Sivas davasına AK Parti engeli

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Sivas katliamı sanıklarının zamanaşımına uğramaması için verdiği yasa önerisinin, Meclis gündemine alınması AK Parti oylarıyla reddedildi.

Sivas davasına AK Parti engeli

Sivas davasının da zamanaşımına uğramasını engelleyebilecek kanun teklifinin bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın verdiği ve komisyonda bekleyen 141 sayılı "Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin bugün Genel Kurul'da görüşülmesi için başvuru yapıldı.

Tanrıkulu, bianet'e yaptığı açıklamada, AK Partili vekillerin oylarıyla, teklifin görüşülmesinin reddedildiğini söyledi ve "Teklifin görüşülmesini engellemek üzere el kaldıran vekiller bunu kamu vicdanına nasıl izah edecekler?" diye sordu.

"Muhalefetten gelen ve kamu vicdanını ilgilendiren yasa teklifinin karşısında durmanın unutulacağı inancında değilim."

8 Aralık 2011'de Meclis Başkanlığı'na sunulan yasa teklifi, "yaşam hakkı ihlali, işkence ve çocuklara karşı cinsel istismar" suçlarında zamanaşımının işlememesini öngörüyor.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, bugün yaptığı açıklamada da teklifin, 20 Aralık'ta İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ile Adalet Komisyonu'na yollandığını söyledi.

Tanrıkulu, teklifin komisyonlarda çok uzun süre bekleyebileceği ve 13 Mart'ta duruşması olan Sivas davasındaki zamanaşımı tehlikesini de gözeterek, bugün Genel Kurul gündemine alınarak ön görüşme yapılması için başvuruda bulundu.

Meclis İç Tüzüğü 37. maddesine göre, vekilin sunduğu teklif komisyonda bekletildiği takdirde Genel Kurul'da ön görüşme yapılmasını isteyebiliyor.

"Ben de bu hakkımı kullandım çünkü görüşme konusunda inisiyatif alınmazsa dönemin sonuna dek görüşülmeden kadük kalma tehlikesi vardı" diyen Tanrıkulu, teklifin, sıra beklemeden görüşülmesini istediklerini ifade etti.

Tanrıkulu, "Bu talebimiz, Genel Kurul'daki AK Partili vekillerin oyuyla reddedildi. Çiçek de Meclis'in danışma kurulunda yasa teklifinin öncelikli görüşülmesini sağlayabilirdi ancak yapmadı" diye konuştu.

"Bugün teklif görüşülüp diğer prosedürler de aşılabilirdi ve teklif yasalaşabilirdi. Böylece yasa, Sivas davasına da uygulanır ve zamanaşımı durdurulabilirdi."

Tanrıkulu, başvurularını tekrarlayacaklarını söyledi ve "Bundan sonrası AK Parti vekillerinin iradesine bağlı" dedi.

"İnsanlık suçu kapsamında"
2 Temmuz 1993'te 35 kişinin yakıldığı, iki saldırganın da hayatını kaybettiği Sivas katliamıyla ilgili son davanın 13 Mart'ta zamanaşımı nedeniyle düşme riski bulunuyor.

Davada yargılanan altı sanık da firari.

Davanın müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, bianet'e yaptığı açıklamada, sanıkların Türk Ceza Yasası'nın 146. maddesinin 3. fıkrasından yargılandıklarını ve iç hukuka göre zamanaşımından faydalanabilecek olsalar da suçun "insanlık suçu" kapsamında olması nedeniyle uluslararası hukukun işlemesi gerektiğini söylemişti.

Aranmakta olan altı sanığın bugüne kadar evlendiğini, çocuk sahibi olduğunu, çocuklarını okullara kaydettirdiklerini hatırlatan Sarıhan, bunların nasıl hala yakalanamadıklarını

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler