Uzatmalarda Atamaya Devam

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, "Yeni cumhurbaşkanı onaylasın" diyerek, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın getirdiği kabine listesini sürpriz bir şekilde geri çevirmesi, gözlerin Sezer'in normal görev süresinin dolduğu 16 Mayıs'tan bu yana yaptığı atamalara

Uzatmalarda Atamaya Devam

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, "Yeni cumhurbaşkanı onaylasın" diyerek, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın getirdiği kabine listesini sürpriz bir şekilde geri çevirmesi, gözlerin Sezer'in normal görev süresinin dolduğu 16 Mayıs'tan bu yana yaptığı atamalara çevirdi.

Sezer'in "uzatmalarda" yaptığı, önemli son iki atama; Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Serim'i YÖK üyeliğine, merkez valileri Hüseyin Poroy ve M.Temel Koçaklar'ı Danıştay'da boşalan üyeliklere ataması oldu. Sezer ayrıca, yeni kurulan 15 yeni üniversiteye de bu dönemde atama gerçekleştirdi. Sezer, Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümü'nde görev süreleri 6 Eylül 2007'de dolacak olan üyelikler için de atamaları gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanına yakın bir kaynak, bu atamaların yapılmasını "rutin atamalar olduğu" gerekçesiyle savundu.

Sezer, kritik önemdeki atamalar için ise hükümete kararname göndermemelerini rica etti. Hükümet de, bu nitelikteki kimi atamaları, yeni seçilecek cumhurbaşkanına onaylatmak üzere dondurdu. Cumhurbaşkanı Sezer "uzatılmış görev süresinde", Hükümet'ten gelen yüzlerce atamayı da onayladı. Bu atamalardan bazıları şöyle: Milli Emlak Genel Müdür Yardımcılığına Mustafa Aşçıoğlu, Başhesap Uzmanlığına Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Turan Emeksiz, DMO Yönetim Kurulu Üyeliğine Mehmet Kilci. Sezer, bakanlıklardan gelen yüzlerce rutin atamayı da onayladı.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in önerisiyle SPK Başkanlığına, ikinci başkan Doç. Dr. Turan Erol'un ataması da Sezer'den vize aldı. Sezer, SPK üyelerine yapılan atamalara da geçit verdi.

Kendisinin mutabakatını aramadan MGK Genel Sekreterliği için hükümetin önerdiği büyükelçilerin atanmasına onay vermeyen Sezer, bu önemli kurumun alt birimlerinde boşalan çok sayıda göreve atamayı onayladı. Sezer, MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Mehmet Yiğit Alpogan'ın Londra Büyükelçiliğine atayan kararnameyi de onayladı.

Cumhurbaşkanı'na yakın kaynak, Sezer'in, Erdoğan'ın kabine listesini geri çevirmesini, "Bir gün önce Sayın Başbakan, hiç de şık olmayan, devlet geleneklerine ve nezakete aykırı bir beyanda bulundu. Sayın Cumhurbaşkanı, yürütmenin başı olarak bu nezaketsizliğe tepkisini gösterdi" diye yorumladı.

Erdoğan, listeyi Sezer'e götürmeden "Kimi nereye monte edeceğim, bunu da en iyi benim bilmem lazım. Bunu başaramazsam baştan yanlış adım olur. Bunları Sayın Cumhurbaşkanımız anlayışla karşılayacaktır" demişti. Erdoğan bu sözleriyle Sezer'e, "Listem çizilirse Gül'ü beklerim" mesajı vermişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset