Seçimlerde Bağımsız Rekoru

Türkiye, çok partili döneme geçilen 1946 seçimlerinden bu yana en çok bağımsız milletvekilini dünkü seçimlerden sonra TBMM'ye gönderdi. Ağırlıklı olarak DTP'lilerden oluşan 27 bağımsız arasında eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, eski BBP Genel Başkanı Muhs

Seçimlerde Bağımsız Rekoru

Türkiye, çok partili döneme geçilen 1946 seçimlerinden bu yana en çok bağımsız milletvekilini dünkü seçimlerden sonra TBMM'ye gönderdi. Ağırlıklı olarak DTP'lilerden oluşan 27 bağımsız arasında eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da yer aldı.

23 milletvekiliyle 4. grup olma hakkı kazanan DTP'nin destek verdiği Sebahat Tuncel de "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden TBMM'ye girmeyi başardı.

HADEP - DEHAP çizgisindeki DTP'nin, önceki seçimlerin aksine bu kez parti yerine bağımsız adaylarla yüzde 10'luk seçim barajını aşma planı, rekor sayıda bağımsız ismi Meclis'e soktu.

1946'dan bu yana yapılan genel seçimlerde toplam 47 bağımsız milletvekili seçilirken, en çok bağımsız ismin Meclis'e girdiği seçim 1969'daki seçim olmuştu. TİP'in katılmadığı seçimlerde, 13 TİP'li, bağımsız milletvekili olarak Meclis'e girmişti.

YILMAZ'A 40 BİN OY

Aynı yöntemi izleyen DTP'den de Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, Akın Birdal gibi isimler yeni vekiller oldu. Rize'de 40 bin oy alan eski ANAP Genel Başkanı Yılmaz, Sivas'tan Yazıcıoğlu, İstanbul'dan Uras ve Tunceli'den Kamer Genç de bağımsız milletvekili olmaya hak kazandı.

GEBZE'DEN 'GİRDİ'

"Terör örgütü PKK üyesi olduğu" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle 9 aydır tutuklu yargılanan Sebahat Tuncel de İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili oldu.
Tuncel seçim sonuçlarını, tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Cezaevi'nde izledi.

İLLER VE MECLİS'E GİREN İSİMLER

Bitlis: M. Nezir Karabaş
Diyarbakır: Akın Birdal, Gültan Kuşanak, Aysel Tuğluk, Selahhattin Demirbaş
Hakkari: Sebahhattin Suvağcı, Hamit Geylani
Mersin: Orhan Miroğlu
İstanbul: Ufuk Uras, Sebahat Tuncel
Mardin: Ahmet Türk, Emine Ayna
Muş: Sırrı Sakık, Nuri Yaman
Rize: Mesut Yılmaz
Siirt: Osman Özçelik
Sivas: Muhsin Yazıcıoğlu
Tunceli: Kamer Genç, Şerafettin Halis
Şanlıurfa: İlhami Bilici
Van: Fatma Kurtulan, Özdal Üçer
Batman: Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız
Şırnak: Hasip Kaplan, Sevahir Bayındır
Iğdır: Pervin Buldan
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset