Seçim barajında sürpriz adım

 AK Parti, hem yurtdışı hem de yurt içinden eleştirilere neden olan yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi için adım attı. AK Parti, anayasa değişiklik teklifinde seçim barajının dayanağı olan düzenlemeye yer vermedi. Sabah gazetesinde yer alan habere g

Seçim barajında sürpriz adım

 

AK Parti, hem yurtdışı hem de yurt içinden eleştirilere neden olan yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi için adım attı.

 

AK Parti, anayasa değişiklik teklifinde seçim barajının dayanağı olan düzenlemeye yer vermedi.

 

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; AK Parti'nin, Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu teklifinde bazı düzenlemeler yer aldı.

 

Yüzde 10'luk seçim barajının dayanağını anayasanın "seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir" fıkrası oluşturuyor. Anayasa Mahkemesi, bu hükme dayanarak yüzde 10'luk barajı iptal etmedi. AK Parti'nin teklifinde, bu düzenlemeye yer verilmedi.

 

Anayasanın bu şekilde kabul edilmesi halinde seçim barajının da daha aşağı çekilmesi gündeme gelebilecek. Anayasa Mahkemesi, "yönetimde istikrarı zedeler" gerekçesiyle barajın düşürülmesini iptal edemeyecek. Avrupa ülkeleri içinde en yüksek seçim barajı Türkiye'de. Yüzde 7'lik baraj ile Türkiye'yi Rusya izliyor. Almanya, Belçika, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya yüzde 5, Avusturya, Bulgaristan, İtalya, Norveç, Slovenya, İsveç yüzde 4, İspanya, Yunanistan, Romanya, Ukrayna yüzde 3, Danimarka yüzde 2, Hollanda yüzde 0.67 baraj uyguluyor.

 

AK Parti, seçim yasalarında yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılan seçimlerde uygulanmaması hükmüne de önerisinde yer vermedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler