Meclis'te 6 Partili Döneme Doğru

22 Temmuz seçimlerinde üç partinin barajı aşıp milletvekili çıkarmasına rağmen yeni oluşan Meclis'te temsil edilen parti sayısının bu hafta içinde altıya çıkması bekleniyor.

Meclis'te 6 Partili Döneme Doğru

22 Temmuz seçimlerinde üç partinin barajı aşıp milletvekili çıkarmasına rağmen yeni oluşan Meclis'te temsil edilen parti sayısının bu hafta içinde altıya çıkması bekleniyor. Seçilen bağımsız milletvekillerinin partilere geçmesiyle, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Demokratik Sol parti (DSP) ve Büyük Birlik Partisi (BBP) TBMM'de temsil edilmeye başlanacak.

22 Temmuz seçimlerinde, Türkiye demokrasi tarihinde en fazla bağımsız milletvekilinin seçilmiş olmasına rağmen, bu milletvekillerinin partilere geçmesiyle ilk aşamada en fazla dört bağımsız Meclis'te yer alacak.

DTP- Yüzde 10 barajı kaygısıyla özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden bağımsız olarak seçimlere katılan ve Meclis'e girmeye hak kazanan DTP kökenli 20 milletvekili, dün partiye katılmak için toplu halde dilekçe verdi.

DTP'lilerin bugün de parti grubu kurulması için TBMM Başkanlığı'na başvurmaları bekleniyor. Böylece DTP, Meclis Başkanlık Divanı'nda, Danışma Kurulu'nda ve tüm komisyonlarda üye bulundurabilecek. DTP'ye ayrıca Meclis binasında Grup Odası da tahsis edilecek. DTP'liler Genel kurul oturumlarında da her türlü görüşmede grup adına konuşabilecekler.

Bu arada, bu milletvekillerinin DTP'ye geçmesiyle parti üst düzeyi de yeniden şekillenecek ancak partide genel başkanın kim olacağı da gelecek günlerde netlik kazanacak. DTP grup kurmasına rağmen seçime tek başına girmediği için Hazine'den yardım alamayacak.

DTP'ye geçen bağımsız milletvekilleri şunlar:

Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız, Mehmet Nezir Karabaş, Aysel Tuğluk, Selahattin Demirbaş, Gültan Kışanak, Akın Birdal, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Ahmet Türk, Emine Ayna, Sırrı Sakık, Nuri Yaman, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Sevahir Bayındır, Hasip Kaplan, Şerafettin Halis, Özdal Üçer, Fatma Kurtulan.

Seçimlerde DTP'nin desteklediği bilinen İstanbul Bağımsız milletvekili Ufuk Uras'ın tavrı ise netlik kazanmadı.

Uras'ın DTP'ye girecebileceği konuşulurken geçmişte genel başkanlığını yaptığı Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ne de girebileceği belirtiliyor. Ancak Uras, yaptığı açıklamarda ÖDP'ye dönmeyeceği yönünde sinyaller vermiş gerekli gördüğü hallerde DTP'ye destek vereceğini açıklamıştı.

DSPLİ'LER YEMİN TÖRENİNİ BEKLİYOR

Seçimlerde "solda güç birliği" adıyla CHP listelerinden aday gösterilip seçilen DSP kökenli 13 milletvekili de partilerine dönme hazırlığı içinde. DSPli'ler bunun için yemin törenini bekliyor. DSP'ye dönecek milletvekillerinin parti yönetiminde görev alıp almayacakları da bu partinin 19 Ağustos'da yapacağı olağan kongresinde belli olacak.

DSP'ye katılması beklenen milletvekilleri şunlar:

Emrehan Halıcı, Ahmet Tan, Süleyman Yağız, Hasan Macit, Hasan Erçelebi, Hüseyin Mert, Hüseyin Pazarcı, Recai Birgün, Tayfun İçli, Ayşe Jale Ağırbaş, Mustafa Vural, Mücahit Pehlivan, Harun Öztürk.ö

TEK KİŞİLİK BBP

Geçmiş seçimlerde ülke barajını aşamadığı için Meclis'e giremeyen Büyük Birlik Partisi yeni Meclis'te eski Genel Başkanları Muhsin Yazıcıoğlu ile temsil edilecek. Yazıcıoğlu'nun gelecek iki hafta içinde partisine sadece üye olarak dönecek. BBP, Yazıcıoğlu'nun genel başkan seçmek için olağanüstü kongreye gidecek.

ÜÇ BAĞIMSIZ

Bağımsızların büyük bölümünün partilere girmesiyle Rize milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Milletvekili Kamer Genç ve Şanlıurfa milletvekili Seydi Eyüpoğlu bağımsız olarak kalacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler