Tayyip Erdoğan fırçayı bastı

AK Partiler, tüzükte yer alan “bir makama 3 defadan fazla seçilmeme” hükmünü aşmanın yollarını arıyor. Partinin son yapılan MKYK toplantısında bazı üyeler, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a bunu aşacak bir formülle geldiler. Erdoğan’ın tavrı çok net old

Tayyip Erdoğan fırçayı bastı

AK Partiler, tüzükte yer alan “bir makama 3 defadan fazla seçilmeme” hükmünü aşmanın yollarını arıyor. Partinin son yapılan MKYK toplantısında bazı üyeler, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a bunu aşacak bir formülle geldiler. Erdoğan’ın tavrı çok net oldu.

AK Parti’nin 2003 yılında yapılan kongresinde parti tüzüğünde bir değişiklik yapılmış ve aday gösterilmeye “3 defa” sınırlaması getirildi. Aralarında Başbakan Erdoğan, Bülent Arınç gibi partinin önde gelen isimlerinin pek çoğu 12 Haziran’da son kez milletvekili seçildi.

Şimdi partililer, Erdoğan ve öteki parti üst düzey yöneticilerini partide tutmanın yollarını arıyor. Partinin farklı kademelerinde oluşan fikirler ilgili kurullarda değerlendiriliyor.

Bir taraftan ise “3 dönem” kapsamına giren yöneticilere tüzük hükümleri uygulanmaya başlandı. İlk uygulama, 16 Aralık’ta il ve ilçe başkanlıkları için yapılan kongrelerde uygulandı.

Artık sürenin yaklaştığını düşünen parti yöneticileri, son MKYK toplantısında Başbakan Erdoğan’a tüzük değişikliği önerisi ile gittiler. Önergeciler, bu değişikliği bu sonbaharda yapılacak AK Parti büyük kongresine ilişkin konu görüşülürken düşüncelerini açtılar.

Erdoğan’a sunulan önergenin özü, partinin kilit isimlerinin bu hükmün dışında tutulmasını öngörüyordu.

Buna göre, tüzüğün 132. maddesinde bir değişiklik yapılacak ve “partinin kurucuları, MYK ve MKYK üyeleri bu hükmün dışındadır” hükmü eklenecekti.

ERDOĞAN ÇOK SERT

Üç üye tarafından yapılan bu önergenin ardından, Erdoğan söz aldı. “Biz kendi koyduğumuz kuralları kendimiz delmeye kalkarsak kimseyi kendimize inandıramayız. Bu hükmü hiçbir şekilde yumuşatmayacağız” dedi.

Erdoğan’ın bu tavrından sonra tüzükte değişiklik yapılması konusuna bir daha dönülmedi.

AK Parti tüzüğünün “Parti Adayı Olarak Seçilmiş Olanların Yeniden Adaylığı” başlıklı 132. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

“AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir. (Değişik 03.10.2003- Madde:8) Yapılacak seçimde, doğacak duruma bağlı olarak merkez yoklaması usulü ile aday belirlenmesinin zorunlu olması hali hariç olmak üzere, kontenjan adayı olarak seçilmiş olan kimse, aynı usülle tekrar aday gösterilemez.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset