"Kimse vahşeti savunmasın"

TBMM Başkanı Köksal Toptan, İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayarak, bebeklerin dahi saldırılarda hayatını kaybettiğini savunarak sert çıktı.Toptan, Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid

"Kimse vahşeti savunmasın"
TBMM Başkanı Köksal Toptan, İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayarak, bebeklerin dahi saldırılarda hayatını kaybettiğini savunarak sert çıktı.

Toptan, Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Aslan, kabulde yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili TBMM'de neler yapılabileceğini istişare etmek için Toptan'ı ziyaret ettiklerini söyledi. Dünyanın gözü önünde çok büyük bir vahşet sergilendiğini ifade eden Aslan, ''Hem Türk halkı olarak hem de Türk halkının temsilcisi olan TBMM olarak böyle bir olay karşısında sessiz kalamazdık. Dostluk Grubu olarak bir basın toplantısı düzenledik. Bundan sonraki aşamada da önümüzdeki süreçte neler yapabileceğimizi istişare etmek istiyoruz'' diye konuştu.

Köksal Toptan da İsrail'in, hedef ayırmaksızın yaptığı saldırıların, hiçbir gerekçe, neden ve mazeretle savunulamaz bir insanlık dramı olduğunu belirtti. Toptan, ''TBMM olarak bu olayı kınıyoruz'' dedi.

Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubunda çok sayıda milletvekili bulunduğunu anımsatan Toptan, dostluk grubu üyelerinin, istifaları ve sözlü beyanlarından da anlaşıldığı gibi, derin üzüntü içinde olduklarını ifade etti. Toptan, şöyle konuştu:

''Ortadoğu'da barışa yaklaşıldığının, en azından hissedildiği bir dönemde, doğrudan yahut dolaylı görüşmelerin Türkiye'nin de inisiyatif almak suretiyle ilerletilmeye çalışıldığı bir dönemde böyle bir saldırı, barış sürecine çok büyük bir darbe vurmasının yanında, geleceğine dair barış ümitlerini de ciddi şekilde zedelemiştir ve barış için uğraşanlarda da derin bir hüsran yaratmıştır. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu tür savaşları bir sektör haline getiren bir takım gayretlerin, bu çağda hala varlığını sürdürebilmesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Çünkü barışın bu bölgeye hakim olması, insanların huzur içinde, çocukların güven içinde geleceğe bakabilmesi mümkünken, şu yahut bu nedenle ama kesinlikle sığınılamayacak bir gerekçeyle böyle saldırılara çözüm adına başvurmak, anlaşılabilir ve savunulabilir bir iş değildir.''

-BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARI-

BM Güvenlik Konseyinin, sadece saldırının derhal durdurulmasıyla yetinen kararını anlamanın da çok zor olduğunu belirten Toptan, şöyle devam etti:

''Çünkü bu tür hareketler hoş görülürse, bu tür hareketlere müsamaha gösterilirse, bu hareketlerin önü alınmaz. O bakımdan, başta BM olmak üzere dünyadaki etkin kurumların, AB'nin, İKÖ'nün derhal harekete geçmesi, hemen saldırıların durdurulması, bu tür saldırıların meydana gelmemesi için önemli kararların alınıp uygulamaya konulması gerekir.''

-''HASSASİYETİNİZ, PARLAMENTOMUZUN HASSASİYETİDİR''-

Dostluk grubu üyelerine hassasiyetleri dolayısıyla teşekkür eden Toptan, şunları kaydetti:

''Sizin bu hassasiyetiniz, Parlamentomuzun hassasiyetidir. Haklı bir hassasiyettir. Dünyanın neresinde olursa olsun Parlamentomuzun şimdiye kadar gösterdiği, bundan sonra da göstereceği bir hassasiyettir. Hiç kimse, çıkıp da bu saldırıda öldürülen bir bebeğin, 'şu nedenle öldürüldüğünü' söyleyemez, savunamaz. Sivil hedefleri gözetmeden yapılan bu saldırıyı, hiç kimse çıkıp da 'Şu nedene dayalı olarak biz bunu yaptık' diyemez. O nedenle umuyoruz ve diliyoruz ki bunlar son bulur ve barış için atılmış olan bunca adım, gayret, emek boşa gitmez ve bundan sonra da bunlar sürdürülebilir.''

Toptan, bunun için de İsrail'in saldırılara son vermesi gerektiğini belirtti

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset