Silivri'den parlementoya 3 vekil!

Genel seçimde milletvekili adayı olan ve Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ergenekon sanıkları eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ve emekli Korgeneral Engin Alan, Meclis'e girdi.Seçim so

Silivri'den parlementoya 3 vekil!

Genel seçimde milletvekili adayı olan ve Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ergenekon sanıkları eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ve emekli Korgeneral Engin Alan, Meclis'e girdi.

Seçim sonuçları, Ergenekon ve Balyoz davalarından tutuklu olan milletvekili adaylarının yüzünü güldürdü. Ergenekon davasından tutuklu olan gazeteci Mustafa Balbay ile Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP'den milletvekili seçildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisini karşılamak için ayağa kalkmadığı gerekçesiyle sert çıktığı Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Korgeneral Engin Alan da MHP'den milletvekili oldu. Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasında tutuklandıktan sonra tahliye olan ve halen yargılanan eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner de CHP milletvekili olarak Meclis'e girmeye hak kazandı. Cumhuriyet Güçbirliği adayları gazeteci Tuncay Özkan ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek yeterli oyu bulamadı.

Mustafa Balbay (CHP İzmir milletvekili): İkinci Ergenekon davasının sanığı. 1 Temmuz 2008'de gözaltına alınan Balbay, mahkemece serbest bırakıldıktan 8 ay sonra, 5 Mart'ta savcının talimatıyla yeniden gözaltına alınmıştı. 6 Mart 2009'dan bu yana tutuklu.
Balbay, "silahlı terör örgütüne üye olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanmak, hile ile almak çalmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik etmek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etmek" suçlarından yargılanıyor. Hakkında bir kere ağırlaştırılmış müebbet ve 31 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Prof. Dr. Mehmet Haberal (CHP Zonguldak milletvekili): İkinci Ergenekon davasıyla birleştirilen 3. Ergenekon iddianamesinin 2 numaralı sanığı. 17 Nisan 2009'dan bu yana tutuklu. Haberal, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçlarıyla yargılanıyor. Hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 31 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Emekli Korgeneral Engin Alan (MHP İstanbul milletvekili): Balyoz davası tutuklu sanığı. 22 Şubat 2010'da yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınmış, 26 Şubat 2010'da "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmak" suçundan tutuklanmıştı. Alan, avukatlarının tahliye talebi doğrultusunda 1 Nisan 2010'da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Oktay Kuban tarafından "kuvvetli suç şüphesi bulunmadığı" ve "delil yetersizliği" gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. 34 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Alan, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin 4 Nisan 2010'da verdiği yeniden tutuklama kararı üzerine teslim olmuştu. 18 Haziran 2010'da yapılan itiraz üzerine yeniden serbest kalan Alan, Balyoz davasının 11 Şubat 2011'de görülen duruşmasında 168 emekli ve muvazzaf askerle birlikte yeniden tutuklanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler