Seçimlerde "Kasım 2013" sinyali

 Yerel seçimlerin öne alınması için muhalefetin teklifine olumlu yaklaşacaklarını belirten AKP kurmaylarına destek MHP’den geldi. CHP istemese de MHP’nin desteğiyle 367 sınırı aşılıyor.İktidar partisi, yerel seçimlerin öne alınması için yapılması gereken

Seçimlerde "Kasım 2013" sinyali

 

Yerel seçimlerin öne alınması için muhalefetin teklifine olumlu yaklaşacaklarını belirten AKP kurmaylarına destek MHP’den geldi. CHP istemese de MHP’nin desteğiyle 367 sınırı aşılıyor.

İktidar partisi, yerel seçimlerin öne alınması için yapılması gereken Anayasa değişikliği için yeterli sayıyı MHP’den gelen destekle buldu. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “İktidar bunu getirirse destek veririz” sözleriyle, yerel seçimlerin öne alınmasına desteklerini açıklaması, 367 barajının aşılabileceğinin göstergesi oldu. Böylece CHP istemese de, AKP ve MHP’nin anlaşması durumunda yerel seçimler öne alınabilecek. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise partisinin tavrıyla ilgili, “Yanıbaşımızda savaş var. Türkiye’nin gündemi yerel seçimler öne alınsın mı alınmasın mı olmamalı” dedi.

“‘Hayır’ demeyiz”

AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, yerel seçimlerin 2013 yılına alınmasıyla ilgili, “Bu konuda değişik zamanlarda gittiğimiz yerlerde sorular geliyor, çok konuşuluyor. Biz yine seçimlerin zamanında yapılmasını arzu ediyoruz. Ama muhalefet partileri kış şartlarını, olumsuz hava koşullarını gerekçe gösteriyorlar.

Maalesef rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopteri düştü. ‘Kış şartlarında seçim mi olur, sonbaharda neden yapılmıyor?’ denildi. Eğer ana muhalefet ve muhalefet partileri TBMM içinde, ‘Yerel seçimi erkene alalım. 2014’te bir de cumhurbaşkanlığı seçimi var. Türkiye’yi çok fazla seçimle meşgul etmiş oluruz’ derlerse, buna hayır demeyiz” açıklaması yapmıştı.

Tanrıverdi, tek başına AK Parti’nin milletvekili sayısının yerel seçimlerin öne alınması kararına yetmediğine dikkat çekmiş, “çünkü Anayasa’da yerel seçimlerin 5 yılda bir yapılacağına dair kesin hüküm var, dolayısıyla 367 vekilin “evet” oyuna ihtiyaç var” demişti.

Destek MHP’den geldi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla, iktidar partisinin yerel seçimleri öne alması konusunda destek olacaklarını ilan etti. Bahçeli, seçimlerin en geç Kasım 2013 tarihine kadar yapılması gerektiğini ve Cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı yıl olmasının doğru olmadığının altını çizmişti.

MHP’nin desteğiyle iktidar partisi Anayasa değişikliği için gereken 367 sayısına ulaşmış oluyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in oy kullanamaması nedeniyle 325 milletvekili olan AKP, Engin Alan’ın tutuklu olması nedeniyle MHP’den alacağı 50 oy ile Anayasa değişikliği için gereken sayıyı bulup, seçimlerin öne almasını sağlayabiliyor. Böylece CHP ve BDP’nin desteği olmadan da değişiklik TBMM’den geçebiliyor.

Tekin: "Gündem bu değil"

Ana muhalefet partisi CHP’nin, yerel seçimlerin öne alınmasına mesafeli durduğu, Ankara kulislerinde konuşuluyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, VATAN’ın bu konuda ortaya çıkan yeni tabloyu sorması üzerine, şunları söyledi:

“Hemen yanı başımızda bir savaş yaşanıyor. Bir Bakan, Türkiye’nin bir bölgesinde, Şemdinli’de 15 gündür ilginç şeyler oluyor diyorsa, orada bir savaş var demektir. Türkiye’nin içeride ve dışarıda bu kadar sıkıntı yaşadığı bir dönemde gündemi yerel seçimlerin 6 ay önce veya 6 ay sonra olacağı olmamalı” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset