Seçimde kütük tartışması

Seçmen kütüklerinin askı süresi dün doldu. Kütüklerin erken indirildiğini öne süren CHP lideri Baykal, “Bu seçim, ham hum şaralop bir seçim olur” dedi. YSK Başkanı Aydın ise, eleştirileri sansasyon olarak değerlendirdi Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 29 Mar

Seçimde kütük tartışması
Seçmen kütüklerinin askı süresi dün doldu. Kütüklerin erken indirildiğini öne süren CHP lideri Baykal, “Bu seçim, ham hum şaralop bir seçim olur” dedi. YSK Başkanı Aydın ise, eleştirileri sansasyon olarak değerlendirdi

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 29 Mart 2009'da yapılacak yerel seçimler öncesinde seçmen sayısının 6 milyon artış göstererek 48 milyona ulaştığını açıklamasıyla başlayan tartışmalar büyüyor. İçişleri Bakanlığı'nın Adrese Dayalı Kayıt Sistemi verilerine göre hazırlanan seçmen kütüklerinin askı süresi dün akşam sona erdi. Sürenin uzatılmasını isteyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “6 milyon kişilik bir yanlışlık var. Uzatmadan yapılacak bu seçim, ham hum şaralop bir seçim olur” dedi. YSK Başkanı Muammer Aydın ise “Denildiği kadar yaygın şikayet yok. Çoğu sansasyon. Sonra zaten kütükler yeniden askıya çıkacak” yanıtını verdi.

'Yargı devre dışı bırakıldı'

Baykal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarının Murat Karayalçın olduğunu açıklamak için CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen törendeki konuşmasında, 29 Mart 2009'da yapılacak yerel seçimlerin Türkiye siyasi tarihinin en tartışmalı seçimi haline dönüşeceğini öne sürdü. Anayasa'nın 79. maddesine göre, kütüğün yargı organı tarafından oluşturulması gerektiğini vurgulayan Baykal, şöyle devam etti: “Bunun işaretleri ortaya çıktı. Ancak bu defa yaşanan tartışma mazur görülebilir bir tartışma değil. 1950'li yıllardan günümüze, anayasa düzeyinde çözülmüş kütük konusu bunca seçimden sonra yargının etkin gözetimi ve denetimi dışına çıkmıştır. Fiilen kütüğün oluşumu, yargının katkısıyla gerçekleşmemiştir. İlk kez seçimde idarenin oluşturduğu kütük kullanılacak. İlk kez böyle bir kütükle seçime gidiliyor.”

Bu arada DSP'de seçmen listelerinin askıdan erken indirildiğini belirterek itirazda bulundu.

Aydın: Tekrar askıya çıkacak

YSK Başkanı Muammer Aydın ise, artan eleştiriler üzerine Milliyet'e konuştu. “Kimse bizi dinlemiyor. Listeleri genel olarak hatalar görülsün diye askıya çıkardık” diyen Aydın, şöyle devam etti: “Askı süresi (dün) saat 17.00'de bitti. İtiraz süresi de sona erdi. Partilerin önceki başvurularını önümüzdeki günlerde karara bağlayacağız. Bayram sonrasında, 2 gün içinde itirazların karara bağlanması gerekiyor. İtiraz süresini kaçıran vatandaşlar, nüfus müdürlüklerine giderek adres kayıt sistemine adreslerini bildirirse, kayıtları yapılır. Listeler itirazlar neticesinde yenilenecek. Yenilenen kütükler de 17-18 Aralık günlerinde 2 gün süreyle askıya çıkarılacak. İlk kütüklere itiraz eden vatandaşlar, değişikliklerin yapılıp yapılmadığını bu 2 günlük sürede kontrol edebilecek. Kesinleşen listeler ise 25-26 Aralık tarihlerinde tekrar askıya çıkartılacak. Yaklaşık 20 gün askıda kalacak. Bunlar kesin tarihler değil.”

YSK'dan ayrılırken, “seçmen sayısındaki 6 milyonluk artışla ilgili inceleme yapıldı mı?” sorusu üzerine de Aydın, “Daha önce insanlar kendileri gelip yazdırıyordu. Şimdi ise otomatik olarak 18 yaşını dolduranların dahi kaydı yapıldı” yanıtını verdi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de tartışmalarla ilgili olarak, “2007'de esas alınan seçmen listesi 1997'de ev hapsi yapılarak gerçekleştirilen nüfus sayım sistemine göre oluşturulmuştu. Aradaki 6 milyonluk fark, 11 yıllık süre içinde 18 yaşını dolduranlar ile gidip kendisini seçmen olarak yazdırmayanlardan kaynaklanıyor. Ben de başta tereddüt ettim. YSK başkanı ve teknik birimlerle görüştüm. Anlattılar. Şimdi daha doğru verilerek ulaştık” diye konuştu.

Hayali adreste 360 seçmen

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde 'Yurt Sokak No:15' adresinde 360 seçmenin kayıtlı görünmesi ortalığı karıştırdı. Ev gösterilen adresin Polis Meslek Yüksekokulu'nun Öğrenci Yurdu olduğu, polis adaylarının okul yönetimi tarafından topluca Nüfus Müdürlüğü'ne götürülüp seçmen yazdırıldığı ortaya çıktı. CHP'li milletvekili İsa Gök, kaydın İçişleri Bakanlığı'nın ısrarıyla yapıldığını öne sürürek, Konya İl Seçim Kurulu'na itiraz ettiklerini belirtti.

Muhtar Cumhur Yaman, seçmen listelerini askıya çıkarırken, 360 seçmenin yazılı olduğu ancak bugüne kadar hiç bilmediği 'Yurt Sokak No:15' adresiyle karşılaştı. Sokağı araştıran Yaman, mahelle yakınında bulunan Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Yurdu'na ulaştı. Yaman, yurtta kalan 360 polis adayı öğrencinin, seçmen listelerine itirazlar başlayınca okul görevlileri tarafından topluca Nüfus Müdürlüğü'ne götürülerek kaydedildiğini öğrendi. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise “Bu genel uygulama, yurtlarda kalanlar kaydedilebilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler