Ne olacak fındık ve çaycının hali

CHP Trabzon İl başkanı Necip Yıldız, iktidara yolsuzlukları ortadan kaldırmak, yoksulluğu yok etmek, yasakları ortadan kaldıracağım diye gelen Ak Parti'nin yolsuzlukların içine gömüldüğünü söyledi. Yıldız, yaptığı açıklamada yoksulluğun tavan yaptığını be

Ne olacak fındık ve çaycının hali

CHP Trabzon İl başkanı Necip Yıldız, iktidara yolsuzlukları ortadan kaldırmak, yoksulluğu yok etmek, yasakları ortadan kaldıracağım diye gelen Ak Parti'nin yolsuzlukların içine gömüldüğünü söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada yoksulluğun tavan yaptığını belirterek, “Türkiye yasaklar ülkesine dönüştürülmüştür. 7 yıllık AKP iktidarının en büyük başarısı gündemi değiştirmek. Bugün yine ortaya bir belge atarak Türkiye gündemini aslı olmayan söylentiler üstüne kurmaktadır. Oysa Türkiye'nin ve bölgemizin gündemi var olan ekonomik sıkıntıları ortadan kaldırma gücüne sahip olamayacaktır” dedi.

Bölgenin ekonomik ve endüstriyel iki ürünü olan çay ve fındık, üreticisinin bulunduğu durumu ortadan kaldıramayacağını ifade eden Yıldız, “Çay ve fındık üreticimize Cumhuriyet Halk Partisi olarak sahip çıkacak, bulundukları durumu kamuoyuyla paylaşıp çözüm bulmaya çalışacağız. Bölgemizde milyonlarca aileyi ilgilendiren esas konular ya hiç gündeme gelmemekte veya ikinci, üçüncü sıraya itilmektedir. Bölgemizde Araklı'dan Hopa'ya kadar milyonlarca aileyi ilgilendiren ve yörenin önemli gelir kaynaklarından biri olan Çay tarımı ile ilgili taban fiyatı açıklanmış ve yaş çay alımları bu fiyatlandırma üzerinden yapılmaya başlanmıştır.
Açıklanan yaş çay alım fiyatı, destekleme alım fiyatları ile birlikte 90,5 kuruştur. Oysa sendikalar tarafından açıklanan açlık sınırı 735 TL Yoksulluk sınırı ise 2350 Tl olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar ve hesaplamalar sonucunda çay üreticisi bir ailenin açlık sınırına ulaşabilmesi için yaş çayın alım fiyatının kilo başına 1.36 TL. Olması gerekmektedir. Bu fiyatın Türkçe karşılığı şudur: Son yıllarda açıklanan yaş çay fiyatları ile başka geliri olmayan milyonlarca hemşerimizin açlık sınırı altında yaşamaya mahkûm olmasıdır. Artışların sözde ÜFE ye göre % 8,5 olması uygunmuş gibi görülebilir. Fakat 2008 – 2009 yıllarında çayın üretimi için yapılan girdilerin artışı % 35 in üzerinde olmuştur.Bu fiyatlar hiçbir zaman üreticinin yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamaz” olduğunu kaydederek, şunları kaydetti:

“Yine Doğu Karadenizin ikinci yaşamsal ürünü olan fındık tarımının hasat zamanı yaklaşmaktadır. Hükümetin bu yıl fındık ürününün hangi kurum tarafından alınacağını, fındık üreticisinin geçmiş yıllardan gelen sorunlarının nasıl çözüleceğini kamuoyuna çok kısa bir sürede açıklamalıdır. Bölgemizde yıllardan beri bayram gibi beklenen fındık ayı artık üretici için kâbus ayı olmuştur. Evlilikler için bu ayda gün alınır, Devlet memurları izinlerini bu aylara ayarlar, Esnaf çek ve senetlerini bu ayları tarih alarak verirlerdi. Borçlarını ödemek için olmadık yüklerin altına giren fındık üreticisinin ürününü pazara sürdüğü anda parasını almanın yolu açılmalıdır. Türk fındık üreticisi diğer ülkelerin ucuz hammadde üreticisi olmamalıdır. Dünyanın en lezzetli ve aranan fındığı Türk fındığı ve özellikle Karadeniz fındığıdır. Her alanda diğer ülke fındıkları ile rekabet üstünlüğüne sahip olduğumuz fındık ürününden elde edeceğimiz gelir bir avuç aracıya ve tefeciye yedirilmemelidir. Fındık üreticisi kesinlikle desteklenmelidir. Yaklaşık 1,5 aylık bir süre sonra açılacak fındık sezonundaki belisizliklerin ortadan kaldırılarak sorunların çözülmesi yönünde kesin tedbirler alınmalıdır”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset