Seçim sandığına 'JET'li çözüm !

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalınması halinde gurbetçi oylarının Türkiye’ye 15 gün içinde nasıl ulaştırılacağı konusundaki tartışmaları Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ açıklığa kavuşturdu. Bozdağ, “Oyları taşımak gerekirse için özel uçak bile

Seçim sandığına 'JET'li çözüm !

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalınması halinde gurbetçi oylarının Türkiye’ye 15 gün içinde nasıl ulaştırılacağı konusundaki tartışmaları Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ açıklığa kavuşturdu. Bozdağ, “Oyları taşımak gerekirse için özel uçak bile gönderebiliriz” dedi

Türkiye, 2014 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, ilk kez halk oylaması ile gerçekleştirecek. Yurt dışında yaşayan seçmenlerin gümrük kapıları yerine, bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda oy kullanmalarını öngören anayasal düzenleme de, ilk kez cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanacak.

Sçimlerin ilk turda tamamlanmaması, 15 gün sonra ikinci tur seçimlerin gerçekleşmesi durumunda ise, yurtdışında yaşayan vatandaşların oylarının sayımı, Türkiye’ye getirilmesi ve Türkiye’deki oylara dahil edilmesi ile ilgili takvim tartışmasına formül bulundu.

30 GÜN FORMÜLÜNE RET

AK Parti, cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki iki tur arasındaki sürenin 15 günden 30 güne çıkartılmasını önermiş ancak muhalefet bu öneriyi reddetmişti. Hükümet, muhalefetin süre düzenlemesi konusundaki ret yanıtı üzerine, oyların Türkiye’ye zamanında getirilmesi konusunda başka bir formüle yoğunlaştı.

Yurtdışı Türklerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BUGÜN’e yaptığı açıklamada, yurtdışındaki vatandaşların oy kullanması için gereken bütün tedbirleri alacaklarını belirtti.

TÜM TEDBİRLERİ ALIYORUZ

Bozdağ, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız konsolosluklarda oy kullanabilecek ancak bazı ülkelerde konsolosluk dışında da oy kullanılması imkanı sağlanacak.

Vatandaşlarımızın rahat şekilde oy kullanması için gereken bütün tedbirleri alıyoruz. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın oy kullanması için hükümet olarak Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) her türlü desteği vereceğimizi ifade ettik. Gerekirse oyları taşımak için özel uçak bile gönderebiliriz.”

Oy kullanabilmek için kayıt yaptırın!

Vatandaşların oy kullanması için kayıt yaptırmaları gerekiyor. Konsolosluklar aracılığıyla yurtdışındaki vatandaşlara 17 Temmuz’da yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt çağrısı yapıldı. Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıt olabilmek için ise adres beyanı gerekiyor.

Sandıklar 45 gün önce kurulacak

Yurtdışındaki vatandaşların oy verme işlemleri seçimden 45 gün önce başlayacak. Ancak süre konusunda YSK yetkili konumda. Yabancı ülkedeki seçmen sayısı gözetilerek oy kullanma gün süresi, Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak YSK tarafından kısaltılabiliyor.

Yurtdışındaki seçimlere ilişkin tüm takvime de Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak YSK tarafından karar veriliyor. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu, yurt içerisinde oy verme süresi bittikten sonra, ağzı mühürlü olarak gelen oy torbalarının sayım ve dökümünü yaparak tutanak düzenliyor.

Ancak iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimindeki süre sorunu nedeniyle oyların özel uçakla Türkiye’ye getirilmesi formülü bulundu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset