'Ne anlama geliyor bilen yok'

30 eğitim uzmanıyla “4+4+4”ü masaya yatıran CHP, teklife ‘imam hatipler’ üzerinden değil, ‘pedagojik gerekçelerle’ muhalefet edecekCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “AKP bu yasayı din eğitimi için getiriyor ama dürüst değiller. Din eğitimi başlığı alt

'Ne anlama geliyor bilen yok'

30 eğitim uzmanıyla “4+4+4”ü masaya yatıran CHP, teklife ‘imam hatipler’ üzerinden değil, ‘pedagojik gerekçelerle’ muhalefet edecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “AKP bu yasayı din eğitimi için getiriyor ama dürüst değiller. Din eğitimi başlığı altında getirselerdi bizim de görüşlerimiz olurdu” dediği öğrenildi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 30 eğitim uzmanını dinleyerek “4+4+4 düzenlemesi hakkında görüşlerini aldı. Sheraton Otel’de 5 saat süren toplantıda, akademisyenler, emekli bürokratlar ve bazı sivil toplum kuruluşu yetkililerini tek tek dinleyen Kılıçdaroğlu’nun katılımcılara, “Üniversiteler eğitimi temelden ilgilendiren bir konuda sus pus. Kimseden ses çıkmıyor. Ne hale geldik. Nasıl konuşmazlar anlam veremiyorum. Bize anlattığınız görüşleri lütfen kamuoyu ile de paylaşın” dediği öğrenildi. Uzmanlardan yasaya ilişkin “pedagojik” ve “bilimsel” görüş alan CHP lideri, ardından grup başkanvekilleri ve milletvekilleriyle bir araya geldi. Pazartesi Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülüp, hafta içinde de Genel Kurul gündemine getirilmesi beklenen düzenlemeye ilişkin CHP’nin izleyeceği muhalefet stratejisi masaya yatırıldı. Buna göre CHP yasaya “imam hatipler” üzerinden yüklenmeyecek, muhalefetini “pedagojik” ve “bilimsel” gerekçeler oturtacak. CHP lideri toplantıda, “AKP bizi oyuna çekmek istiyor. İmam hatiplerle ilgili AKP yöneticileri açıklama yapıp bizi bu okulların karşısındaymışız gibi göstermeye çalışıyor” değerlendirmesi yaptıkları öğrenildi.

‘Dürüst olsalardı’
Edinilen bilgiye göre CHP lideri Kılıçdaroğlu toplantılarda şu değerlendirmelerde bulundu: “İmam hatip konusu ısıtılıp ısrarla din alanına çekilmek isteniyoruz. AKP yasayı din eğitimi ve öğretimi başlığı altında getirse daha dürüst olurdu. Ama eğitim başlığı ile getirdiler. Bu düzenlemeler seçim bildirgelerinde bile yok hatta bakanlıkta çalışanlarının bile haberi yok. Din eğitimi başlığında getirilseydi CHP olarak bizim de söyleyeceklerimiz olurdu. Bu yasa bu haliyle cumhuriyetin eğitim ile ilgili tüm kazanımlarına darbe vuracak. Geniş ve kapsamlı bir konu din eğitimi altına çekilmek isteniyor. Bütün yurttaşların sorunu olduğu için bu konuda herkes konuşmalı. Eğitim tarihinin en kapsamlı değişikliklerini en radikal değişikliklerini yapıyorlar ve gizli tutularak yapıldı. Üniversiteler ve anneler konuşmalı. Herkesin geleceğini ilgilendiriyor.”

CHP’nin itirazları
CHP yasaya şu temel konularda itiraz edecek:

1) 5 yaş okula başlama yaşı için erken. Gelişimini tamamlamayan çocuklar okulda aynı binada kendisinden 10 yaş büyük çocuklarla eğitim alacak, doğru değil.

2) Mesleki yönlendirme ikinci kademede yani çocuk 10 yaşındayken başlayacak. Ailesinin baskısıyla seçmeli dersler alacak, sağlıklı değil.

3) Seçmeli derslerle yönlendirme denilse de her istenen alanda nasıl ders verilecek. Bu seçmeli dersleri hangi öğretmen verecek, öğrenciler zorlanacak.

4) İlk kademe 4’ün ardından yeni bir kademe olan ikinci 4’e geçişte de sınav gündeme gelebilecek. Bu geçiş nasıl sağlanacak? Bu dershane sistemine bağlı bir eğitime neden olabilir.

5) Eğitim sistemindeki 1950’den bu yana yapılan en köklü değişiklik için neden görüş alınmadı? Neden acele edildi? Her kesimde uzun uzun tartışılması gerekiyordu. Gerekise 1 yıl süren toplantılar yapılmalıydı.

6) Yoksul geri bölgelerdeki eğitim daha fazla çökecektir. Çocukların okulla bağı kopabilir.

7) 4+4+4 modeli için fiziki mekan ve alt yapı hazırlıkları hakkında sağlıklı veriler ortaya konulmalıdır.

‘Siyasi otoritenin bilgisinde hazırlandı’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, ”Sizinle ilgili fezlekenin Meclis Başkanlığına ulaştığı haberi geldi. Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz” demesi üzerine ise, şöyle konuştu: ”Bu fezleke demokrasi açısından bir utanç belgesidir. Ana muhalefet partisine ’sen belli konularda düşüncelerini söyleme, kamuoyuyla paylaşma’ deme fezlekesidir bu. Demokrasinin temeline dinamit koyma fezlekesidir bu. Bu fezleke, siyasi otoritenin bilgisi ve algısı doğrultusunda hazırlanan bir fezlekedir. Çünkü o fezleke sonucunda Sayın başbakanın söylediği bir laf var; ’Olması gereken oldu’. Yani oh oldu. Buradan sayın başbakana çağrı yapıyorum; madem olması gereken oldu, onun gereğini yapın, dokunulmazlığımı kaldırın, ben gidip yargılanmak istiyorum.”

Pozantı Cezaevi ile ilgili bir soru üzerine Adalet Bakanlığının aldığı önlemlerin yeterli olmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu,“Çok geç kalmış bir olay. 2 yıl önce dilekçeler verilmiştir. 2 yıldır ne yapıyor Adalet Bakanlığı?” dedi.

‘4+4+4 ne anlama geliyor bilen yok!’
CHP’lilerin uzmanları dinlediği toplantıya girmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, teklifin geri çekilmesi çağrısında bulunarak şunları söyledi:

-Çocuklarımızın nasıl yetişmesi gerekir, bununla ilgili olarak pedagogların, bilim insanlarının, eğitimcilerin görüş bildirmesi lazım çünkü bu konunun uzmanı onlar. Nasıl bir ameliyathaneye cerrah girer, siyasetçi girmezse milli eğitim konusu da böyledir. Burada da eğitimcileri, pedagogları dinlemek gerekir. Medya mensubu arkadaşlarımdan rica ediyorum, televizyon yöneticilerinden rica ediyorum; halka ’yeni getirilen eğitim sisteminden sizin bilginiz var mı’ diye sorsunlar. Çocuklarınız eğitilecek, 4+4+4 ne anlama geliyor bilen yok. Kendi çocuğunu eğitecek bu anne-baba nasıl olur da bunlar bilinmez. Milli Eğitim Bakanlığı bu tasarıyı geriye çeksin. Tasarı olgunlaştırılsın, parlamentoya gelsin.

-Acaba bizim milli eğitimimiz hiç merak etti mi, Finlandiya’daki çocuklar neden başarılı? Bizim çocuklarımızın zeka düzeyinde bir sorun mu var acaba? Çocuklarımızın en iyi şekilde okumalarını isteriz. Bu konuda hükümet programında ve kalkınma planlarında hiçbir şey yok, Milli Eğitim Bakanlığı’nın stratejik planında da yer almıyor.

Kılıçdaroğlu, dün aralarında eğitim sisteminin temelini oluşturan “Tevhid-i Tedrisat” kanununun da bulunduğu devrim yasalarının kabul edilmesinin 88. yılı nedeniyle bir mesaj yayınladı. CHP lideri mesajında, “Öğretim Birliği Kanunu’nun kabulünün 88. yıldönümünde Türkiye’nin gündeminde, AKP’nin dayattığı Türkiye’yi ileriye taşıyacak değil, tam aksine milli eğitimdeki kazanımlarından geriye götürecek bir kanun teklifi vardır. Teklifte ısrar edilmesi toplumda kutuplaşmalara neden olacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset