MHP Kürtçeye kapıyı açtı

 Hukukçulara göre bu ifade okullarda Kürtçe anadilinde eğitime yeşil ışık yakıyor Yeni anayasa ile ilgili önerilerini TBMM Uzlaşma Komisyonu’na ileten MHP, “Eğitim ve Öğrenim Hakkı” madde başlığında Kürtçe anadilinde eğitime yeşil ışık yakacak ifadelere y

MHP Kürtçeye kapıyı açtı

 

Hukukçulara göre bu ifade okullarda Kürtçe anadilinde eğitime yeşil ışık yakıyor

 

Yeni anayasa ile ilgili önerilerini TBMM Uzlaşma Komisyonu’na ileten MHP, “Eğitim ve Öğrenim Hakkı” madde başlığında Kürtçe anadilinde eğitime yeşil ışık yakacak ifadelere yer verdi. MHP, madde önerisinde,”Eğitim ve öğretim dili Türkçe’dir. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile Türkçe’den başka dille yapılacak derslerin bağlı olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır” ifadelerini kullandı.

 

HUKUKÇULAR: ‘KAPI ARALAR’

Hukukçular, MHP’nin madde önerisinde yer alan “Türkçe’den başka bir dil” ifadesinin İngilizce, Fransızca gibi yabancı dillerden çok Kürtçe ve Türkiye’de konuşulan diğer dilleri kapsadığı yorumunu yaptı ve MHP’nin kullandığı bu ifadenin Kürtçe ve Türkiye’de konuşulan diğer anadillerinde eğitime kapı aralandığını kaydetti.

 

Hukukçular, “MHP’nin önerisinde yabancı dil ifadesi ayrı vurgulanıyor. ‘Türkçe’den başka dille’ ifadesi ayrıca vurgulanmış. Buradan da İngilizce, Fransızca gibi diller dışında Anadolu’da kullanılan Kürtçe, Lazca, Gürcüce gibi diller kastediliyor” dedi.

 

Mevcut yasa ne diyor?

Eğitim ve öğretim hakkı mevcut anayasanın 42. maddesinin son fıkrasında düzenleniyor. Bu maddede “Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile, yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir” deniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset