"Son tarih: 12 Nisan Saat 06:00"

 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'ye sığınan Suriyelilere her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.Atalay, Hatay Havalanı'nda BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan ile dü

"Son tarih: 12 Nisan Saat 06:00"

 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'ye sığınan Suriyelilere her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Atalay, Hatay Havalanı'nda BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan ile düzenlediği basın toplantısında, Hatay'daki temaslarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Beşir Atalay, BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'nın bugün kentteki temaslarını anımsatarak, ''Suriyelilerin kaldığı çadırkentleri konteyner kentleri ziyaret etti. Ayrı ayrı kampları ziyaret ettik ve Sayın Annan, helikopterle Kilis konteyner kentini görmüş oldu. Ben Reyhanlı'da, Sayın Annan da Yayladağı'nda çadırkkentte incelemelerde bulundu. Orada kalanları dinleme imkanı oldu'' dedi.

Kendisinin bugün özellikle son birkaç gün içerisinde Suriye'den gelen grubu dinlediğini belirten Atalay, şunları kaydetti:

''Sayın Annan da Yayladağı'nda kalan Suriyelileri dinlemiş oldu. Akrabalarını, evlerini ülkelerinde bırakarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin kaderlerini paylaştık. Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendilerine her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Bizim tespitlerimiz Suriye'de durum giderek kötüleşmektedir, kritik bir hal almaktadır. Bunun bir örneğini dün Kilis'te yaşadık. Kilis ilimizde, Suriye tarafından açılan ateş neticesinde Kilis konteyner kentinde bir Türk vatandaşı olmak üzere 4 kişinin yaralanması kabul edilemez bir durumdur. Yine bu saldırıdan kaçan 21 Suriye vatandaşı aynı gün ülkemize giriş yapmış. Bunlardan 2'si kısa bir süre sonra hayatlarını kaybetmişlerdir.''

Suriye rejiminin uyguladığı şiddetten kaçarak ülkemize sığınan Suriye vatandaşlarının Türkiye'nin sağlık güvencesi altında olduğunu vurgulayan Atalay, ''Bu olayların yinelenmesi halinde Türkiye gerekli tedbirleri uygulayacaktır. Bugünkü çadırkent ziyaretlerinde de bu bölgemizdeki hareketliliği daha net şekilde görme imkanı oldu. Bu özellikle Sayın Annan için oldukça faydalı oldu. Suriye politikası Suriye konusundaki endişelerini de bugünkü bu ziyarette ve bu uzun sınırımızdaki gelişmeleri gördükten sonra daha iyi anlayacaklarına inanıyoruz'' deye konuştu.

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Annan

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye'deki askeri faaliyetlerde azalma beklerken, tam tersine artış gördüklerini ancak Türkiye'ye sığınanların sayısındaki ani artışı hiç kimsenin hiçbir şeyle açıklayamayacağını söyleyerek, gerek Suriye yönetimi gerekse muhalefete şiddeti durdurma çağrısı yaptı.

Annan, Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki Suriyelilerin kaldığı çadırkentte temaslarının ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile bir araya gelerek, Atalay ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kofi Annan, yeniden Türkiye'de olmanın çok güzel olduğunu söyleyerek, ziyaretini sağladığı ve temaslarını kolaylaştırdığı için Türk hükümetine teşekkür etti. Annan, Türk hükümetine gösterdiği dayanışma ve Suriyeli sığınmacılara yaptığı cömert yardımlar nedeniyle de teşekkür ederek, ''Çok sayıda mülteci kampı gördüm ama burası en iyilerinden birisiydi'' diye konuştu.

Sığınmacıların aileleri ile de bir araya geme şansı bulduğunu belirten Annan, ''Umarım ki bu insanlar çok uzun süre burada kalmazlar, durum düzelir evlerine geri dönebilirler ama bizleri nelerin beklediğini şu anda bilemiyoruz. Umarım ki cesaret ve sabırla yapmış olduğumuz bütün bu çalışmalar en kısa zamanda meyvesini verir'' diye konuştu.

Annan, herkesin barış için çalışmakta olduğunu söyleyerek, ''Ama henüz o noktadan uzaktayız'' dedi.

Türk hükümetinin çalışmalarının kendilerini memnun ettiğini ifade eden Annan, son dönemde Suriye'den Türkiye'ye gelenlerin sayısında büyük artış olduğunu ve bunun kaygı verici bir durum olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

''Aynı şekilde Suriye'deki askeri faaliyetlerde de bir azalma beklerken tam tersine bir artış görmekteyiz. Sınırı geçip Türkiye'ye sığınanların sayısındaki bu ani artışı hiç kimse, hiçbir şeyle açıklayamaz. Dolayısıyla biz çabalarımızı devam ettirmek durumundayız. Bu şiddeti durdurmak, insanların evlerini terk etmelerine neden olacak koşulları engellemeliyiz. Bu insanlara aynı zamanda insani yardım götürmeliyiz ve Suriye'nin geleceğini tartışmak için de tüm tarafları masaya oturtmalıyız.''

Annan, herkesin ilk önceliğinin Suriye halkının can güvenliği olduğunu belirterek, ''Artık bu durum çok uzadı, şiddetin durması silahların susması lazım. Askerlerin kışlalarına geri çekilmesi lazım'' dedi.

Suriye yönetiminin kendisine şiddetin durdurulması da dahil belli taahhütler verdiğini hatırlatan Annan, şöyle konuştu:

''Artık onlar da tüm şiddetin durdurulması yönünde adım atmalılar. Her türlü şiddetten bahsediyorum. 12 Nisan sabah saat 06.00'ya kadar bütün silahların susmuş olması ve bu tür faaliyetlerin durmuş olması lazım. Ben bir kez daha Suriye hükümetine ve Suriyeli taraflara şiddeti durdurmaları çağrısında bulunmak istiyorum. Şiddetin durdurulması için de hiçbir şekilde ortaya bir ön koşul koymamalarını istiyorum. Bu Suriye halkı ve Suriye için çok önemli.''

Kofi Annan bugün ilerleyen saatlerde BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuyu ele alacağını söyleyerek, ''Şu anda her şey için gerekli ön koşul şiddetin durdurulması. Şiddet durduktan sonra da herkesin masaya dönüp, müzakereye oturması lazım. Tüm çabamız bu yönde. Suriye yönetimi başta olmak üzere muhalefet ve tüm taraflara bir kez daha şiddeti durdurma çağrısı yapıyorum'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset