Akyazı eksikliği EYOF'ta görüldü!

Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı, bugün yönetim kurulu adına bir basın açıklaması yayımlayarak, Akyazı Projesini desteklediklerini ifade ettiler.İşte Yaylalı’nın yönetim kurulu adına yayımladığı yazılı açıklama;Trabzon’umuzun önün

Akyazı eksikliği EYOF'ta görüldü!

Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı, bugün yönetim kurulu adına bir basın açıklaması yayımlayarak, Akyazı Projesini desteklediklerini ifade ettiler.

İşte Yaylalı’nın yönetim kurulu adına yayımladığı yazılı açıklama;

Trabzon’umuzun önündeki önemli projelerinden biri olan Akyazı Projesinde kamuoyunun destekler yönde irade beyanı zaruri hale gelmiştir.

Türkiye’de ilk olimpiyat meşalesinin yakıldığı Trabzon’un yeni ve modern, trafik, ulaşılabilirlik, otopark ve diğer sosyal donatı alanları yönünden tüm sorunları giderilmiş bir stadyuma ihtiyacı, bu olimpik oyunlarda bir kez daha ortaya çıkmıştır. Akyazı projesi, tek başına bir stadyum projesi olmadan ama stadyumu ile birlikte tüm donatılarıyla bir an önce gerçekleştirilmelidir. Trabzon, artık uluslar arası birçok organizasyona ev sahipliği yapabileceğini EYOF 2011 ile göstermiştir. Ülkemizin talip olacağı büyük organizasyonların da vazgeçilmez bir ayağının Trabzon olacağı kesinleşmiştir. Adım adım bir dünya kenti olacağımızın işaretlerini de bu organizasyonla görmüş olduk.

Trabzon – Erzincan Demiryolu Projesinde yaşadığımız çift yönlü irade beyanı; yani hem kamuoyunun talebi, hem de hükümetin yapım yönünde irade ortaya koyması Trabzon’un en önemli ve öncelikli projesi demiryolunu gerçekleşme noktasına getirmiştir. Aynı şekilde Akyazı projesinde de bu çift iradenin ortaya konması vaktidir. Hükümetin açıkça ortaya koyduğu niyetine kamuoyunun da destek olması ve bu desteği net bir şekilde belirtmesi gerekir.

Hep birlikte, Akyazı Projesinin Trabzon’u dünya ölçeğinde tanıtacak bir yapıda oluşması için herkes ve her kesim, fikirlerini ortaya koymalı, bu kentin dünya kenti olmasına katkı sağlamalıdır. Bugüne kadar yaşananların, bundan sonra da yaşanmaması için, üstyapı planlarının hazırlanması aşamasında tüm kesimlerin fikirleri alınmalı ve önyargısız biçimde bu fikirler mutlaka ilgililerle paylaşılmalıdır. Olumlu veya olumsuz fikirlerin hepsinin Trabzon için ortaya atıldığı da unutulmamalı, fikir paylaşanlara saygı gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki, bunların tamamı, projenin olgunlaşma sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Akyazı, tüm Trabzon halkının projesi olmalıdır. İlgili herkes ve her kurum, net biçimde proje ile ilgili önerilerini ortaya koymalıdır.    

İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak bugüne kadar yaptığımız katkıları aynen devam ettireceğimizi belirtmek isteriz. Bu proje ile ilgili olarak daha önce yaptığımız önerilerden birkaçını tekrar hatırlatmak isteriz.

Bu alan, sadece bir stadyum veya spor kompleksi olarak kesinlikle düşünülmemeli, bu bakışla projelendirilmemelidir.

Akyazı Projesi, kıyı ile bütünleşmiş olarak değil, ada benzeri bir yapı olarak inşa edilmeli, proje ile sahil yolu arasında mutlaka geniş bir suyolu bırakılmalıdır. Bu sayede güneyde yamaçlardan aşırı yağmur sonucu oluşan yüzey akışları için koruyucu önlem alınmış olacak, Karadeniz sahillerinde yapılamayan sportif etkinliklerin de (durgun su gerektiren sporlar) yapılabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca, durgun su kenarlarında oluşturulan, halkın kullanımına açık tesis ve sosyal donatılar da bu şekilde artırılabilecektir.

Projenin en önemli sorunu olarak gördüğümüz, ulaşımının planlanması zorunludur. Adaya giriş ve çıkışların, mevcut sahil yoluna bağlantısı ve trafik aktarımı ciddi şekilde ele alınmalıdır. Bu bölgenin trafik açısından çözümü en kolay bölgelerden biri olması, sahil yoluna direkt ulaşması, ek yolların yapımına imkân tanıması, Kanuni Bulvarının buradan bağlantısının olması planlamada kolaylık sağlayacaktır. Proje kapsamında, stadyumun trafik yükü de özellikle dikkate alınmalıdır. Uluslar arası standartlarda yer alan, stadyumların boşaltılma süreleri bu konuda önem arz etmektedir. İleriye dönük olarak, bu alanda mutlaka hafif raylı sistem bağlantıları şimdiden düşünülmeli ve bu yönde çalışmalar da başlatılmalıdır.

Proje kapsamında, bölgemizde olmayan etkinliklerin gerçekleştirilebileceği ve turizm açısından da çekici olabilecek alanlar oluşturulmalıdır. Bu alanlar, sporcu konaklama gibi amaçlarla heba edilmemelidir. Sporcu konaklamaları bu alan dışında planlanmalıdır. Akyazı Projesi, sporcu villaları sitesi olmamalıdır.

Proje alanında mevcut durumda yapılmış olan T mahmuzlar sayesinde kent için önemli alanlardan olan, halkın kullanımına açık bir plaj oluşmuştur. Yapılacak olan Akyazı Projesi içinde doğu kısımda yeniden modelleme ve projelendirme çalışmaları yapılmak sureti ile yine halkın kullanımına açık bu tür plajlar oluşturulabileceğinden, bu yönde çalışmalar da yapılmalıdır.

Akyazı Projesinde yeşil alanlar ve halkın kullanımına açık sosyal donatılar çok önemli olup, projenin başarısı için bu alanlara öncelik verilmeli, artırılması için planlama aşamasında gerekli özen gösterilmelidir.

Şimdi destek vaktidir.

“Yapılamaz” denilen Akyazı Projesi’nin yapılabilir olduğunu görüyoruz.

Gelin hep birlikte, yapılabilir olan bu projenin “Dünya Kenti Trabzon” için ilk adım olmasını sağlayalım.

İnşaat Mühendisleri Odası

Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu adına

Mustafa YAYLALI

Başkanı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor