Adaylık dosyası UEFA'ya teslim

İsviçre'nin Nyon kentinde yapılan dosya teslim törenine Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, TFF Başkanvekilleri Lutfi Arıboğan ve Servet Yardımcı ile TFF Yönetim Kurulu üyesi Zafer Yıldırım, M

Adaylık dosyası UEFA'ya teslim
İsviçre'nin Nyon kentinde yapılan dosya teslim törenine Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, TFF Başkanvekilleri Lutfi Arıboğan ve Servet Yardımcı ile TFF Yönetim Kurulu üyesi Zafer Yıldırım, Milli Takımlardan sorumlu yönetim kurulu üyesi Levent Kızıl, TFF Genel Sekreteri Ahmet Güvener Beşiktaş'ın milli futbolcusu Nihat Kahveci ve Bayan Milli Takım oyuncularımızdan Filiz Koç da katıldı.

UEFA Merkezi'ndeki törenin açılış konuşmasını UEFA Milli Takım Turnuvaları Komitesi Başkanı ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gilberto Madail yaptı. Konuşmanın ardından Türkiye, adaylık dosyasını Fransa ve İtalya'nın ardından UEFA yetkililerine teslim etti.

Törende TFF Başkanı Mahmut Özgener bir konuşma yaptı. Bu konuşma sırasında Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, TFF Birinci Başkanvekili Lutfi Arıboğan, TFF Genel Sekreter Vekili ve 2016 Proje Direktörü Orhan Gorbon, Bayan Milli Takım oyuncularımızdan Filiz Koç ve A Milli Takım oyuncularımızdan Nihat Kahveci de sahnede bulundu.

TFF Başkanı Mahmut Özgener'in törende yaptığı konuşma şöyle:

"Türk hükümetini temsilen burada bulunan Spordan Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Faruk Nafız Özak, Türkiye Futbol Federasyonu ve tüm Türk halkı adına, bugün burada adaylık dosyamızı sunmaktan gurur duyuyorum. Bu geniş kapsamlı adaylık dosyalarını hazırlamak için Nisan 2009'dan bu yana birçok kişi çalıştı ve etkin bir ekip çalışması ortaya koydu. Adaylığımızın temelleri, ilk olarak Türkiye ve Yunanistan'ın ortaklaşa EURO 2008'i düzenleme hayalleriyle atıldı. Bu süreçte, ödevimizi iyi yaptığımıza inanıyor, EURO 2008 ve EURO 2012 adaylık tecrübelerimizle şunu söyleyecek kadar kendimizi "olgun" hissediyoruz:

UEFA'nın kararı ve desteğiyle Avrupa, benzersiz bir 2016 Avrupa Şampiyonası keşfedecek. EURO 2016'ya Türkiye'nin ev sahipliği yapması durumunda, turnuva sekiz güzel şehirde, dokuz stadyumda gerçekleştirilecek. Toplam yedi adet, son teknoloji ürünü yeni stat yapılacak. Mevcut iki stadımız da yenilenecek. UEFA EURO 2016 konseptimiz 24 takım ve taraftarları için özel olarak hazırlanacak. Konseptimiz ayrıca ülkemiz ve futbol ailesi için kalıcı bir miras bırakacak. UEFA, "Benzersiz" ve kusursuz bir planlama yapılacağının güvencesini tamamıyla hissedecek. Bütün projeler hükümet tarafından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği güvenceyle finanse edilecek. Bu 920 milyon Euro'luk finansman garantisi, vaadin ötesinde bir garanti. Proje, adaylık gelirlerinden bağımsız olarak, Türkiye'nin önümüzdeki altı yıl boyunca yapacağı altyapı çalışmalarının bir parçası olacak. Bu finansal garantiler de, Başbakanımızın ve bütün hükümetinin, bu büyük futbol turnuvasına ev sahipliği yapmamız konusundaki kararlılığını vurgulamakta. Bu bağlamda, sayın Başbakanımız Erdoğan size şu sıcak dileklerini aktarmamı istedi:

'Sayın UEFA Başkanı Michel Platini, 2016 Avrupa Şampiyonası'na aday olmak bizim için bir ayrıcalıktır. Türkiye, bütün adayların ne kadar güçlü olduğunun ve EURO 2016'nın her ülke için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Avrupa Şampiyonası, UEFA'nın bir ülkeye kazandırabileceği en önemli değerlerden biridir. Türkiye EURO 2016'ya tutkulu bir şekilde ev sahipliği yapmaya hazır durumda. Türkiye Cumhuriyeti adına size garanti edebilirim ki, kendimizi adadık, tutkuluyuz ve hazırız.'

Futbol ailesinin sayın üyeleri, Türkiye daha önce hiçbir Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapmadı. Bunun yanında Türkiye, Avrupa'da ekonomisi en sağlıklı ve hızlı gelişen ülkelerden biri. Eğer Türkiye EURO 2016'yı düzenlemeye hak kazanırsa, UEFA çok geniş ve dinamik yeni bir pazara sahip olacak. Sayısız etnik grup, din ve dil beraberce, uyumlu bir şekilde, nüfusu 70 milyondan fazla, yaş ortalaması 28 olan bir ülkede, bir arada yaşıyor. Türk halkı büyük bir aşk ve özveriyle futbola bağlı durumda. Türkiye'nin EURO 2016'ya ev sahipliği yapma hakkı kazanmasıyla, UEFA farklı kültürleri bir araya getirmek ve desteklemek yolunda önemli bir adım atmış olacak. Futbolun birleştirici gücünü göstermenin, bu turnuvanın, bütün dinleri ve inançları bir araya getiren, barışçıl ve çok kültürlü bir ülkede düzenlenmesinden daha iyi bir yolu yoktur. Dosyanın resmi tesliminin ardından, adaylığımızın değerlendirme sürecinin artık sizin elinizde olacağını biliyoruz. Geri bildirimlerinizi almaya ve tavsiyelerinizi dinlemeye hazırız. 7 Nisan'da tekrar karşılaştığımızda, futbol kültürümüzü, dünyaca ünlü Türk misafirperverliğini, geleneksel ama modern toplumumuzu ve en önemlisi emsalsiz futbol tutkumuzu hissedeceksiniz. Tüm futbol ailesine, adaylığımızın sembolü olan "lale"den esinlenerek yapılmış şekerleri, Türkiye'de yapılacak olan EURO 2016 davetiyesi olarak takdim ediyorum. 16. yüzyılda Türkiye'de doğup Avrupa bahçelerine yayılan lale, bir ruhun filizlenmesi gibi yeni bir başlangıcın, çok kültürlü simgesidir. Bu Türk şekerleri, sizi "benzersiz" bir EURO 2016 zevki yaşamanız için sizi heyecanlandıracak ve ikna edecek."

28 Mayıs'ta UEFA Yönetim Kurulu tarafından yapılacak bir dizi oylama sonucu UEFA EURO 2016'nın ev sahibi belirlenecek. UEFA EURO 2016 ilk kez 24 takımın katılımına sahne olacak, 51 maç bir ay süresince 9 ayrı statta oynanacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor