Onlar 'Peze..k'i böyle savunmuştu!

Dönemin Başbakan'ı Necmettin Erdbakan'a "Pez..." diyen Jandarma Erzurum Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Özbek'e başta Demirel olmak üzere bir çok kişi sahip çıktı.Osman Özbek'in 17 Nisan 1997'de Başbakan Erbakan'a yönelik 'pez...' şeklindeki hakaretinin ü

Onlar 'Peze..k'i böyle savunmuştu!

Dönemin Başbakan'ı Necmettin Erdbakan'a "Pez..." diyen Jandarma Erzurum Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Özbek'e başta Demirel olmak üzere bir çok kişi sahip çıktı.

Osman Özbek'in 17 Nisan 1997'de Başbakan Erbakan'a yönelik 'pez...' şeklindeki hakaretinin üzerinden tam 15 yıl geçti. Dönemin siyasetçileri, askerleri ve hukukçuları ise hakarete tepki göstermek yerine Özbek'e sahip çıktı. Özbek'in küfrüne en ilginç yorum ise Demirel'den geldi: 'Bu bir boşalmadır...'

28 Şubat soruşturması kapsamında dün, yani 15 Nisan'da Batı Çalışma Grubu'nda görevli 9 üst düzey subay tutuklanarak tankların yürütüldüğü Sincan'daki cezaevine gönderildi.

Bundan tam 15 yıl önce 15 Nisan 1997'de ise dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın ailesi ile birlikte Hacca gitmesi apoletli medyanın manşetlerinde 'Hanedan Hacda' ifadesiyle yer alıyordu.

17 Nisan 1997'de ise Jandarma Erzurum Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Özbek, Hac ziyareti nedeniyle Erbakan'a 'Pe...' sözleriyle hakaret edecekti. Siyasilerin ve hukukçuların tek vücut olarak Başbakan'a hakaret eden kişiye tepki göstermesi gerekirken ağız birliği etmişçesine hepsi Özbek'e destek çıkacaktı..

MASUMLAŞTIRMA ÇABASI

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Bu bir boşalmadır. Hacda dağıtılan kağıtlarla bir piyese duyulan infialdir" sözleriyle olayı masumlaştırmaya çalışırken, Özbek'e destek çıkan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal ise, "Hiç kimsenin ağzına fermuar dikecek halimiz yok" diyecekti..

'Üst düzey bir askeri yetkili' de Fikret Bila'ya "Osman Paşa az bile söylemiş. Astsubayından generaline kadar tüm ordunun hislerine tercüman oldu" diyerek desteğini gösterecekti

O dönem Özbek'e destek verenlerden biri de CHP lideri Deniz Baykal'dı. Baykal, "Hükümet kaldıkça sürekli olarak kriz meydana geliyor. Hükümet kaldığı sürece kriz de sürecek" diye konuşmuştu.. Erbakan'ın hac dönüşü, "Bir hafta gittim. Hepinizin ayarı bozulmuş" sözlerine de tepki gösteren Baykal, Çevik Bir'in 'Balans ayarı yaptık' sözüne atıfta bulunarak, "Buna psikolojide 'Freudyen Sprit' denir. Bu halde kişi kompleksi olan kelimeye takılır. Erbakan da son zamanlarda bir ayar takıntısı var" ifadelerini kullanmıştı.

ÖZDEN DE DESTEK ÇIKTI

Genelkurmay'da verilen 'İrtica brifingleri'ne katılan ve daha sonra Refah Partisi'ne kapatma kararında 'evet' oyu veren dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden ise Erbakan için, "Kendi gözündeki merteği görmez. Başkasının gözündeki çöpü görür. Onlar önce kendi ayarlarını düzeltsinler" şeklinde konuşmuştu. Özden, Özbek'in sözleriyle ilgili olarak da, "Ben bunları 20 yıldır söylüyorum. Hem de daha sert biçimde ama bazı kişiler söyleyince böyle olay oluyor. Susmak doğru değil. Herkes konuşmalı" diye konuştu. ANAP lideri Mesut Yılmaz da, gazetecilerin sorusuna "Bir ayar bozukluğu olduğu doğru" cevabını vermişti.

Niye büyütüyorsunuz?

O dönem DYP kontenjanından Milli Savunma Bakanı olan CHP Milletvekili Turhan Tayan da üyesi olduğu kabinenin Başbakanına hakarete karşı durmak yerine, Özbek'e arka çıkmayı tercih etti. 

Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın "Özbek hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmalı" şeklindeki açıklamasını değerlendiren Tayan, Özbek'in sözlerini 'istisnai bir olay' olarak niteleyerek şunları söyleyecekti: 

"Tuğgeneral Özbek, Erzurum'da oynanan bir piyese duyduğu tepkiyi dile getirmiştir. Özbek, TSK adına konuşmadı. Konuşması şeklen yadırganabilir ancak oynanan piyesin içeriğinin de ne kadar tüyler ürpertici ortadadır." 

O dönem DYP Kilis Milletvekili olan eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş ise, Özbek'i çok iyi tanıdığını belirterek, "16 sene dağlarda gezmiş vatansever bir kahraman evladımızdır. Erzurum'da irticai bir oyun görmüş. Üslubunda kastını aşmış olabilir, niye büyütüyorsunuz?" ifadesini kullanmıştı.

Ve bir özel not..

Merhum Erbakan vefat ettiğinde yukarıda isimleri sayılanların tamamı cenaze törenine katılmış veya çelenk göndererek üzüntülerini dile getirmişlerdi. Türk Silahlı Kuvvetleri ise Erbakan'ın ölümünü, "Büyük bir devlet adamını kaybettik" sözleriyle duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset