Abdalmusa bu yıl erken başladı

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Kaçkarlar’dan sonra en yüksek noktası olan 3 bin 331 metre rakımlı Abdalmusa Zirvesi’ne dağcılar bu yıl erken gelmeye başladı.Gümüşhane’deki dağcılık ve doğa kulüplerinin yanı

Abdalmusa bu yıl erken başladı

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Kaçkarlar’dan sonra en yüksek noktası olan 3 bin 331 metre rakımlı Abdalmusa Zirvesi’ne dağcılar bu yıl erken gelmeye başladı.

Gümüşhane’deki dağcılık ve doğa kulüplerinin yanı sıra ülke genelindeki kulüplerin de ilgisini çeken bölgede bu hafta sonu 2 farklı kulüp zirve tırmanışı gerçekleştirdi. Ankara’dan gelen Zirve Dağcılık kulübü üyesi sporcular ile Trabzon Özdil Doğa Aktiviteleri Spor Kulübü sporcular bölgede ayrı ayrı tırmandı.

Her iki kulüpte Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyü Yılanlı Yaylası’ndan başladıkları tırmanışta yer yer ip, kazma ve kar kramponu kullanarak zirveye ulaştı. Belirli bir rakımın ardından tamamen karla kaplı bölgede yer yer 2-3 metre yüksekliğinde buzul kütleleri yer alırken, bölgedeki 18 krater gölünün tamamı karla kaplı. Her iki kulübün de tırmanışı esnasında rakıma bağlı olarak zaman zaman güneş, yağmur ve kar yağışı meydana gelirken, her iki kulübe de Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi Muharrem Ateş ve Mehmet Dede rehberlik etti.

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan Artabel Gölleri Tabiat Parkı 1998 yılında Türkiye’de ilk ilan edilen tabiat parklarından birisi. 5 bin 859 hektarlık bölgede 18 krater göl ve çeşitli mini şelaleler bulunuyor. Zengin florası ve doğal güzellikleri ile yıl içerisinde çok sayıda bilim adamı ve turistin gezdiği yöre, dağcılarında gözde mekanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Bölgede doğa gezisi için en uygun zaman dilimi yüksek rakımı nedeniyle karların erimeye başladığı Haziran ayının son haftasından itibaren başlıyor. Bölgede kar hiçbir zaman eksik olmuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor