Türk'ten tehdit gibi açıklama

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1986 yılında güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen PKK'nın kurucularından Mahsun Korkmaz'ın ölüm yıldönümünde Siirt'te Kasaplar Deresi'ne düzenlenen yürüyüşte Başbakan Erdoğan'a seslenerek, "Sizin zihniyeti

Türk'ten tehdit gibi açıklama

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1986 yılında güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen PKK'nın kurucularından Mahsun Korkmaz'ın ölüm yıldönümünde Siirt'te Kasaplar Deresi'ne düzenlenen yürüyüşte Başbakan Erdoğan'a seslenerek, "Sizin zihniyetiniz askeri zihniyettir. Bizim yüreğimizde, beynimizde sivildir. Çözüm önerilerimizde sivildir. Başbakan diyor ki, 'oy,koltuk uğruna bölgeyi geriyorlar.' Bakın bu meydanda halkın huzurunda söz veriyoruz, bu 4 talebi karşıla eşbaşkanlar olarak aday olmayacağız. Koltuk senin olsun. 11 Nisan'a kadar zamanın var. Hadi bu talepleri kabul et, biz aday olmayacağız" dedi.

BDP, terör örgütü PKK'nın kurucularından olan ve 28 Mart 1986 yılında güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen Mahsun Korkmaz'ın ölüm yıldönümünde Siirt'te, 200 PKK'lının toplu olarak gömüldüğü iddia edilen Kasaplar Deresi'ne yürüyüş düzenledi. Diyarbakır, Van Hakkari, Batman, Mardin, Şırnak, Iğdır ve bölgenin diğer illerinden BDP'nin çağrısı üzerine sabah saatlerinde Siirt'te toplanan 40 bin kişi, şehir merkezinden 2 kilometre mesafedeki Kasaplar Deresi'ne yürüdü. Yürüyüşe BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız ile milletvekilleri Hasip Kaplan, Emine Ayna, Ayla Akat Ata, Osman Özçelik, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Özdal Üçer, Hamit Geylani, Fatma Kurtalan'nda katılırken, yürüyüş sırasında PKK flmaları ve Abdullah Öcalan fotoğrafları açıldı.

Yürüyüşte, 'Kürtler mutlaka toplu mezarların hesabını soracak', 'Navala kasabasının şeğitlerini saygı ile anıyoruz', 'Nevala kasaba insanlığın gömüldüğü yerdir' pankartları taşındı. Yol boyunca BDP otobüsünden Kürtçe şarkılar ve marşların yanı sıra Musa Anter'in sesinden Kürtçe 'Kasaplar Deresi' şiiri ile İlkay Akkaya'nın 'Oy Navala' türküsü dinletildi. Yürüyüşe katılan bazı kadınlar ise, 1990'lı yıllarda kaybettikleri yakınlarının resimlerini taşıdı.

Çatışmada öldürüldükten sonra Kasaplar Deresi'ne gömüldüğü iddia edilen Mahsun Korkmaz'ın erkek ve kız kardeşi de yürüyüşün ardından BDP otobüsü üzerinden yürüyüşe katılanları selamladı.

AHMET TÜRK: BİZİM HAYKIRIŞIMIZ DAHA BÜYÜK OLACAK

Kasaplar Deresi'nde saygının duruşunun ardından Kürtçe konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, şunları söyledi:

"Binlerce kişi buraya özgürlük sesini yükseltmek için geldi. Bu Yükselen ses gün be gün daha büyüyor ve özgürlüğe doğru gidiyor. Bugün tüm Kürdistan kentlerinde kahraman şehitleri için burada toplandılar. Bu bekleyiş ve bu sabır önümüzdeki günlerin habercisidir. Bugünkü özgürlüğümüz o kahramanlar sayesindedir. Bugün Nevala kasabadaki katliamlar sadece burada değil 1925 yılından bu yana devam ediyor. Biz Türkerlin düşmanı değiliz. Biz kardeşlik birlik istiyoruz. Doğrusu yıllardır kirli savaş sürdürülüyor. Kardeşliğimiz daha da büyüsün istiyoruz. Adalet ve özgürlüğümüzü her gün kat be kat isteyeceğiz. Tunus, Libya ve Mısır'da özgürlük çığlıkları yükseliyor. İnanın ki bizim haykrışımız daha büyük olacak. Biz Mısır Tunus, Libya'dan daha yüksek sesle özgürlüğümüzü isteyeceğiz"

DEMİRTAŞ: TOPLU MEZARLARIN TÜMÜNÜ AÇIN

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kasaplar Deresi'nde ortaya konulan direnişin, Kürt halkının şehitlere olan bağlılığı karşısında saygı ile eğildiklerini söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Yüzyıllık Kürt sorunun belki de en trajik en acı olaylarının yaşandığı coğrafyamızda bu toplu mezarların olduğu yerdir. Bugün halkımızla birlikte bu derede yüzlerce insanımızın katledilip getirilip gömüldüğü yerdir. İşkence ile katledilkten sonra toplu olarak gömülen yüzlerce ceset var. Buradan AKP hükümetine sesleniyoruz. Eğer bu toplu mezar zulmüne ortak olmak istemiyorsanız uluslararası hukuk çerçevesinde bu toplu mezarların tamamı açılmalıdır. Bu bölgenin ilk toplu mezarı olan Nevala Kasaba'nın sorumlularından hesap sorulmadan, kimse ben hesap sordum diyemez. Her bir kardeşimizin mezar taşı oluncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir halk eğer geleceğini onurluca yaratmak istiyorsa bütün değerlerine sahip çıkmak zorundadır. Bir halkı halk yapan değerleridir. Bugün bu halk bu değerlerine sahip çıkmıştır. Bütün taleplerimiz hayat buluncaya kadar nevruz ateşi sünmeyecek. Taleplerimizin arkasında olacağız. Anadilde eğitim, yüzde on barajı, KCK'lıların serbt bırakılması, siyasi operasyonların son bulması son buluna kadar meydanlarda olacağız"

'ÖCALAN'IN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN SİYASİ MÜCADELEYE DEVAM'

Demokratik çözüm çadırlarına en güçlü şekilde sahip çıkacaklarını kaydeden Demirtaş, "Halkımız bu çadırlarda demokratik özerklik istiyor. Bize de düşen bunlara sahip çıkmaktır. Halkımız sayın Öcalan dahil tüm tutsakların serbest bırakılması diyorsa, bize düşende bunun siyasi mücadelesini vermektir. Bizim için önemlidir. Bizde bu taleplerini karşılamak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Kürtlerin taleplerinin yeni anayasada yer alması için gereken mücadeleyi vereceğiz" dedi.

TALEPLERİ KABUL ET ADAY OLMAYACAĞIZ

Demirtaş, haftalardır halklarının meydanlada taleplerini demokratik bir şekilde dile getirdiğini, Başbakan Erdoğan'ın cevap vereceği yerde 'sizin nereniz sivil?' dediğini belirterek, şöyle dedi:

"Buradan Başbakan sesleniyorum. Senin her tarafın sivil mi? Senin copun gazların mı sivil. Bu bölgede 30 yıldır uyguladığınız işkence ve kötü muameleler mi sivil anlayış. Eğer cevap vereceksen ana dilde eğitim, seçim barajı ile ilgili ne diyorsun. Bu ülkenin Başbakanı olarak bu taleplere cevap ver. Yoksa bütün dünya biliyor ki, sizin zihniyetiniz askeri zihniyettir. Bizim yüreğimizde beynimizde sivildir. Çözüm önerilerimizde sivildir. Başbakan diyor ki, 'oy koltuk uğruna bölgeyi geriyorlar', Bakın bu meydanda halkın huzurunda söz veriyoruz, bu 4 talebi karşıla eşbaşkanlar olarak aday olmayacağız. Koltuk senin olsun. 11 Nisan'a kadar zamanın var. 4 talebimiz var. Hadi bu talepleri kabul et, biz aday olmayacağız. Kim koltuk ve oy derdindeymiş görelim. Barış ve özgürlükten yanaysan 11 Nisan'a kadar zamanın var. Oy derdin yoksa Türk milliyetçilerinden oy almak için Kürt halkına panzer sürmüyorsan bu talepleri karşıla"

Başbakan Erdoğan'ın partilerinin eylem ve etkinlikleriyle ilgili sürekli tehdit vari açıklamalarda bulunduğunu iddia eden Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i polis panzerine çıkmasına tepki gösterenlere karşılık verdi. Demirtaş, "80 yıldır panzerleriniz Kürtlerin üzerinde, bizden biri panzerin üstüne çıktı diye kıyameti koparıyorsunuz. Kürtlerin talepleri çok zor değil. BDP olarak biz buna hazırız. Bizim anlayışımızda ne kadar baskı olursa olsun biz kimseye düşmanlık yapmayız. Bize karşı düşmanlık yapanlara direniyoruz. Düşmanca direnen zihniyete karşı biz mücadele ediyoruz" dedi.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Konuşmalarından sonra kent merkezine yürümek isteyen BDP'lilere yolu barikatla kapatan polis izin vermedi. Bunun üzerine BDP'liler oturma eylemi başlattı. Bu sırada BDP'li Gurup aşkan vekilleri Bengi Yıldız ile Ayla Akat Ata , polis müdürlerinin yanına gelerek yolun açılmasını istedi. Polisin olumsuz yanıt vermesi üzerine Tuncel, diğer milletvekillerinin yanına döndü. Grubun büyük bölümü dağılırken 50 kişilik bir grup, oturma eylemini sürdürdü. Polisin dağılın yönündeki anonsları üzerine gösetriciler taş atarak karşılık verdi. Bunun üzerine polis gaz bombasıyal müdahalede bulunarak grubu dağıttı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler