2. Juventus vakası olur mu?

Ülke genelinde yapılan operasyonlarda birçok kişi gözaltına alındı ve soruşturma tüm hızıyla sürüyor. Peki kısa bir süre önce İtalya ve Yunanistan'da yaşanan şike ve teşvik skandalında neler yaşanmıştı.Türkiye'de büyük bir şike ve teşvik skandalı patlak v

2. Juventus vakası olur mu?

Ülke genelinde yapılan operasyonlarda birçok kişi gözaltına alındı ve soruşturma tüm hızıyla sürüyor. Peki kısa bir süre önce İtalya ve Yunanistan'da yaşanan şike ve teşvik skandalında neler yaşanmıştı.

Türkiye'de büyük bir şike ve teşvik skandalı patlak verirken, yaşanan bu olaylar kısa bir süre önce İtalya ve Yunanistan'da yaşanan şike skandallarını ve verilen cezaları akıllara getirdi

İtalya'da 2005-2006 futbol sezonunun sonunda Juventus, Lazio, Fiorentina ve Milan gibi ülkenin dev kulüplerinin adının karıştığı skandalda maç skorlarında ayarlama yapıldığı iddia edilmişti.

Temiz ayaklar adı verilen şike operasyonu, şans eseri İtalyan polisinin mafya ilişkilerini araştırırken telefon dinlemelerinde hakem ayarlama olaylarına şahit olmasıyla başlamıştı. Ve 29 Seri A, 1 Seri B maçının incelendiği operasyonda, hakem atamalarıyla oynandığı ortaya çıkmıştı.

Kısa denilebilecek bir süredede karara bağlanan operasyonda, Juventus, Milan, Fiorentina, Lazio ve Regina gibi takımlar ve 25 zanlının yayınlandığı şike sıkandalında cezalar 14 Temmuz 2006'da açıklanmış ve 3 büyük kulüp Juventus, Fiorentina, Lazio küme düşürülmüş, Milan ise Şampiyonlar Ligi hakkını kaybetmişti.

Sonradan düzenlenen cezalarla Fiorentina ve Lazio da Serie A'da kalmış, sonraki sezona Fiorentina -15, Lazio -3 ,Reggina -11, Milan ise -8 puanla başlamıştı. İkinci Lige düşürülen Juventus ise ikinci lige -9 puanla başlama cezasının yanı sıra, son 2 sezonda elde ettiği şampiyonlukları kaybetmiş, bu şampiyonluklar İnter'e verilmişti.

Yargılanan 25 zanlıdan 18'i ömür boyu futbol müsabakalarından 80 bin euroya kadar cezalar almıştı. Juventus'un genel direktörü Juventus Kulübü’nün eski yöneticisi Luciano Moggi, eski CEO’su Antonio Giraudo ve eski Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu Başkan Yardımcısı Innocenzo Mazzini ‘ömür boyu men’ cezalarına çarptırılırken, yine  Antonio Giraudo 3, Paolo Dondarini 2,Tulio Lanese de 2.5 sene hapis cezası almıştı.

Fakat operasyon bu cezalarla da nihayete ermemişti. Sonrasında yapılan araştırmalar ve itirazlar sonunda 14 takım hakkında yeni bir soruşturma başlatılmıştı. 18 Temmuz'da yapılacak mahkemeye kadar İnter'e verilen şampiyonluklar da askıya alınmıştı.

Yakın dönemdeyse Haziran ayında İtalya'da Lazio'nun eski kaptanı Guiseppe Signorini'nin de bulunduğu 16 kişi şike ve bahis iddialarıyla göz altına alınıp, çoğunluğu Seri B ve Seri C'yi kapsayan 18 maç incelenmeye alınmıştı. Yine geçtiğimiz günlerde Yunanistan'da patlak veren şike operasyonunda 37 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarılmış ve ismi açıklanmayan 170 kişinin de listede olduğu açıklanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler