Veto yiyen 12 vekil ve gerçekleri

Ysk'dan sürpriz sayılabilecek bir karar geldi.  Yüksek Seçim Kurulu, BDP'nin desteklediği Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını iptal etti.  Sebahat Tuncel İsta

Veto yiyen 12 vekil ve gerçekleri

Ysk'dan sürpriz sayılabilecek bir karar geldi.

 

Yüksek Seçim Kurulu, BDP'nin desteklediği Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını iptal etti.

 

Sebahat Tuncel İstanbul, Gültan Kışanak Siirt, Hatip Dicle ile Leyla Zana da Diyarbakır'dan adaydı.

 

Milletvekili aday listeleriyle ilgili ön çalışma yapan ve geçici aday listelerini belirleyen Yüksek Seçim Kurulu, 12 bağımsız ismin adaylıklaırnı iptal etti.

 

Bu kişiler arasında dikkat çeken isimler, seçimlerde bağımsız adayları destekleme kararı alan BDP'nin adayları: Sebahat Tuncel - İstanbul, Gültan Kışanak - Siirt, Hatip Dicle ve Leyla Zana - Diyarbakır.

 

YERLERİNE ADAY GÖSTERİLEMEYECEK

Yüksek Seçim Kurulu, aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sabahat Tuncel ve Gülten Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti.

 

Ysk kaynaklarına göre, milletvekili adayları bağımsız olarak başvurdukları için yerlerine yeni aday gösterilemiyor.

 

SAKIK'TAN SERT TEPKİ

Karar üzerine açıklama yapan Sırrı Sakık "Bu karar yeniden şiddete davetiye çıkartmaktır. Bize daha hiç bir şey tebliğ edilmedi. Ne olduğunu, neye dayanarak yapıldığını bilmiyoruz. Üstelik kararın içinde olduğu söylenen iki kişi Gülten Kışanak ve Sabahat Tuncel milletvekili, haklarında mahkumiyet kararı yok Ysk neye dayanarak bu kararı alıyor.

 

Bu hukuksuzluğa karşı çıkacağız. Zaten tüm hayatımız hukuksuzlukla mücadele ile geçti. Bunun. Bize dayatılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

 

İKİ VEKİL İÇİN İPTAL GEREKÇESİ

İşte iki vekil için gerekçe. Ysk'nın son aldığı kararda kafaları en çok karıştıran unsur halen milletvekili olan iki ismin durumuydu.

 

Gülten Kışanak ve Sabahat Tuncel 2007 seçimlerine 'Milletvekili olmalarına yasal bir engel bulunmadığı kararı sayesinde girmiş ve seçilmişlerdi. Yasalar gereğince milletvekili oldukları tarihten itibaren de haklarındaki davalar dondurulduğundan yeni bir mahkeme kararı çıkması mümkün değildi.

 

Bu nedenle iki vekilin şimdi Ysk tarafından veto edildiği en büyük tartışma konusu haline geldi.

 

İşte Ysk kaynaklarına göre kararın gerekçesi. Gülten Kışınak hakkında 2007 seçimlerinde, bu isimde yapılan adli sicil araştırmasında hakkında milletvekili olmasını engelleyecek yasal bir hüküm bulunmadığı belirlenmişti.

 

Oysa Ysk bu Seçim öncesinde yaptığı yeni araştırmada Kışanak'ın kızlık soyadıyla hakkında bir mahkeme hükmü olduğunu belirledi ve bunu gerekçe göstererek, Kışan'ın seçimlerine katılamayacağına karar verdi.

 

Sabahat Tuncel'in durumu ise biraz farklı. Yine Ysk kaynaklarına göre Tuncel'in 2007 seçimleri öncesinde yaptığı başvuruda hakkında bir adli sicil belgesi yoktu. Oysa seçildikten mazbatasını aldığı döneme geçen sürede hakkındaki bir mahkeme kararı adli siciline girdi. Ysk bu mahkeme kararını göz önünü alarak halen vekil olan Tuncel'in 12 Haziran seçimlerine geremeyeceğine karar verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset