Milletvekilliği var ehliyet yok

Sürücü olamayan ilkokul mezunları milletvekili olabiliyor.Türkiye’de milletvekili seçilebilmek için ilkokul mezuniyeti yeterli görülürken, 5 Temmuz’dan itibaren ilkokul mezunlarına ehliyet verilmeyecek.1996’da Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişik

Milletvekilliği var ehliyet yok

Sürücü olamayan ilkokul mezunları milletvekili olabiliyor.

Türkiye’de milletvekili seçilebilmek için ilkokul mezuniyeti yeterli görülürken, 5 Temmuz’dan itibaren ilkokul mezunlarına ehliyet verilmeyecek.

1996’da Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle sürücü ehliyeti almak isteyenlere 8 yıllık temel eğitim şartı kondu. Yasa uygulamaya geçmeden tartışmalar çıktı ve bu hüküm üç kez ertelendi. Son karar da ise, 2011’den itibaren uygulanması benimsendi.

Sürücü kursu sahipleri ile adayların da tepkilerine neden olan uygulama, ilginç bir tabloyu da gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de 18 milyon ilkokul mezunu vatandaş bulunuyor. Bu kişiler 5 Temmuz’dan sonra ehliyet alamayacak. Ancak Anayasa’ya göre, milletvekili adayı olabilmek için eğitim açısından “En az ilkokul mezunu olmak” yeterli sayılıyor.

Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, AB ülkelerinin önemli bir çoğunluğunda ehliyet almak için okur yazar olmanın yeterli olduğuna dikkati çekerek, yasanın uygulanmasının insan haklarına aykırı olduğunu öne sürdü. Şahin, “Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri direksiyon sınavlarını hakkıyla yaparsa, ilkokul mezunu olan ile üniversite mezunu olan arasında bir fark kalmaz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset