Albayrak’tan borçsuz bir Trabzonspor için hayati hamle

Bakan Berat Albayrak'ın başlattığı ekonomik kurtuluş reçetesi tamamlandı.

Albayrak’tan borçsuz bir Trabzonspor için hayati hamle

Trabzonspor’a olan sevgisini her fırsatta ve hiç kimseden çekinmeden dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Bordo Mavili kulübün ekonomik olarak düzlüğe çıkması için hayata geçirdiği ekonomik kurtuluş reçetesi dün tamamlandı. 1 yılı aşkın süredir ağır borç yükü, faiz ve banka kredilerinin kıskacında yaşayan Trabzonspor, Berat Albayrak'ın Bankalar Birliği üzerinden gerçekleştirdiği yapılandırma ile yeni bir sayfa açtı. 

Edinilen bilgiye göre Trabzonspor Kulübü 860 Milyon TL'yi bulan yapılandırmayla birlikte mevcut futbolcuların birikmiş borçları da dahil olmak üzere, tüm kulüplere, kişilere ve menajerlere olan ödemelerini yaptı. Bu borçlar yüzünden UEFA Lisansı ve TFF Lisans - Tescil gibi konularda çıkmaza giren Trabzonspor, yapılandırmayla birlikte futbol ailesine olan 200 Milyon TL'lik acil ödemelerinin hepsini gerçekleştirdi. Bu ödemenin yanı sıra yapılan 860 Milyon TL’lik anlaşma sayesinde Trabzonspor’un futbol dünyasına 1 lira borcu kalmadı.

Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından yaptığı transferler yüzünden de pek çok kulüple gerek UEFA gerekse FIFA’da davaları olan, bir çok alacaklının mahkemeye verdiği ve icra takibi başlattığı Bordo Mavili kulüp, Trabzonspor’a olan sevgisini her şeyin önünde tutan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın öncülüğünde yeni bir döneme başladı. 

TÜRK FUTBOLUNUN İDOLÜ TRABZONSPOR

Mali disiplin anlamında yapılan çalışmalarda Süper Lig kulüplerinin yaklaşık 14 Milyar TL’yi bulan bir sportif borcu olduğu ortaya çıkmıştı. Ülke ekonomisi, bankalar ve borçlu kurumların tamamını etkileyen 14 Milyar TL’lik borcun düzenlenmesi ve futbol ekonomisinin düzeltilmesi için Berat Albayrak'ın, Bankalar Birliği üzerinden borçların yapılandırılması çalışması başlatılmıştı. 

Yapılandırma sürecinde Trabzonspor’un genç ve yetenekli oyuncularıyla birlikte yerli, milli, öz değer odaklı benimsediği felsefe Türk futbolunu kurtuluşu için de örnek oldu. Koyu bir Trabzonspor sevdalısı olan Bakan Albayrak, yapılandırmaya tabii tutulacak Süper Lig’deki tüm takımlara Trabzonspor’un felsefesi ve başarısını örnek göstererek hem ekonomik hem de futbol takımı anlamında aynı adımların uygulanmasını istedi! 

GELİRLERİN %65’İ BANKAYA… LİMİT 170 MİLYON LİRA

Türk futbolunda son on yılda sıra dışı boyutlara ulaşan transfer bedelleri, maaşlar ve menajerlik ücretleri nedeniyle batma noktasına gelen Süper Lig kulüpleri artık son çare olarak Trabzonspor’un benimsediği misyonu uygulamak zorunda. Sezon başında kadrosundan gönderdiği oyuncular ve altyapıdan çıkarttığı futbolcularla bütçesini 20 Milyon Euro (135 Milyon TL) gibi büyük bir oranda aşağıya çeken Trabzonspor, Bankalar Birliği ve TFF ortaklığıyla hayata geçen yapılandırma sürecinin de umut ışığı oldu. 

Bankalar Birliği Trabzonspor’un mevcut banka borçları dahil futbol dünyasına olan borçlarını iki yıl ana para geri ödemesiz 5 yıl süreyle yapılandırdı. Bu sayede Trabzonspor’un sezon içerisinde kazandığı tüm gelirlerin %65’i Türkiye Futbol Federasyonu üzerinden kredilerin yapılandırıldığı bankalara gidecek. Kalan gelirle tüm faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalan Trabzonspor’un artık harcama limiti de 170 Milyon TL olacak. 

YENİ TFF YENİ DÜZEN YENİ BİR FUTBOL

Trabzonspor’un geçtiğimiz yıl yürürlüğe koyduğu yeni tüzüğünde yer alan borçlanma maddesi Türkiye Futbol Federasyonu ve diğer kulüplere de örnek oldu. Türkiye Futbol Federasyonu’nun buna uygun olarak talimatlarını değiştirmesi ve geçtiğimiz günlerde TFF sitesinden yayınlamasıyla birlikte Türk futbolunda yeni bir dönem başladı. Yeni TFF’nin yeni düzeninde federasyon, kulüplere transfer yasağı ve kadro sınırlaması cezaları da verebilecek. 

TFF ve Bankalar Birliği tarafından belirlenen limitinin üzerinde harcama yapan kulüplere ise ihtar, puan silme, kadro sınırlaması, transfer yasağı ve para cezası uygulanacak. 

AHMET AĞAOĞLU: SAYIN BAKAN TÜRK FUTBOLUNUN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu konuyla ilgili olarak bankaların borç yapılandırma sürecindeki planlaması ve futbol kulüpleri ile TFF’nin samimiyetle tüm adımları atmasını büyük bir titizlikle takip ettiğini ifade etti. Başta Trabzonspor olmak üzere Türk futbolunun da yeni bir planlamayla kurtuluş sürecine girmesi için yürekten çalışan Berat Albayrak'a sonsuz teşekkürlerini sundu. 

Ağaoğlu şunları söyledi: “Trabzonumuz ve Trabzonsporumuz için çok büyük bir değer olan Sayın Bakanımız Berat Albayrak olmasaydı ne Trabzonspor ne de Süper Lig’deki diğer kulüpler bu girdabın içinden çıkamazdı. Trabzonspor’u böyle bir çaresizliğin içinden yeniden umut dolu günlere taşıyan Bakanımız Berat Albayrak’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Camiam ve milyonlarca Trabzonspor adına büyük bir minnet duyduğumuzu ifade etmek isterim. Cuma günü, futbol ailesine olan borçlarımız için ‘temiz kağıdı’ alarak UEFA’ya gönderdik. Bunun toplamı yaklaşık 200 milyon lira. Bu parayı hiçbir şekilde bulmamız mümkün değildi. Yapılandırmada ısrar eden, olması için bütün gücüyle mücadele eden ve bizi bu zor süreçlerden çıkaran Bakanımız Berat Albayrak’a camiam adına bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor