Trabzon'da ön seçim yapılacak

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP'de 12 Haziran'da yapılacak olan seçimlerde milletvekili adaylarının belirlenmesi için 29 ilde önSeçim, en az 12 ilde de eğilim yoklaması yapılacağını açıkladı CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP'de 12 Hazi

Trabzon'da ön seçim yapılacak

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP'de 12 Haziran'da yapılacak olan seçimlerde milletvekili adaylarının belirlenmesi için 29 ilde önSeçim, en az 12 ilde de eğilim yoklaması yapılacağını açıkladı CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP'de 12 Haziran'da yapılacak olan seçimlerde milletvekili adaylarının belirlenmesi için 29 ilde önSeçim, en az 12 ilde de eğilim yoklaması yapılacağını açıkladı. Tamaylıgil, CHP'den milletvekili aday adayı olacak 30 yaş üstü erkeklerden 3 bin, 25-30 yaş arası erkek aday adayları ile kadın aday adaylarından 2 bin, engelli aday adaylarından ise 500 TL aidat alınacağını kaydetti.

CHP Parti Meclisi, (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Saat 09.00'da başlayan toplantıdan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Balıkesir ziyareti dolayısıyla saat 11.00 civarında ayrıldı. Yaklaşık 8 saat süren toplantının ardından CHP Genel Sekreteri ve Sözcüsü Bihlun Tamaylıgil, toplantıda alınan kararlara ilişkin bir basın toplantısı yaptı. Sözlerine Çanakkale Deniz Zaferi'nin 96. yılı dolayısıyla Çanakkale şehitlerini anarak başlayan Tamaylıgil, Çanakkalede sadece kahramanlık değil aynı zamanda bir insanlık destanının yazıldığını belirtti. Tamaylıgil, 18-24 Mart arasında Yaşlılar Haftasının kutlandığını ifade ederek yaşlıların kimseye muhtaç olmadan yaşamalarının, öncelikli görevleri olduğunu bildirdi.

-29 İLDE ÖNSEÇİM-

Tamaylıgil, daha sonra bugünkü PM toplantısında alınan kararları açıkladı. Buna göre CHP'nin 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerdeki milletvekili adayları 29 ilde önSeçim, 12 ilde eğilim yoklamasıyla belirlenecek. Önseçimin iki şekilde yapılabileceğine dikkat çeken Tamaylıgil, "Bir, tüm üyelerle yapılan önSeçim, diğeri aday yoklaması. Aday yoklaması, yönetmeliğimizce belirlenen seçmenler tarafından gerçekleşiyor yine Ysk gözetiminde yapılıyor. Bir de eğilim yoklaması. Eğilim yoklaması da Myk'nın yetkisinde belirlenen illerde örgütümüzün değerlendirmesini alarak yapılacak olan aday belirleme sistemi" dedi.

Tamaylıgil, Myk kararıyla eğilim yoklaması yapılacak il sayısının artabileceğini de ifade ederken kalan illerde kamuoyu yoklamalarından alınacak sonuçlarla aday belirleme sürecinin işleyeceğini söyledi. Tamaylıgil, önSeçim yapılacak 29 ilin bu akşam itibariyle Ysk'ya bildirildiğini kaydetti. CHP'nin önSeçim yapacağı iller şöyle: Afyon, Amasya, Artvin, Aydın, Bolu, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Erzincan, Gaziantep, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman, Karabük, Osmaniye, Düzce, Kırklareli ve Muğla.

-ADAY ADAYLIĞI AİDATI 3 BİN TL-

Tamaylıgil, CHP'den milletvekili aday adaylığı başvurularının 19-25 Mart tarihleri arasında alınacağını açıkladı. Öte yandan, CHP'den milletvekili aday adayı olacak 30 yaş üstü erkeklerden 3 bin, 25-30 yaş arası erkek aday adayları ile kadın aday adaylarından 2 bin, engelli aday adaylarından ise 500 TL aidat alınacak.

-"HABERAL CHP ÜYESİ OLMUŞTUR"-

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tamaylıgil, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mehmet Haberal'ın CHP üyesi olduğu ve milletvekili adayı gösterileceği yönündeki haberlerin sorulması üzerine "Üye olmuştur ama adaylık süreciyle ilgili takvim devam edecektir" dedi. Tamaylıgil, "Haberal'ın üyeliği dünkü Myk toplantısında mı netleşti?" sorusu üzerine "Üye kayıtlarımızda vardır, onu söyleyeyim size" dedi. Tamayıgil, bir gazetecinin "CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Haberal'ın üyeliğini yalanladı" demesi üzerine "Hayır, kurul kararı olmadan hiçbir kayıt yapılmaz" diye konuştu.

-SAĞLAR VE ÇAPAN'IN AF TALEBİNE RET-

Tamaylıgil, PM toplantısında daha önce partiden ihraç edilen 41 kişinin partiye geri dönüş taleplerinin de değerlendirildiğini ve Deniz Kurtoğlu, Fikri Sağlar, Gürbüz Çapan ve Bülent Korucu'nun af taleplerinin reddedildiğini, diğer 37 kişinin af talebinin ise kabul edildiğini bildirdi.

-ÖNSEÇİM YAPILACAK 9 İLDE KONTENJAN ADAYI KULLANILACAK-

"Önseçimde o illerden çıkan sonuçlara Genel Başkan ya da Myk bağlı kalacak mı, yoksa bunda da değişiklikler olabilir mi?" sorusu üzerine Tamaylıgil, "Bazı illerimizde bu tür önseçimle yine Yüksek Seçim Kurulu'nun ve Siyasi Partiler Kanunu'nun vermiş olduğu yetkiler dahilinde merkez adayı kullanma yetkisi bulunmaktadır. Çıkacak sonuca göre yaklaşık 9 ilimizde de böyle bir merkez adayı kullanma noktasında değerlendirme ve karar oluşacaktır" diye konuştu.

Tamaylıgil, milletvekili aday adaylarından aday gösterilmeyenlerin başvuru ücretlerinin iade edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine ücretlerin iade edilmeyeceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler