"Tarihimize sahip çıkalım"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Topkapı Sarayı Silah Teşhir Bölümü'nün açılışını yaptı.Türkiye'ye ait birçok eserin, sahip çıkılmadığı için yabancılar tarafından talan edildiğini belirten Erdoğan, "Tarihimize sahip çıkalım" dedi.Baş

"Tarihimize sahip çıkalım"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Topkapı Sarayı Silah Teşhir Bölümü'nün açılışını yaptı.

Türkiye'ye ait birçok eserin, sahip çıkılmadığı için yabancılar tarafından talan edildiğini belirten Erdoğan, "Tarihimize sahip çıkalım" dedi.

Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte restore edilen Topkapı Sarayı Silah Teşhir Bölümü, Matbah-ı Amire ve 4'üncü avlu yapılarının açılış törenine katıldı. Açılışta Erdoğan'ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve çok sayıda kişi de hazır bulundu.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1920'lerden bu yana silah teşhir bölümü olarak kullanılan bölüm için 2008 yılında proje çalışması yaptıklarını belirterek, "2009 Temmuz'da da projeyi ihale ettik. Tamamen kendi ekibimiz çalıştı. Yapının tarihi mimari özelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştık. Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren 200'e yakın silahı teşhir ediyoruz. Cahit Berkay, Gökhan Kırdar, İskender paydaş, Şebnem Ferah, Sibel Tüzün gibi sanatçılar özel besteler yaptı" dedi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise, tarihin emaneti, ata yadigarı olan eserlerin zamanın getirdiği olumsuz etkilerden tamamen arındırıldığını ifade ederek, "Bu emanete sahip çıkmak, bizim için asli, en şerefli görevlerden bir tanesiydi. Başarmanın mutluluğu içindeyiz. Bu eserler bizim aslında toplumsal hafızamızın canlı birer numunesidir. Burada dolaşırken insanın kendisini tarihin sayfaları arasında dolaşıyor gibi hissetmemesi mümkün değil'' diye konuştu.

"Tarih şuurunda elbetti kitapların yeri çok önemlidir" diyen Erdoğan, ''Ama tarihi sadece kitaplardan öğrenmek değil, asırlardan bu güne kalan eşsiz mirası yerinde görmek, kendi atmosferi içinde bu eserleri tanımak incelemek de gerekiyor. Bu havayı burada solumak lazım. O bize farklı bir güç ve geleceğe ayrı bir özgüven katacaktır. Topkapı Sarayı'nın her bir köşesi bu manada bir hazine değeri taşıyor. İstanbul, adeta yaşayan tarih şehridir. Toplumlar için bundan daha değerli servet olamaz. Kıymetini

bilmemiz lazım. Yenileme çalışmalarını bu çerçevede değerlendiriyor çok önemsiyorum Dış kapıdan Babüsselama girdiğiniz bölümle diğer tarafta girişin anlamı var. Artık lansman falan bu tür şeyler yapılmayacak. Çünkü bu farklı şeyleri getiriyor. Tarih ucuz değil. Tarih bedelsizdir. Bunu çok iyi bilmemiz lazım" dedi.

Başbakan Erdoğan, geçmişte çok suiistimaller yapıldığını, bu suiistimallerin artık belinin kırılması gerektiğini ifade ederek, "Bu ülke, bu devlet, bu millet, büyük bir millet. Biz bu değerlerimizi asla ucuza değişemeyiz. Burada tarihimizi yerinde görmek büyük önem arz ediyor. Ülkemizin sahip olduğu değerleri korumakta yakın zamana kadar çok başarılı mücadele verilemedi. Coğrafyamız birçok medeniyetlerin kendine yurt edindiği izler bıraktığı coğrafya. Maalesef dönem dönem bu miras yabancılar tarafından

talan edilmiş. Kimisi İngiltere, kimisi Almanya'da. Dünyanın değişik yerlerinde. Yavaş yavaş bulup ülkemize getirmenin mücadelesini veriyoruz. Avrupa'nın birçok ülkesinde bu topraklara ait eserler sergileniyor. En prestijli eserleri olarak sergileniyor. Bir kısmı geri döndürebildi. Eğer siz, elinizdeki hazinelerin değerini yeterince bilmezseniz, birileri o değerin farkına varıyor ve elinizden alıveriyor. Şu veya bu yolla kaçırıveriyor. En iyi şekilde koruyacaksınız sadece gelip talan edecek olanlardan değil

zamanın yıkıcı eserlerinden de koruyacaksınız. Nice eserlerimiz restore edilemediğinden, yer ile yeksan olmuştur. Topkapı Sarayı'nda şu anda bu sıkıntı var. Daha burada yapacağız. Şu depolarda neler var neler. Dolmabahçe Sarayımızdan neler çıkarıyoruz neler. Tarihin kıymetini anlamak farklılık arz ediyor. Lafla olmuyor. Ve birçok şeyi yaşadıkça görüyoruz'' diye konuştu.

Öte yandan, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından bakımı, onarımı, güçlendirmesi ve restorasyonu yapılan Topkapı Sarayı Silah Seksiyonu'nun restorasyon çalışmaları sırasında, yerdeki 20 santimetrelik beton zemin kaldırılınca yıllardır üstü kapalı olan 4 kapak ortaya çıktı. Kapaklar açıldığında, binanın olduğu yerde daha önceden olan Bizans bazilikasının üç lahit ve bir vaftiz havuzu olduğu anlaşıldı. Ayrıca üzerinde semboller bulunan 20 metre derinliğinde su kuyusu ortaya çıkarıldı. Bu bölümler çelik

konstrüksiyon üstüne cam kaplanarak ve aydınlatılarak ziyaretçilere açıldı.

Animasyonların da yer alacağı silahhanede, Viyana Devlet Balesi'nden temin edilen ve Osmanlı ordusunun pek çok karakterinin bir arada görüldüğü iki ayrı minyatür, 15 metrekarelik iki perdeden yansıtıldı. Piri Reis'in Kitab-ı Bahriyesi'nden alınan Avrupa ve Akdeniz'i içeren harita da 10 metrekarelik harita haline getirilerek sergilendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler