Tuncel'in Yargılanma Yolu Açıldı

İstanbul 3. Bölgeden bağımsız milletvekili seçildiği için "yasa dışı örgüte üye olmak" suçundan yargılandığı davada tahliye edilen Sebahat Tuncel hakkında, yasama dokunulmazlığı kapsamında yapılan tahliye gerekçesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yap

Tuncel'in Yargılanma Yolu Açıldı

İstanbul 3. Bölgeden bağımsız milletvekili seçildiği için "yasa dışı örgüte üye olmak" suçundan yargılandığı davada tahliye edilen Sebahat Tuncel hakkında, yasama dokunulmazlığı kapsamında yapılan tahliye gerekçesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı itiraz üzerine düzeltildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca "milletvekili olarak meclis kararı olmadıkça tutukluluk haline ve yargılamasına devam edilemeyeceği" gerekçesiyle Sebahat Tuncel'i tahliye eden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine, gerekçenin düzeltilmesi için itiraz etti.

Başsavcılık itirazında, Anayasa'nın 14'üncü maddesinde "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü amaçlayan faaliyetlerin, yasama dokunulmazlığı kapsamı dışında olduğunu ve istisna teşkil ettiğini" belirterek, bu faaliyetlerin de TCK ve Terörle Mücadele Kanunu'nda gösterildiğini kaydetti.

Sebahat Tuncel hakkında düzenlenen iddianamedeki sevk maddelerinin de bu kapsamda bulunduğunu ifade eden başsavcılık, "Tuncel'in yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle tahliye edilmesinin yasa hükümlerine aykırı olduğunu" vurgulayarak, "tahliye gerekçesinin düzeltilmesini" istedi.

DÜZELTİLEN TAHLİYE GEREKÇESİ

Bu talebi değerlendiren İstanbul 10 Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, yasama dokunulmazlığıyla ilgili yapılacak duruşmanın ardından verilecek hükümle birliktede değerlendirme yapılması gerekirken maddi hata sonucu tahliye kararında bu değerlendirmenin yapıldığını ifade ederek, başsavcılığın itirazını kabul etti.

Mahkeme, daha önceden Anayasanın 83. maddesine göre tahliye ettiği Tuncel'in tahliye gerekçesini de, "Milletvekili olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin kalmamış olması" şeklinde düzeltti.

Tuncel'in yargılanıp yargılanmayacağına Ekim ayında yapılacak duruşmada karar verilecek

TUNCEL'İN AVUKATI

Tuncel'in avukatı Baran Doğan da, Taksim Hill Otel'de konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, mahkeme kararlarının gerekçesinin düzeltilemeyeceğini savunarak, bunun dünyada geçerli olan evrensel bir hukuk kuralı olduğunu ileri sürdü.

Maddi hatadan kaynaklanan gerekçelerin ise düzeltilebileceğini belirten Doğan, "Bu düzeltme maddi hataya girmemektedir. Bu hukuki değerlendirme hatasıdır. Hukuki değerlendirme hatası da ancak Yargıtayda olur" görüşünü dile getirdi.

Doğan, gerekçenin değiştirilmesinin ileride Tuncel'in yargılanmasına neden olabileceğini söyleyerek, "24 Temmuzda Sebahat Tuncel yargılanamaz denilirken, 26 Temmuzda yapılan düzeltmeyle yargılanabilir de, yargılanamaz da denildi" diye konuştu.

Toplantıda mahkemenin verdiği düzeltmeye ilişkin karar tutanağını basın mensuplarına dağıtan Doğan, bu karara karşı hukuki girişimlere başvuracaklarını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset