parolasıyla başlar. Bu sezon ise yeni kurulan bir takım oluşumuzdan ötürü bu konu fazla dillendirilmedi. Ancak ligin geride kalan ilk periyodunda görüldü ki Trabzonspor şampiyonluk hedefine çok yakın. İnşallah performansımızı devam ettirip uzun yıllardır özlemle beklediğimiz bu kupaya kavuşuruz.

Trabzonspor orta sahası, sezon başında büyük bir değişim geçirdi. Yeni oluşumda herhangi bir eksik parça olduğunu düşünüyor musun? Daha iyi bir orta saha için neler yapılabilir?

Mücadeleci ve agresif bir orta sahaya sahibiz. Bunun ötesinde takımda görev alan bir oyuncu olarak sorduğunuz diğer konularla ilgili fikir beyan etmek bana düşmez. Sadece tam güçteki orta sahamızla çıktığımız maçlarda daha iyi performans göstereceğimiz temennisinde bulunabilirim.

Ne yaparsan yap Trabzonsporlu taraftarların eleştirisinden kurtulamayan bir oyuncuydun. Bu sezon ise eleştiriler biraz daha yumuşadı ve tepkiler azaldı. Bu azalmayı neye bağlıyorsun? Colman ve Selçuk'la birlikte oynamak senin de performansını yükseltti mi?

Eleştiri, futbol oynayan herkes için yapılıyor. Ben de eleştirilere alıştım ve bunları çok da fazla kafama takmıyorum. Sahaya çıktığım zaman elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Bunun sonucunda da ne olduğunu çok fazla umursamıyorum. Önemli olan vicdanımın sesi. Ortaya koyduğum performanstan çok memnunum ve mutluyum. Colman ve Selçuk konusuna gelirsek, önemli oyuncularla oynadığımın farkındayım ve benim oyunuma katkılarının büyük olduğunu kabul ediyorum.

Orta sahada oynamayı tercih ederim

Zaman zaman stoper oynuyorsun. Sence hangi bölgede oynamak daha avantajlı? Stoper mi ön libero mu?

İhtiyaç duyulduğu zaman stoper de oynuyorum ama esas bölgem olan orta sahada oynamak her zaman için daha iyi.

Bu sezon takımın yabancı oyuncuları büyük ölçüde değişti. Aslında sadece yabancılar değil, takımın ilk on birindeki 7 oyuncu yeni. Onların takıma ve şehre uyumu açısından bir kaptan olarak neler yapıyorsun?

Onlara elimden geldiğince yardımcı oluyorum. Yeni arkadaşlarımızın takıma ve şehre uyum konusunda zorlanmadıklarını düşünüyorum.

Song, "Büyük şef" olarak tanınan bir oyuncu. Takımdaki ilişkileri yönetme anlamında sana yardımcı oluyor mu?

Tabii ki oluyor. Bu konuda çok büyük desteğini görüyorum. Kendisi çok faydalı bir arkadaş.

İlk on birde oynayan tek Trabzonlu oyuncusun. Adeta takımın içinde şehri temsil ediyorsun. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsun?

Aslında böyle düşünerek bazı oyuncu arkadaşlarımıza haksızlık etmiş oluyoruz. Tayfun ilk on birde yer alıyor. Sakatlanmadan önce Tolga Zengin de oynuyordu. Barış Memiş'i de onların arasında değerlendirebiliriz. Şüphesiz Trabzonlu oyuncuların ilk on birdeki sayısının artması beni memnun eder. Ama önemli olan Trabzonspor'un başarısı ise kimin oynadığı pek de önemli değil.

Beşinci şampiyon çok zor

Sivasspor ve Ankaraspor'un da zirveye yakın durmasını nasıl değerlendiriyorsun? Süper Lig beşinci bir şampiyona gebe mi?

Beşinci bir şampiyon çıkacağını zannetmiyorum. Sivasspor geçen sezon olduğu gibi bu sezon da lige renk katmayı sürdürüyor. Ankaraspor ve Sivasspor saygı duyulmayı hak ediyor. Bu yarışın içinde olmaları ve yukarıyı zorlamaları Türk futbolu açısından sevindirici bir durum.

Trabzonspor'un bu sezon oynadığı en iyi maç hangisiydi?

Her ne kadar sonucu mutluluk verici olmasa da Beşiktaş'a 2-1 yenildiğimiz kupa maçında sezonun en iyi oyununu oynadığımızı düşünüyorum.

Takımın iyi oynadığı maçları kaybettiği yönünde bir efsane var. Buna en önemli örnek olarak kupadaki Beşiktaş maçı gösteriliyor. Bu görüşe katılıyor musun?

Bursaspor'a karşı da iyi oynamıştık. Özellikle ikinci yarıda ortaya koyduğumuz güzel bir performans vardı. Yine de sonuç mağlubiyet oldu. İyi oynayan her zaman kazanamayabiliyor.

Bir dönem Türk futbolunun sorunlu bölgelerinden birisi ön liberoydu. Aurelio'nun Türk vatandaşı yapılması da bu sorundan kaynaklanıyordu. Bugün ortaya çıkan genç ön liberolar arasında kimleri beğeniyorsun?

Galatasaray'dan Mehmet Topal'ı beğeniyorum, çok iyi gidiyor. Gaziantepspor'dan Murat Ceylan'ı iyi bir orta saha oyuncusu olarak değerlendiriyorum. Fenerbahçe'den Selçuk Şahin de gayet iyi oynuyor.

Röportaj: Nuri Bekar

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor