Özak'ın barajı 75 puan

Trabzonspor'un eski kaptanı yöneticisi, Başkanı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak Trabzon'da hem siyasetin hem sporun nabzını tuttu.  Bakan Özak İl Genel Meçlisi ve Belediye Meclis üyelerinin tanıtım toplantısı için geldiği Trabzon'da haber61'e konu

Özak'ın barajı 75 puan

Trabzonspor'un eski kaptanı yöneticisi, Başkanı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak Trabzon'da hem siyasetin hem sporun nabzını tuttu.

 

Bakan Özak İl Genel Meçlisi ve Belediye Meclis üyelerinin tanıtım toplantısı için geldiği Trabzon'da haber61'e konuştu.

 

Özak, Trabzon Belediye seçimlerini alacaklarını söylerken, Trabzonspor'un da kalan 13 maçın 10'nu kazanması halinde lig şampiyonu olacağını iddia etti. Özak'ın şampiyonluk barajı 75 puan.

 

Belediye ve İl Genel Meclisi üyeleri tanıtıldı, adayları nasıl buldunuz ?

 

 “Bu listeyi kimse yapmadı. İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyelerini bazı dengeleri kriterleri göz önünde bulundurarak belirledik. Mesleki ve, yöresel dengeleri korumaya gayret ettik. Ayrıca Trabzon'un sevilen simalarını da listelere koymaya çalıştık. Ancak dışarıda kalanlara da haksızlık yapılmış olabilir. Bakın, 50 ayrı liste yapsak, 50 si de tartışılabilirdi. Hizmet yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Seçilecek arkadaşlara da başarılar diliyorum. Siyasette her seçiş, bir vazgeçiştir. Türkiye'de, en iyi 20 kişiden birimiyim de, ben bakan oldum. Ülkemizde bu işi benden daha iyi yapabilecek, bir çok insan vardır. Ancak, Allah bize nasip etti. Bu bir nasıp işidir”

 

 2500 kişiye burs verecekseniz kriterleri nasıl belirleyecek ve gereken kaynağı nerden bulacaksınız?

 

“Bakın burs için önce adaleti korumanız, Yani bursu adaletli dağıtmanız ve burs kriterlerini doğru belirlemeniz gerekir. Bunu ülkemizde Türk Eğitim Vakfı , Yurtkur yapıyor, bizim Vakfı yapıyor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Bunu Trabzon Belediyesi de yapabilir. Sosyal ve ekonomik durumuna, okuduğu okula, ailesinin durumuna bakarsınız, ihtiyaçlıysa burs verirsiniz.

 

Burs verirken, o bizim partiden mi, bunun yakını mı ,adamı mı? diye bakarsınız hata yaparsınız. Bu Allah'ın da, kulun da istemediği bir olaydır. Önemli olan bu kaynağı bulmaktır. Biz Vakıf medeniyetinin torunlarıyız. Osmanlıda Vakıf medeniyeti vardır. Bizim dernek 250 öğrenciye burs veriyor. 240'ını tanımayız. Bize talep gelir inceleriz ve şartları uygunsa burs veririz. CHP'nin TBMM de bursları iptal ettirmesi çok kötü oldu. Trabzon Belediyesinin bu kadar az insana burs vermesi de yanlıştır. Bu sayı daha fazla olmalıydı”

 

Belediye başkan adayınız 100 e yakın projesi olduğunu söyledi. Bunları gerçekleştirmek için zaman yeter mi ?

 

“Partimizin belediye başkan adayı, Orhan beyin 100'den fazla projesi var. Biz işe bu projelerin öncelikli olanlarından başlayacağız. Bunların biz borçlanacağız,b iz para bulup yapacağız. Ayrıca sosyal sorumluluk alanında görev alan hayırseverlere de yaptıracağız.5 yıldır Trabzon Belediyesi bir Kadın Sığınma evini yaptıramadı. Kuru Gıda Toptancıları yerini yaptıramadı. Burs olayı yapılamadı. Hatta 1 metre kamulaştırma yapamadı.

 

Şimdi Ayasofya Kilisesinin etrafını, Turizm Bakanlığı yaptırsın diyorlar.Tamam yaptırsın da, diyelim yaptıramadı. Sen yap o zaman. Denizli'ye gidin Manisa'ya gidin bir bakın bakalım o belediyeler neler yapıyor. Başkan adayımızın bir projesi de Erdoğdu yolunun genişletilmesi. Burayı Karayolları yapacak. Biz de kamulaştırma da yardımcı olacağız. Bu biraz ufuk ve cesaret işidir”

 

 

Milletvekili Kemalettin Göktaş Belediye ile ilgili usulsüzlük  dosyalarından söz etti, siz dosyaların içeriğini biliyor musunuz?

 

Ben Kemalettin Göktaş beyin açıklayacağını söylediği Belediyede ki usulsüzlüklerle ilgili dosyanın içeriğini bilmiyoruz. Biz delilsiz, belgesiz kimseyi suçlayamayız. Hiç kimseye yargısız infaz yapmayız. Kemalettin beyle oturup konuşacağız. Eğer bu yolsuzluk dosyaları gerçekten açıklanmaya değerse o zaman açıklar.

 

Orhan Beyle dolaşmanız diğer siyası partileri ve başkan adaylarını rahatsız ediyor. Bu yönde size eleştiriler var.

 

“Ben Ak Parti Milletvekiliyim. Şu anda da siyaset yapıyoruz. Ben bağımsız bir bakan değilim, bağımsız milletvekili de değilim. Sayın Baykal şuan mitinglerde konuşuyor, o ildeki belediye başkan adayını desteklemiyor mu ? Bende diyorum ki CHP'liler her seviyede, Genel Başkanları dahil, gelsin bizim karşımızda olsun, mutlu olurum. Bakın Volkan Bey,”Ben CHP'liyim “demiyor. Biz de zaten onun altıok ambleminin altında resmini göremedik. Bana göre CHP'liyim dememekle oyunu artırmaya çalışıyor. Yaptığı bu , belki de doğrusu da bu. Trabzon, CHP Genel başkanı Volkan bey, AKP genel başkanı Recep Tayip Erdoğan ve Trabzon Belediye Başkan adayı Orhan bey arasında bir seçimi yapacaktır.

 

Boztepe seyahat programlarında yer alırdı. Kent öyle bir çirkin görüntü aldı ki artık kimse gelen misafirlerini Boztepe”ye getirmek istemiyor. Kentin çirkin görüntüsünü değiştirebilecek misiniz?

 

“Bu kent son 5 yılda bu hale getirilmedi. Burada suçu bir kişiye yüklememek gerekir. Biz Trabzon'un görüntüsünü değiştirecek bir çok projeye imza attık. Mesela sahil geçişini düzelttik, Tanjantını bitirdik, Zağnos''u düzelttik. Çöp sorununu çözdük. Bunları yapan iktidar, Tabakhaneyi de yapar, Boztepe'de de Çömlekçi de de kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirir. Ancak bu işler öyle 2 ya da 3 yılda bitirilemez. Belki beş yıl da, ya da 5+5 yılda biter.Örneğin Tanjant yolu tam 24 yılda bitti. Bu yolun yüzde 40'ını 2,5 yılda bizim iktidar bitirdi. Sahil yolunun yüzde 40 ı 17 yılda tamamlanabilmişti. Biz bu yolun yüzde 60'lık bölümünü 5 yılda bitirdik. Demek ki istenince oluyormuş. Zamanı, parayı ve bilgiyi iyi yönetirsen bu işleri başarırsın”

 

 

“Trabzonspor'da bir  çok ilk sizle başladı. İstanbul'da ki araziyi yöneticiyken aldınız. Şimdi TS yönetimi bazı yerler için girişimde bulunuyor onlara destek oluyor musunuz ?

 

Trabzonspor yönetimini öncelikle tebrik etmek gerekir. Sadri bey de inanılmaz bir heyecan var .Hayrettin bey ve ekibi iyi çalışıyor.Takım ve kulüp performansını artırmak için gecelerini gündüzlerine katıyorlar. Bakın bu yönetimin yaptığı HES projesi bir örnek. Ve bu dünyada belki de bu ilktir. Bizimde katkımız oluyor. HES projesinde Tufan Aydoğan beyin inanılmaz çabaları vardı. Bunu TS yönetim aldı. Şimdi bizim Belediye başkan adayımız O Fevzi Gümrükçüoğlu'nun bir projesi var. Seçimleri kazanırsa Atasu da Hidroelektrik santralini belediye yapacak ve Trabzonspor'u da oraya ortak edecek. Hani şimdi ki Belediye başkanımızda böyle bir şeyi yapabilseydi. Bu başkanımızın Trabzonspor'a çok katkısı olmadı.  Sadece SMS'lerle de Trabzonspor'a katkı olmaz. Biz bunun yüz katını yaptık,ancak söylemiyoruz. İstanbul'da 99 dönümlük bir azı var. Orayı almaya çalışıyoruz. Trabzonspor yönetiminin 2.bir hidroelektrik santrali alma girişimi var, ona da yardımcı oluyoruz. Çimento fabrikasının arka tarafında bir benzin istasyonu yapma istekleri var. Ancak yasal olarak orda alt yapıda bir sorun var. Biz Belediyeyi aldıktan sonra da yada almadan da bu sorunun çözümüne yardımcı olabiliriz. Ancak bu işler yasal ve ahlaki olacak. Ayrıca şehirde bunu onaylayacak. Fuar alanında neler yapılır ona bakıyoruz. Yat limanını (marina),DLH aldı valiliğe verdi, valilikte bu alanı Trabzonspor'a devretti. Biz Trabzonsporla birlikte düşüneceğiz”

 

Sivasspor'un şampiyon olması Trabzonspor'un Anadolu'da gücünü azaltır mı?

 

Hayır azaltmaz.  Biz olamazsak ben onların olmasını da isterim. Ancak Sivassporla Trabzonspor'u karıştırmamak lazım. Bu kentte 100 yıldır futbol oynanıyor.Bu kent 2 Federasyon başkanı 2 milli takım teknik direktörü ve sayısız milli takım futbolcusu yetiştirdi. 15'e yakın da ulusal basında yazarı var. Bu açıdan karşılaştırma yapmak hata olur. Sivas kentinde yaşayanların çoğu Sivassporlu bile değil.Ancak Trabzon'da yaşayanların hatta Trabzon dışında yaşayan Trabzonluların tamamı Trabzonsporlu . Ben  Sivasspor'un şampiyon olmasını isterim. Sivasspor bu ayniyet duygusunu geliştirirse ve dediğimiz değerleri kazanabilirse ben çok, çok memnun olurum.

 

Gökhan Ünal'ın alınmasında başkan Sadri Şener parayı öğrenmeyin diye sizi beklememiş. İmzayı attırmış .Hakikatten sizi beklemedi mi ?

 

“Gökhan gerçekten çok değerli bir oyuncu. Transferinden de ben memnunum. Ancak transfer döneminde ben  başkana dedim ki”  ona çok para verme(gülüyor).  Parayı euro olarak vereceksen o zaman ödeme süresini uzan tut. Sakında çok fazla bir rakam verme  dedim. Ancak Gökhan'a  Fenerbahçe de talipti. Bu nedenle Sadri bey acele olarak Gökhan'a imzayı attırdı. Sadri Bey çok pratik bir isim. Bakın başkan oyuncu transfer etmekte benden çok daha cesur.Ben transfer konusunda onun kadar cesur değilim. O alacağım dedi mi gidip oyuncuyu alıyor. Gökhan isabetli bir transfer. Zaten başkan göreve geldiğinde Trabzonspor'un futbolcu kadrosunun, çok eksikleri vardı. Bu eksiklerin tespit edilerek, tamamlanması gerekiyordu”.

 

Trabzonspor'un şampiyonluk şansını nasıl görüyorsunuz.Trabzon kaç puan toplarsa şampiyon olabilir ?

 

Bu takım yeni kuruldu. Ancak iyi bir performans gösterdi. Şuana kadar da ligde 3 kez mağlup oldu. 3 kez mağlup oldu diye kimse moralini de bozmasın. Trabzonspor bundan sonra 2 ,yada 3 kez daha da yenilebilir.Trabzon 3 kez , Sivas ise 2 kez yenildi, ancak bu sürede  diğer zirve adayı takımlar en az 5 kez mağlup oldular. Bu sezon benim tahminim şampiyon olmak için 75 puana ulaşmak gerekli. Trabzonspor'un önünde 13 maç ve alınacak 39 puan var. Trabzon 10 maç kazanırsa şampiyon olur. Trabzonspor'un kalan maçlarının 7 si içerde 6 sı dışarıda. Yani fikstür de lehinde. Bu takımın şampiyonluğuna en çok sevineceklerden biride benim.Fakat Trabzonspor bu sezon ligde hangi dereceyi  alırsa alsın,benim için başarılıdır.

 

Geçen sezona bir bakın. Trabzon nerelerdeydi, kaç tane kombine satmıştı, ürün satış gelirleri ne kadardı, seyircisi nerdeydi, ligi kaçıncı sırada bitirdi, ne kadar reklamı vardı,Trabzonspor'a bugünkü gibi  ilgi var mıydı?

Bu yönetimin eksiği var mıdır? Tabii ki vardır. Real Madrid yönetiminin de eksiği vardır. Olabilir de.

 

Avni Aker stadyumu  UEFA kriterlerine uygun hale getirilebilecek mi ?

 

“Konu ile ilgili olarak ben, Sadri Bey, Spordan sorumlu devlet bakanımız Murat Başesgioğlu ve yönetici Nejmettin Aytekin ile  bir toplantı yaptık. Trabzonspor Avni Aker'e harcadığı paranın bir bölümünü gelecek sezon GSGM'ye Avni Aker için ödeyeceği kiralama bedeline mahsup etmek istiyor. Bakan Başesgioğlu da buna formül arıyor. Avni Aker maraton tribünün üstü kapatılacak. Ayrıca Atış Poligonu yıkılarak yerine, çok  katlı otopark yapılacak . Böyle bir uygulama ile Stadyum rehabilite edilir ve  UEFA kriterlerine uygun hale getirilir”

 

Siz 96'da şampiyonluğa oynayan kadroya  oyuncu almadınız diye eleştirildiniz, bu yönetimde Alanzinho'yu aldığı için, eleştiriyor.

 

“Ben şunu bilirim. Asla iyi oyuncunuzu satmayacaksınız. İyi oyuncuyu satmamakta iyi bir transferdir. Ben o dönem  Ogün'ü, Abdullah, Hami'yi ,Ünal'ı sattırmadım.  Biz o dönem iyi bir kaleci alsaydık kesinlikle şampiyon olurduk. Eğer Rüştü bizim kalecimiz olsaydı, biz kaybettiğimiz Fenerbahçe maçını  6-0 kazanırdık. Bir de o dönemki kadroyla ve o günkü şartlarla, bugünü karşılaştırmak doğru değil. Biz o dönem  17 –0 kazanacağımız, Van maçını kaybettik. Bu gün öyle değil.

 

Trabzonspor bu sezon daha bir şey kaybetmedi.Denizli mağlubiyeti ile, Van maçını kıyaslamayın sakın. Hani o 96 da ki  günlere geri dönebilsek.1996 da 26 maç kazanıp  82 puan topladık. Bu sezon ise 26 maç kazanan takım 10 puan farkla lig şampiyonu olur”

 

Röportaj: Orhan ÇAVUŞOĞLU

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset