Alman-Türk dostluğu kazansın

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası yarı finalinde bu akşam oynanacak Almanya-Türkiye karşılaşması öncesinde Alman basını maçla ilgili haber ve yorumlara geniş şekilde yer vermeye devam ediyor. Bild gazetesi, birinci sayfada, “Poldi'nin yeni gol taktikleri” ba

Alman-Türk dostluğu kazansın
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası yarı finalinde bu akşam oynanacak Almanya-Türkiye karşılaşması öncesinde Alman basını maçla ilgili haber ve yorumlara geniş şekilde yer vermeye devam ediyor.

Bild gazetesi, birinci sayfada, “Poldi'nin yeni gol taktikleri” başlığıyla verdiği haberde, Alman milli takımının golcü oyuncusu Lukas Podolski için, daha sert şut çekebilmesi amacıyla kan dolaşımını hızlandıran özel çoraplar getirtildiğini, bu oyuncunun penaltı atışlarını da çalıştığı belirtildi.

Alman teknik direktör Joachim Löw'ün, sistem değiştirerek forvette sadece Podolski ve Miroslav Klose'yi oynatacağı da ifade edilen haberde, Alman milli takımının maçın başından itibaren baskılı oynamayı da planladığı kaydedildi.

Tam bir sayfada “Sonuçta dostluk yenecek” başlığıyla bir taraftar posteri de veren gazete, bu posterin arka sayfasında da “Haydi Berlinliler parti alanını titretin” başlığıyla verilen haberde, çok sayıda Türk ve Alman taraftarın fotoğrafları yer aldı.

Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit da bu gazeteye yaptığı açıklamada, önemli olanın eğlenmek olduğunu, gerektiği takdirde Türkler için de sevineceklerini belirterek, yine de Almanya'nın maçı 2-0 kazanacağı tahmininde bulundu.

“Taraftarlar bugün tüm rekorları kıracak” başlığıyla verilen diğer bir haberde de maçı kim kazanırsa kazansın Berlin'de büyük bir coşkunun yaşanacağı, Alman ve Türklerin eğlencelere birlikte de katılabilecekleri belirtildi.

Berlin'de yayınlanan “B.Z” gazetesi, birinci sayfada “Ballack onları dışarı at!” başlığıyla verdiği haberde, “onları dışarı at” anlamına gelen “donner sie weg” sözcüğü yerine “döner sie weg” şeklinde ifade kullandı.

ALMANYA İÇİŞLERİ BAKANI

Spordan sorumlu olan Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble de bu gazete için yazdığı bir makalede, Almanya ile Türkiye arasında ortak bir futbol geleneği bulunduğunu ve çok sayıda Alman teknik direktörün Türkiye'de görev yaptığını hatırlatarak, ülkede çok sayıda araca hem Türk hem de Alman bayrağı asılmasının, Almanya'yı daha da zenginleştiren karşılıklı saygı ve kültürel çeşitlilikten kaynaklandığını belirtti.

Büyük duygularla yaşanacak bir maçı izleyecek olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Schaeuble, “Sadece en iyi takım değil, Alman-Türk dostluğu da kazansın” dedi.

Makalenin dip notunda, Schaeuble'nin maçı İsviçre'nin Basel kentinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte izleyeceği ve maçı Almanya'nın 2-0 kazanacağına inandığı kaydedildi.

Gazetenin iç sayfalarında maçla ilgili bir haber ise Almanca olarak “Bize güzel bir futbol şöleni yaşatın” ve altında Türkçe olarak “Sizden güzel bir futbol şöleni bekliyoruz” başlıklarıyla verildi.

Gazetede ayrıca, Hamit Altıntop'un gazete okurları için “Bu oyun hepimiz için büyük bir fırsat” başlığıyla yazdığı bir makale yayınlandı.
Almanya'yı ikinci yurdu olarak gördüğü için bu maçın kendisi için özel bir anlam taşıdığını ve şu ana kadar kafasından binlerce düşüncenin geçtiğini belirten Hamit, formayı giydiği zaman kendisini tümüyle bir Türk gibi hissettiğini, ancak kendisine çok şey veren Almanya gibi ikinci bir vatanı olmasından dolayı da çok mutlu olduğunu ve Almanya'da yaşayan çoğu Türkün de kendisi gibi hissettiğini ifade etti.

Bu maçın çok önemli olduğunu, ancak Türklerle Almanlar arasındaki bağın bu maçın heyecanını kaldırabilecek güçte olduğuna inandığını kaydeden Hamit, kaybeden takımın taraftarlarının diğer takımı final karşılaşmasında desteklemelerini ümit ettiğini belirtti.

Almanya'nın favori olduğunu, ancak çok sayıda sakat oyuncunun bulunmasına rağmen bu maçı kazanmak istediğini ifade eden Hamit, futbolda her şeyin mümkün olduğunu ve bu karşılaşma sırasında Bayern Münih'de birlikte oynadığı arkadaşlarıyla karşılaşmaktan da büyük mutluluk duyacağını, maçın adil geçmesini dilediğini kaydetti.

“ZAMAN GELDİ”

“Frankfurter Rundschau” gazetesi, “Zaman geldi” başlığıyla birinci sayfada verdiği haberde, Fatih Terim ile Löw'ün, saatlerine bakarlarken çekilmiş fotoğraflarını yan yana koydu.

Almanya ve Türkiye'nin iyi yanlarının birbiriyle kıyaslandığı gazetenin iç sayfalarında da hangi yanın diğerine üstün olduğu yönünde esprili şekilde anlatımlar yapıldı.

Atatürk ile Almanya Federal Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı olan Konrad Adenauer arasında yapılan kıyaslamada, bugünkü politikayı bile hala belirlediği gerekçesiyle Atatürk üstün gösterildi.

Almanya'daki açık yüzme havuzlarıyla hamam arasında yapılan kıyaslamayı, Türk temizlik kurallarının daha eskiye dayandığı gerekçesiyle hamam kazandı.

“Kölner Dom” kilisesiyle İstanbul'daki Sultan Ahmet Camii arasındaki kıyaslamayı ise Köln'de ayrıca bir Sultan Ahmet Camii olduğu, ancak İstanbul'da “Kölner Dom” bulunmadığı için Köln kenti kazandı.
Meyhane ve kahvehane arasında yapılan kıyaslamayı da meyhaneye herkesin girebildiği gerekçesiyle meyhaneler kazanırken, tanınmış Alman yazar Günter Grass ile Orhan Pamuk arasında yapılan kıyaslamayı ise daha doğru tespitlerde bulunduğu gerekçesiyle Pamuk kazandı.
“İmparator” başlığıyla verilen diğer bir haberde de Fatih Terim'in, “Tüm dünya bizim Avrupa Şampiyonu olmamızı istiyor” ve “Oyuncular Fatih Terim'i seviyor ve onun için ateşten bile geçerler” şeklindeki sözleri ön plana çıkartıldı.

Analistlerin Türk oyun sistemini keşfetmeye çalıştıkları da belirtilen haberde, Türk milli takımının rakiplerinin, oyunu kazandıklarına inandıkları bir anda Türk milli takımının hayret verici bir şekilde dönüş yaparak maçları kazandığı hatırlatıldı.

Türk milli takımının maç görüntülerini izleyen Hırvatistan takımının forvet oyuncusu Ivica Olic'in de “Türkleri ne kadar fazla izlersem, o kadar daha az tanıyorum ve daha az anlıyorum” şeklindeki sözleri aktarılırken, Hamit Altıntop'un da kendi oyunlarına bazen kendisinin bile şaşırdığını söylediğine işaret edildi.

Maçla ilgili haberi birinci sayfadan “Bugün Berlin kazanacak” başlığıyla veren “Berliner Kurier” gazetesi de bugün mutlaka bir Berlinli oyuncunun finale yükseleceğini belirterek, Alman milli takım oyuncusu Arne Friedrich'in Hertha BSC Berlin takımında oynadığını, Türk milli takımında oynayan Hakan Balta'nın da Berlin'de doğduğunu hatırlattı.

Gazetenin maçla ilgili haberinde, Alman milli takım kaptanı Michael Ballack'ın, “Türkleri hafife almayacağız ve tüm konsantrasyonumuzla oynayacağız”, Hamit'in de “Bir defa da önce öne geçmek harika olurdu” şeklindeki sözlerine yer verildi.

“ALMAN SAVUNMASININ SAAT 22.28'DE ÇOK DİKKAT ETMESİ LAZIM”

“Die Welt” gazetesi de “Alman savunmasının saat 22.28'de çok dikkat etmesi lazım” başlığını kullanarak, Türklerin sonuna kadar mücadele ettiklerini, karşılaşma ne kadar uzarsa Türklerin o kadar tehlikeli olduklarını yazdı.

Alman Futbol Federasyonu (DFB) uyum sorumlusu Gül Keskiner ise karşılaşmada oynayacak oyuncuların davranışlarıyla da örnek olmaları gerektiğini, bu sorumluluğun bilincinde olduklarını ümit ettiğini belirtti.

“Berliner Morgenpost” gazetesi, “Berlin büyük bir futbol şöleni kutluyor” başlığı altında, başkent Berlin'de kurulan “taraftar alanı”nda bu akşam yaklaşık 500 bin Türk ve Alman taraftarın beklendiğini kaydetti.
Gazetenin birinci sayfasında ayrıca, “Futbol bizi birleştiriyor” başlığı altında Türkçe ve Almanca bir makale yer aldı.
Fenerbahçe'nin eski teknik direktörü olan 1. FC Köln teknik direktörü Christoph Daum, “Stuttgarter Zeitung” adlı gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye ile Almanya arasında oynanacak karşılaşmayı bir boks maçına benzeterek, Türklerin savunmayı bırakmayacaklarını ve yumruklarını aşağıya indirmeyeceklerini belirtti.
Almanya'ya karşı alınacak bir galibiyetin çok yüksek değere sahip olacağını ifade eden Daum, Türkiye'de futbolun AB'ye üye olmaktan daha önemli görüldüğünü savundu.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler