Suriye'deki rejim kendini yitirdi

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeliğinin askıya alınmasıyla ilgili olarak, "Suriye'nin bugün içinde bulunduğu durum dikkate alınarak, bugünkü rejimin meşruiyetini yitirdiği anlamına gelen bu kararı almış olduk" de

Suriye'deki rejim kendini yitirdi

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeliğinin askıya alınmasıyla ilgili olarak, "Suriye'nin bugün içinde bulunduğu durum dikkate alınarak, bugünkü rejimin meşruiyetini yitirdiği anlamına gelen bu kararı almış olduk" dedi.

Gül, İİT zirvesi için geldiği Mekke 'de Türk gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Zirvenin düzenlenme gerekçesi olarak, İslam dünyasının karşı karşıya kaldığı bazı önemli meselelerin tartışılmasının ve bunlarla ilgili bir dayanışma oluşturulmasının gösterildiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Dün ve bugün toplantılar yapıldı. Gerçekten gayet faydalı oldu. Bu toplantıların esas özü, Suriye 'de olup bitenlerin tekrar gözden geçirilmesi ve ortak bir kanaatin ortaya çıkmasıydı. Bu anlamda konferans amacına ulaşmıştır" diye konuştu. 

Zirvede büyük bir görüş birliğine varıldığına dikkat çeken Gül, "Bütün üyeler Suriye'de olup bitenlerin bir an önce durdurulması, kanın durdurulması, yıkımın durdurulması ve Suriye'de bir an önce bir geçiş döneminin başlaması konusunda, herkes fikir birliği etmişçesine görüşlerini açıkladı. Ben de yaptığım konuşmada gayet açık ve seçik bir şekilde Suriye'ye yer verdim. Yapılması gereken şeyleri, Suriye'nin herhangi bir kaosa girmemesi ve herhangi bir şekilde toprak bütünlüğünün tehlikeye düşmemesi için bu sürecin fazla uzatılmaması gerektiğini anlattım. Alınan bir karar gereği Suriye'nin İİT'ye üyeliği askıya alındı. Daha önce Afganistan, Sovyetler Birliği tarafından işgal edildiğinde aynı karar alınmıştı. Dolayısıyla Suriye'nin bugün içinde bulunduğu durum dikkate alınarak, bugünkü rejimin meşruiyetini yitirdiği anlamına gelen bu kararı almış olduk" şeklinde konuştu. 

Myanmar'da Müslümanların karşı karşıya kaldığı elim olayların da konuşulduğunu vurgulayan Gül, "Bununla ilgili bir temas grubunun kurulması kararlaştırıldı. Bu beyanda özellikle Türkiye'nin gösterdiği ilgi ve yaptığı çalışmalar herkes tarafından takdir edildi. Filistin meselesi de İİT'nin daimi konularından birisidir. Özellikle bu sene Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) ile ilgili bazı teşebbüsleri var. Bildiğiniz gibi UNESCO'ya daimi üye oldu. Aynı şekilde BM'ye de genel kurulda bir oylamada statü kazanması söz konusu. Bütün bunlar konferansın önemli konularıydı. İki gün boyunca bunlar konuşuldu" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset